• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Choosing Account Picture


PeterAstle

New Member
Posts
29
#1
When I go through the procedure: Settings>Change PC Settings>Accounts>Account Picture>Browse
I can't choose an account picture as I see only icons and not pictures.
Is there a simple solution?
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

HippsieGypsie

It's Gururrrrrr8!
Lilymoor, IL

Posts
13,547
#2
Hi there. That's strange. I have 8.1 Pro also and this is the page I get. Do pics show up fine in your File Explorer? Looks to me like something may be wrong with your Thumbnail Cache perhaps?

Screenshot (119).png
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1 Pro X64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer T690
    CPU
    Intel Pentium D Dual Core
    Motherboard
    Acer/Intel E946GZ
    Memory
    2GB (max upgrade)
    Graphics Card(s)
    Intel Graphics Media Accelerator 3000 - PCI Express x16
    Sound Card
    Integrated RealTek ALC888 high-definition audio with 7.1 channel audio support
    Monitor(s) Displays
    Acer AL1917W A LCD
    Screen Resolution
    1440 X 900
    Hard Drives
    350 GB Seagate Barracuda 7200.10
    Thumb drives
    PSU
    Standard 250 watt
    Case
    Desktop 7.2" (183mm) W x 17.5" (445mm) L x 14.5"
    Cooling
    Dual case fans + CPU fan
    Keyboard
    Acer Windows PS/2
    Mouse
    Wireless Microsoft Arc
    Internet Speed
    54mbp/s
    Browser
    IE11
    Antivirus
    Defender
    Other Info
    Office Pro 2013 / Nokia Lumia 1520 Windows Phone 8.1DP GDR1

PeterAstle

New Member
Posts
29
#3
Hi,
Thanks for your reply.
Yes, I do see a selection of folders as in your picture, but when I open a folder of pictures I just see the Windows Photo Viewer icons and no thumbnails as in my picture. Thumbnails are displayed correctly in File Explorer however.
Where is the thumbnail cache you refer to and what might I do to repair it if necessary?
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#4

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#5
Hello again Brink,

Well I carried out the disc clean up as you suggested, but sadly it had no effect.
Any other suggestions most welcome.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#6

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#7
Trouble is this is brand new PC and I don't know that this function ever did work. The very first time I tried to alter my account picture was when I noticed it didn't work!
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#8
As a test, create a new user account, and see if you have the same issue while signed in to the new account.
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#9
Tried a new account but I still got the same icon problem.
I also tried re-indexing all files and rebuilding the SystemData File (in C>ProgramData>Microsoft>Windows>SystemData ) in case it was corrupted. (Someone else's suggestion.)
This did not cure the problem completely BUT now when I point at any of those pesky icons, a little window opens with details of the photo (filename and location) AND A TINY THUMBNAIL!!!!
So at least I can see what I'm choosing even if not in the simplest manner.
There is always a downside - now I can't change the Lock Screen photo at all; when I chose a picture, my selection isn't saved.

What would a Windows refresh achieve? Would I have to reinstall all the software I've spent ages installing and setting up?
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

PeterAstle

New Member
Posts
29
#10
Some Illustrations

Here are some images to show what I have tried to describe.
First attachment shows what happens when I select an Account picture.
I get the same when I try to select a Lock Screen picture, but the second attachment shows that there is no Lock Screen Preview. If I sign out, the Lock Screen shows a Windows default picture.
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#11
What's the location of the folder that the images are in?

As a test, copy an image to one of your local folders (ex: "C:\Users\(user-name)\Pictures") to see if everything works with it there instead.
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#12
I changed the location of all my local folders away from drive C (which is a SSD) to another drive. So all my pictures are in "My Pictures" but not on C drive.
Having said that, I have the exact same structure on our other Windows 8.1 PC and everything works just fine on that one.
So I guess something has got chewed up somewhere, somehow!
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#13

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#14
The mystery remains!
I moved all my user folders back to their default locations (C:\Users\User\...) without moving their contents.
I included the folder containing all my pictures in the Pictures Library.
Result - no change I'm afraid.
In the meantime I managed to change the Lock Screen Picture by using third party software.
I think I may just have to live with this problem as the number of times I might change Account Picture and Lock Screen Picture is very limited. It just feels a little unsatisfactory to leave the problem unresolved.
Many thanks for your help.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#15
Odd. Do the thumbnails display properly if the images were located on a local folder on C:?
 

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone

PeterAstle

New Member
Posts
29
#16
OK I just tried that and no, I still just see the Windows Photo Viewer icons as before.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win 8.1 Pro x64
    CPU
    Intel Core i7 Haswell
    Motherboard
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H
    Memory
    Corsair Vengeance 16GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTX 750ti

Brink

Administrator
Administrator
mvp
Posts
23,111
#17

My Computer

System One

  • OS
    64-bit Windows 10
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Custom self built
    CPU
    Intel i7-8700K OC'd to 5 GHz
    Motherboard
    ASUS Maximus X Code Z370
    Memory
    16 GB (8GBx2) G.SKILL TridentZ DDR4 3200 MHz
    Graphics Card(s)
    ASUS ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING
    Sound Card
    Integrated Digital Audio (S/PDIF)
    Monitor(s) Displays
    3 x 27" Asus VE278Q
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    250GB Samsung 960 EVO M.2,
    256GB OCZ Vector,
    6TB WD Black WD6001FZWX
    8TB WD MyCloudEX2Ultra NAS
    PSU
    OCZ Series Gold OCZZ1000M 1000W
    Case
    Thermaltake Core P3
    Cooling
    Corsair Hydro H115i
    Keyboard
    Logitech wireless K800
    Mouse
    Logitech MX Master
    Internet Speed
    300 Mb/s Download and 30 Mb/s Upload
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Malwarebyte Anti-Malware Premium
    Other Info
    Logitech Z625 speaker system,
    Logitech BRIO 4K Pro webcam,
    HP Color LaserJet Pro MFP M477fdn,
    Linksys EA9500 router,
    Arris SB6190 cable modem,
    APC SMART-UPS RT 1000 XL - SURT1000XLI,
    Lumia 1520 phone