• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Creative Sound Blaster X-fi Xtreme Audio card


tinydoh

New Member
Posts
3
#61
It works!

Download from the link, then extract it to a folder.

Open device manager, right click on the Creative needing the driver (or "Unknown Device") and choose Update driver software...Browse my computer...Let me pick...Have Disk...Browse

Now navigate to the extracted folder and double click on wdma_emu.inf.

Hit ok then next and it will install. It's good because the drivers are all from 5/5/2010 - you don't want to be dealing with very old Creative drivers on 7 or 8. By the way, this will also work well for XP, Vista and 7.

Any issues at all, let me know and I'll fix it up.

Enjoy! You're welcome.

Free File Hosting, Free Video Hosting, Online File Hosting. Large Files and Images up to 5GB - YourFileLink.com
It works!

Amazing, you're a true wizard, thanks a lot!

Cheers mate
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 CP

Amoklaw

New Member
Posts
1
#62
Microsoft had this driver on their server but it is not for your EXACT hardware id so that is why they did not give it to you with Windows Update.

I fixed it so it works for you. Extract my download to a folder.

Right click Multimedia Audio Controller as before in the device manager. Choose Update driver software. Browse my computer. Let me pick. Have disk. Browse.

Now find wdma_emu.inf in the folder you extracted to. Click on it. Hit next then ok and it will install.

Creative.zip

If that alone does not install for you like that, then copy/paste my attachment contents from the below link over the .inf in that above extract folder first:
I just want to say thanks to GMan ^^
You save my life :D
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8
Posts
1,851
#63
lol Life is good when you're living. :) Have fun. You're welcome.
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

dj777

New Member
Posts
2
#64
GMan...help...same problem as everyone else, but I'm running 64 bit

PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102&REV_00
PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_040100
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_0401
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64
    System Manufacturer/Model
    hp pavilion d4890y
Posts
1,851
#65
GMan...help...same problem as everyone else, but I'm running 64 bit

PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102&REV_00
PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_040100
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_0401
Hi, welcome.

This is not the best solution at all, since you definitely should be running 32 bit with that card. Creative drivers are notorious and the older, the worse they are. You can try installing the top driver shown here and hope the machine remains stable:

Microsoft Update Catalog

It is possible for me to make a 2010 driver easily install for you, but then you'd have to do one of three things so it works:

1) Disable driver enforcement at boot every time from the menu.
2) Disable driver enforcement permanently
3) Sign the driver files

Let me know how it goes with the driver above or if you're sure you know which of the 3 choices you are going to do if I make something for ya.
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

mattfly

Member
Member
Posts
19
#66
GMan...help...same problem as everyone else, but I'm running 64 bit

PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102&REV_00
PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_00331102
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_040100
PCI\VEN_1102&DEV_0005&CC_0401
Hi, welcome.

This is not the best solution at all, since you definitely should be running 32 bit with that card. Creative drivers are notorious and the older, the worse they are. You can try installing the top driver shown here and hope the machine remains stable:

Microsoft Update Catalog

It is possible for me to make a 2010 driver easily install for you, but then you'd have to do one of three things so it works:

1) Disable driver enforcement at boot every time from the menu.
2) Disable driver enforcement permanently
3) Sign the driver files

Let me know how it goes with the driver above or if you're sure you know which of the 3 choices you are going to do if I make something for ya.
hi guys
recently i moved to 64 w8 and drivers provided by some clever guy (thanks a lot, gman:)) work perfectly under that system. the only missing thing is mixer in audio creation mode. but most probably is my lazy in finding it. i use daw to create music so that stuff is not especially needed for me.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8
Posts
1,851
#67
i use daw to create music so that stuff is not especially needed for me.
Awesome. Which do you use? My main one is Cubase 5.12, but I also use Sonar, n-Track Studio and Sound Forge for things.

I'm looking forward to MOTU finally releasing Digital Performer for Windows this Spring.

You're welcome.
 

My Computer

System One

  • OS
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86
    CPU
    P4 3.4 GHz HT
    Motherboard
    MSI-7211
    Memory
    OCZ 2 GB DDR @ 400 MHz
    Graphics Card(s)
    HIS AGP HD 3850 Turbo Ice-Q
    Sound Card
    MOTU Traveler firewire interface
    Monitor(s) Displays
    Acer x223w
    Screen Resolution
    1680x1050
    Hard Drives
    WD Caviar Black 1 TB Sata II, WD 400 GB Sata I, WD 120 GB Sata I
    PSU
    300W generic
    Case
    Cybertron
    Keyboard
    Logitech Classic Keyboard 200, Dell RT7D20
    Mouse
    Logitech M510
    Internet Speed
    2 MByte/sec Down, 250 KByte/sec Up

mattfly

Member
Member
Posts
19
#68
what the coincidence;) also c 5.1 and sonar. there is interesting thing in sonar: you can use different cards for input and output. but i wouldn't like to bend the subject of thread. it'd be nice to talk to you about it somewhere anyway:) any idea??
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

krohm

Closed as requested
Posts
54
#69
tried all of the above, not working for me... although it is not listing sblive as my soundcard in device manager...

