What's new

Solved Classic shell

notsosavvy

New Member
I just updated to windows 8.1 and cannot get the classic shell to work. I have downloaded it but was not asked which form I wanted and so far there is no start button. I cannot find the program anywhere. Also I cannot get avast to open. Is this another glitch in windows?
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8
    Computer type
    PC/Desktop

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
You probably have to uninstall it and re-install it.

If AVG can't open, is it still there? There is a new strain of Sirefef that has been floating around last week that prevents certain files from being downloaded, they vanish the moment they hit the hard drive. It takes over Windows Defender.

Try this:

http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2895

See if it lets you download to the drive. If Not, go into Program Files, and change the name of the Windows Defender Folder to "Windows Defender Virus" or "-Old" or something, then try saving the file again.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.
I just updated to windows 8.1 and cannot get the classic shell to work. I have downloaded it but was not asked which form I wanted and so far there is no start button. I cannot find the program anywhere. Also I cannot get avast to open. Is this another glitch in windows?

Did you install Classic Shell for 8.1 or for 8 ?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Gateway
    CPU
    AMD K140 Cores 2 Threads 2 Name AMD K140 Package Socket FT1 BGA Technology 40nm
    Motherboard
    Manufacturer Gateway Model SX2110G (P0)
    Memory
    Type DDR3 Size 8192 MBytes DRAM Frequency 532.3 MHz
    Graphics Card(s)
    ATI AMD Radeon HD 7310 Graphics
    Sound Card
    AMD High Definition Audio Device Realtek High Definition Audio USB Audio Device
    Monitor(s) Displays
    Name 1950W on AMD Radeon HD 7310 Graphics Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x76
    Screen Resolution
    Current Resolution 1366x768 pixels Work Resolution 1366x768 pixels
    Hard Drives
    AMD K140
    Cores 2
    Threads 2
    Name AMD K140
    Package Socket FT1 BGA
    Technology 40nm
    Specification AMD E1-1200 APU with Radeon HD Graphics
    Family F
    Extended Family 14
    Model 2
    Extended Model 2
    Stepping 0
    Revision ON-C0
    Instruction
    Browser
    Opera 24.0
    Antivirus
    Avast Internet Security

XweAponX

New Member
VIP Member
Pro User
A-HA. if he updated, it would be the 8 version. Yah just update the app, download the new version.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus M2N-MX SE Plus § DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz (11.5 x 200) 4400+ § Corsair Value Select
    CPU
    AMD 4400+/4200+
    Motherboard
    Asus M2N-MX SE Plus/Asus A8M2N-LA (NodusM)
    Memory
    2 GB/3GB
    Graphics Card(s)
    GeForce 8400 GS/GeForce 210
    Sound Card
    nVIDIA GT218 - High Definition Audio Controller
    Monitor(s) Displays
    Hitachi 40" LCD HDTV
    Screen Resolution
    "1842 x 1036"
    Hard Drives
    WDC WD50 00AAKS-007AA SCSI Disk Device
    ST1000DL 002-9TT153 SCSI Disk Device
    WDC WD3200AAJB-00J3A0 ATA Device
    WDC WD32 WD-WCAPZ2942630 USB Device
    WD My Book 1140 USB Device
    PSU
    Works 550w
    Case
    MSI "M-Box"
    Cooling
    Water Cooled
    Keyboard
    Dell Keyboard
    Mouse
    Microsoft Intellimouse
    Internet Speed
    Cable Medium Speed
    Browser
    Chrome/IE 10
    Antivirus
    Eset NOD32 6.x/Win Defend
    Other Info
    Recently lost my Windows 8 on my main PC, had to go back to Windows 7.

Ztruker

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Had the Classic Shell problem on a Win 8 X64 upgrade to 8.1. Uninstalled and reinstalled it several times, never get the Classic Shell Start Menu icon. If I click on the Start button that comes with 8.1, nothing happens. Press the Windows key and I do get the Classic Shell start menu.

