• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Camera app launches after screen saver


Posts
109
#1
Hi All, I have a Surface Pro 2 with win8.1 all up to date. I have the display set to turn off after 30-minutes and the screen saver (Bubbles / Mystic) set at 15 minutes with the Login screen required.

Most of the times when I come back and move the mouse or tap the keyboard, the camera app shows up before the login screen. I used to have to reboot as there was no way to shut down the camera app.

I disabled the camera (don't use it anyway) in the Device Manager and now when the camera app shows, it has a message "You need to install a camera" and then after about 30-seconds it closes and I get the login screen.

A few days back I decided on a fresh win install so used the msoft USB Media Recovery (or whatever it is) tool and it is still doing the same thing with the camera app before the login screen. Driving me nuts.

Is there some way I can remove the camera app? I am guessing it is the Metro-version as it is full screen and no visible way to shut it down.

Thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    win8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V5
    CPU
    i5
    Memory
    6GB
    Hard Drives
    240GB Sandisk SSD
    Internet Speed
    4G/LTE

broe23

Retired from the grind
VIP Member
Pro User
Central IL

Posts
3,468
#2
You are running your battery down using the screensaver. Just have it go to sleep. It may be something that is a task, that could be causing the camera to wake up, when you go to use it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Mint 17.2
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Toshiba Satellite C850D-st3nx1
    CPU
    AMD E1-1200 APU with Radeon (tm) HD Graphics 1.40 GHZ
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon™ HD 7310 Graphics
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    LCD
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Crucial M500 240GB SSD
    Mouse
    Logitech M525
    Internet Speed
    45/6 - ATT U-Verse
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    None needed. It is Linux.
    Other Info
    Arris NVG589 Gateway; Router - Cisco RV320; Switch - Netgear GS108 8-Port Switch & Trendnet TEG-S50g 5-Port Switch; Access Points - Engenius ECB350, Trendnet TEW-638APB; NAS - Lenovo ix2-4; Printer - Brother HL-2280DW; Air Print Server - Lantronix XPrintServer

    A/V UPS - Tripp-Lite Smart 1500LCD 1500 Va/900 W.
Posts
109
#3
Oops, forgot to say that when it is plugged in and running on power as it is most days for 7-9 hours.
 

My Computer

System One

  • OS
    win8.1
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Acer V5
    CPU
    i5
    Memory
    6GB
    Hard Drives
    240GB Sandisk SSD
    Internet Speed
    4G/LTE

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)