Device Manager.png

not sure what to do from here...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64

mattfly

Member
Member
Posts
19
#70
hi, krohm. this is something i got also. try to follow this thread from the start. there is a lot of info about such problems. it's a pity that gman is... temporary ill, he had solved most of issues, if not all. good luck!
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8

krohm

Closed as requested
Posts
54
#72
unbelievable microsoft would not support one of if not the largest sound card company on earth, WTF... wtf !!!!!!!

i dont have sound on my computer ! WHY. WHY

anyone can help me with this it would be greatly appreciated.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64

krohm

Closed as requested
Posts
54
#73
excuse the rant the frustration got the better of me,. but here i am several days in to reinstalling win8 and have lost sound. i have no idea how i had it in the first place on win8! what did i do... ! anyways if anyone can help me further / offer suggestion would be appreciated,...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64

krohm

Closed as requested
Posts
54
#75
didnt work, same problem..

could anyone assist ,... the card is not dead was working before i format reinstalled.. really dont know what to do , basically none of the softwre seems to be supported in win8. ! really a bit lost here... dont want to have to go buy another sound card
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64

bobkn

New Member
Member
Danbury

Posts
465
#76
unbelievable microsoft would not support one of if not the largest sound card company on earth, WTF... wtf !!!!!!!

i dont have sound on my computer ! WHY. WHY

anyone can help me with this it would be greatly appreciated.
You've got it backwards. Microsoft doesn't usually write drivers for third-party hardware. Why doesn't Creative offer official support for the Win8 beta releases?

I got the latest Win7 drivers for my X-Fi Titanium (not HD) to install using the "troubleshooting" option, set to Win7. After that, the auto-update feature gave me the Creative control panel and some other software.
 

My Computer

System One

  • OS
    Window 8 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    I7-3930k
    Motherboard
    Asus P9X79 Pro
    Memory
    16 GB Gskill DDR3-2133
    Graphics Card(s)
    eVGA GTX 680
    Sound Card
    Soundblaster Zx
    Monitor(s) Displays
    Asus PA246Q
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    Corsair Force GT 120GB
    WD Cavair Black 1.5TB
    PSU
    PC Power & cooling Silencer 750
    Case
    Silverstone FT02B-W
    Cooling
    Noctua NH-D14 w/ PWM fans
    Keyboard
    cheap Logitech USB wired
    Mouse
    old 5 button Microsoft USB optical
    Internet Speed
    6Mb cable

krohm

Closed as requested
Posts
54
#77
well microsoft isnt supporting it either. nor is creative continuing to support their hardware on a new os. unbelievable on both counts

ive tried all it still doesnt work.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 x64

Airbot

-------------------------
Super Moderators
Posts
1,252
#78
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    LCARS
    System Manufacturer/Model
    Monkey Trainer Extraordinaire
    CPU
    My toilet habits are a private matter, thanks.
    Motherboard
    She finds stuff to do.
    Memory
    Not that I can recall.
    Graphics Card(s)
    XXX rated
    Sound Card
    Huh?
    Monitor(s) Displays
    Monitors are lizards.
    Screen Resolution
    I haven't found one yet.
    Hard Drives
    Sure isn't easy driving.
    PSU
    Again, toilet habits are a private matter.
    Case
    Pending
    Cooling
    2 ice cubes.
    Keyboard
    Nar, it has other key friends.
    Mouse
    Cat
    Internet Speed
    Warp 9.9

bobkn

New Member
Member
Danbury

Posts
465
#79

My Computer

System One

  • OS
    Window 8 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    homebuilt
    CPU
    I7-3930k
    Motherboard
    Asus P9X79 Pro
    Memory
    16 GB Gskill DDR3-2133
    Graphics Card(s)
    eVGA GTX 680
    Sound Card
    Soundblaster Zx
    Monitor(s) Displays
    Asus PA246Q
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    Corsair Force GT 120GB
    WD Cavair Black 1.5TB
    PSU
    PC Power & cooling Silencer 750
    Case
    Silverstone FT02B-W
    Cooling
    Noctua NH-D14 w/ PWM fans
    Keyboard
    cheap Logitech USB wired
    Mouse
    old 5 button Microsoft USB optical
    Internet Speed
    6Mb cable

m4tthall

New Member
Posts
1
#80
June 28, 2012

X-Fi Beta drivers for Windows 8.

Creative Worldwide Support
Did this work for you? I am having problems. The sound isn't working in the RP but it was working for the CP. I have tried downloading and installing from that link as well. I get SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A.exe run it (tried admin/compatibility mode) but it just says "Setup is unable to detect a supported product on your system". I know for a fact I have the Sound Blaster x-fi XtremeGamer.

Any help would be most grateful
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 RP

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 2)