On my Toshiba laptop, I upgraded from Win 8 Pro X86 to 8.1 pro X86 via the store. Classic Shell was already installed on Windows 8.0. After the install, Classic Shell is still installed and works correctly. I did not have to uninstall.

No idea why the difference. So far have not been able to get Classic Shell start button working on the X64 system.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo IdeaCenter K450
    CPU
    Intel Quad Core i7-4770 @ 3.4Ghz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Integrated HD Graphics
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    HP h2207
    Screen Resolution
    1680x1050@59Hz
    Hard Drives
    250GB Samsung EVO SATA-3 SSD;
    2TB Seagate ST2000DM001 SATA-2;
    1.5TB Seagate ST3150041AS SATA
    PSU
    500W
    Keyboard
    Wired USB
    Mouse
    Wired USB
    Internet Speed
    3GB Up, 30GB Down
    Browser
    SeaMonkey
    Antivirus
    Windows Defender; MBAM Pro
    Other Info
    UEFI/GPT
    PLDS DVD-RW DH16AERSH

notsosavvy

New Member
Ok, Avast is no where to be found.I had it on windows 8 but now it is gone. Classic shell is showing in the apps but there is no button in the left corner. I'm not a HE I'm an 83 year old grandmother. LOL It is always fun when no one knows that. I really would like my start button back. Not sure I can find the Defender, but I'll try.
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8
    Computer type
    PC/Desktop

notsosavvy

New Member
Went back and re downloaded classic shell I now have the button on the left. Yeah !! I cannot find the Defender files. Where do I look for that?
 

My Computer

System One

  • OS
    windows 8
    Computer type
    PC/Desktop

Ivo

New Member
Power User
Had the Classic Shell problem on a Win 8 X64 upgrade to 8.1. Uninstalled and reinstalled it several times, never get the Classic Shell Start Menu icon. If I click on the Start button that comes with 8.1, nothing happens. Press the Windows key and I do get the Classic Shell start menu.

On my Toshiba laptop, I upgraded from Win 8 Pro X86 to 8.1 pro X86 via the store. Classic Shell was already installed on Windows 8.0. After the install, Classic Shell is still installed and works correctly. I did not have to uninstall.

No idea why the difference. So far have not been able to get Classic Shell start button working on the X64 system.
OK. So you are saying that pressing the Win key opens the classic start menu. That means Classic Shell is installed and running. Open the Classic Shell settings from the start screen and either reset them (from the Backup button at the bottom) or poke the settings to find which are misconfigured. You can also save your settings to XML file and attach it here.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7

RobNJ

New Member
Ok, Avast is no where to be found.I had it on windows 8 but now it is gone. Classic shell is showing in the apps but there is no button in the left corner. I'm not a HE I'm an 83 year old grandmother. LOL It is always fun when no one knows that. I really would like my start button back. Not sure I can find the Defender, but I'll try.


Happened to me, too. Did the re-downloaded it, and clicked install, all my settings were where I had left them.
 

My Computer

System One

  • OS
    Widows 8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    ASUS G750JX-DB71
    CPU
    2.4 GHz Intel Core i7
    Memory
    16 Gb
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX770M
    Browser
    Firefox/Chrome

Ztruker

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Ivo, I've done all that. Also uninstalled and reinstalled the latest, no help.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo IdeaCenter K450
    CPU
    Intel Quad Core i7-4770 @ 3.4Ghz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Integrated HD Graphics
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    HP h2207
    Screen Resolution
    1680x1050@59Hz
    Hard Drives
    250GB Samsung EVO SATA-3 SSD;
    2TB Seagate ST2000DM001 SATA-2;
    1.5TB Seagate ST3150041AS SATA
    PSU
    500W
    Keyboard
    Wired USB
    Mouse
    Wired USB
    Internet Speed
    3GB Up, 30GB Down
    Browser
    SeaMonkey
    Antivirus
    Windows Defender; MBAM Pro
    Other Info
    UEFI/GPT
    PLDS DVD-RW DH16AERSH

xpclient

Classic Shell tester
Member
Make sure you are downloading Classic Shell from the correct website (www.classicshell.NET) and not ClassicShell.com
 

My Computer

System One

  • OS
    Microsoft Windows
    Other Info
    I do the testing and give feedback on User Experience and ideas for Classic Shell.

Ztruker

Well-Known Member
VIP Member
Guru

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo IdeaCenter K450
    CPU
    Intel Quad Core i7-4770 @ 3.4Ghz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Integrated HD Graphics
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    HP h2207
    Screen Resolution
    1680x1050@59Hz
    Hard Drives
    250GB Samsung EVO SATA-3 SSD;
    2TB Seagate ST2000DM001 SATA-2;
    1.5TB Seagate ST3150041AS SATA
    PSU
    500W
    Keyboard
    Wired USB
    Mouse
    Wired USB
    Internet Speed
    3GB Up, 30GB Down
    Browser
    SeaMonkey
    Antivirus
    Windows Defender; MBAM Pro
    Other Info
    UEFI/GPT
    PLDS DVD-RW DH16AERSH

arachnaut

New Member
Power User
I put Classic Start Menu in the Startup group to get it to automagically appear.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro with Media Center (64-bit)
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Custom-build
    CPU
    Intel Core i7-2600K @ 4.3 GHz
    Motherboard
    ASUS P8P67 PRO Rev 3.0
    Memory
    16 GB G.SKILL Ripjaws X DDR3 SDRAM DDR3 1600 (4 banks 4GB DIMM DDR3 8-8-8-24 5-32-12-7 1T 1.5V)
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GT 440
    Sound Card
    Firewire Focusrite Saffire Pro 14
    Monitor(s) Displays
    LG W2353V
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    2 of Seagate Barracuda XT ST32000641AS (2TB ea.);
    1 of Seagate Barracuda Green ST2000DL003 (2TB);
    1 of Hitachi Deskstar HDS722020ALA330 (2TB);
    2 of Seagate Desktop ST4000DM000-1F2168 (4TB)
    PSU
    Corsair AX850 Gold
    Case
    Cooler Master HAF 932 Advanced
    Cooling
    ThermalTake Silent 1156
    Keyboard
    Logitech K520
    Mouse
    Logitech M310
    Internet Speed
    7Mbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Kaspersky
    Other Info
    Event Studio Precision 6 powered audio monitors;
    Boston Acoustics CS Sub 10 Powered Subwoofer;
    NI Kore controller;
    NI Maschine controller;
    M-Audio Axiom 61 keyboard controller; expression pedal; sustain pedal;

    ... and tons of audio software ...

    I also keep two USB 3 thumb drives (A: and B:) attached with boot recovery and security stuff that I can boot into from BIOS in case of emergency

Ztruker

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Can't do the xml now as the problem is fixed. The owner of the computer installed Classic Shell 3.6.8 and all is well. Npo idea why the latest 4.0.2 did not work correctly.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Lenovo IdeaCenter K450
    CPU
    Intel Quad Core i7-4770 @ 3.4Ghz
    Motherboard
    Lenovo
    Memory
    16.0GB PC3-12800 DDR3 SDRAM 1600 MHz
    Graphics Card(s)
    Intel Integrated HD Graphics
    Sound Card
    Realtek HD Audio
    Monitor(s) Displays
    HP h2207
    Screen Resolution
    1680x1050@59Hz
    Hard Drives
    250GB Samsung EVO SATA-3 SSD;
    2TB Seagate ST2000DM001 SATA-2;
    1.5TB Seagate ST3150041AS SATA
    PSU
    500W
    Keyboard
    Wired USB
    Mouse
    Wired USB
    Internet Speed
    3GB Up, 30GB Down
    Browser
    SeaMonkey
    Antivirus
    Windows Defender; MBAM Pro
    Other Info
    UEFI/GPT
    PLDS DVD-RW DH16AERSH
Top