• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

BSOD When Attaching External USB 3 Hard Drive


movezig

New Member
Posts
4
#1
I'm running Windows Server 2012 R2 on a Dell Poweredge R310. I just bought a G-RAID 8TB external USB 3 hard drive. I plugged the hard drive in and when I switched it on the computer crashed.

I didn't notice right away since the computer is headless. But when I got back to my desk I noticed the computer was rebooting. When it fished POST it gave me some warning about IRQL_NOT_LESS_EQUAL and rebooted again.

I removed the USB drive and now the computer is running fine.

Can someone tell what the problem is from this minidump?

Thanks!
 

My Computer

System One

  • OS
    Server 2012 R2
    System Manufacturer/Model
    Dell Poweredge R310

usasma

Mr. Cranky Pants
VIP Member
Guru
Posts
5,139
#3
The uploaded reports are incomplete, please re-run the data collection app and let it run for at least 15 minutes (or until the app itself says that it's done): http://www.eightforums.com/bsod-cra...e-screen-death-bsod-posting-instructions.html Please use Option 1 as it provides Event Viewer logs.

Please make sure that you have ALL available Windows Updates.

The memory dump blames uaspstor.sys - a driver for your USB. Here's a link that describes this new Windows driver: USB in Windows - FAQ (Windows Drivers)

FWIW - rarely are Windows drivers at fault. If they were, the system file checker and other protection mechanisms would have to be broken down. The most likely culprit here is an unidentified 3rd party driver.
Just FYI - here's how I do BSOD analysis':
- first I rule out 3rd party drivers (over 90% of BSOD's are due to this)
- then I rule out hardware (less than 10% of BSOD's are due to this)
- then I look at Windows problems (less than 1% of BSOD's are due to this - as long as Windows Updates are fully up to date).

The easiest way to troubleshoot this would be to run Driver Verifier according to these instructions: Driver Verifier Settings If this is a production server, I'd understand if you can't run it easily.

You can start with updating these drivers. They are date stamped from before Win8.1 was released, so they are the most likely suspects at this point:
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=bxvbda.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=bxnd60a.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=megasas.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=dcdbas64.sys


Analysis:
The following is for informational purposes only.
Code:
[font=lucida console]**************************Tue Aug  5 16:33:12.732 2014 (UTC - 4:00)**************************
Loading Dump File [C:\Users\John\SysnativeBSODApps\080514-13875-01.dmp]
Windows 8 Kernel Version 9600 MP (4 procs) Free x64
Built by: [B]9600[/B].17085.amd64fre.winblue_gdr.140330-1035
System Uptime:[B]0 days 0:00:05.412[/B]
*** WARNING: Unable to verify timestamp for uaspstor.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for uaspstor.sys
Probably caused by :[B]uaspstor.sys ( uaspstor+a13b )[/B]
BugCheck [B]D1, {ffffe0019566cf34, 2, 0, fffff8016ca3013b}[/B]
BugCheck Info: [url=http://www.carrona.org/bsodindx.html#0x000000D1]DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (d1)[/url]
Arguments: 
Arg1: ffffe0019566cf34, memory referenced
Arg2: 0000000000000002, IRQL
Arg3: 0000000000000000, value 0 = read operation, 1 = write operation
Arg4: fffff8016ca3013b, address which referenced memory
BUGCHECK_STR:  AV
DEFAULT_BUCKET_ID:  WIN8_DRIVER_FAULT_SERVER
PROCESS_NAME:  System
FAILURE_BUCKET_ID: [B]AV_uaspstor+a13b[/B]
  BIOS Version                  1.12.0
  BIOS Release Date             09/06/2013
  Manufacturer                  Dell Inc.
  Product Name                  PowerEdge R310
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨``
[/font]
3rd Party Drivers:
The following is for information purposes only.
Any drivers in red should be updated or removed from your system. And should have been discussed in the body of my post.
Code:
[font=lucida console]**************************Tue Aug  5 16:33:12.732 2014 (UTC - 4:00)**************************
bxvbda.sys                  Mon Feb  4 14:47:18 2013 (51101046)
bxnd60a.sys                 Tue Jun 11 19:33:25 2013 (51B7B3C5)
dump_megasas.sys            Tue Jul 23 17:08:29 2013 (51EEF0CD)
megasas.sys                 Tue Jul 23 17:08:29 2013 (51EEF0CD)
dcdbas64.sys                Tue Aug 13 07:12:21 2013 (520A1495)
intelppm.sys                Thu Aug 22 04:46:35 2013 (5215CFEB)
[/font]
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=bxvbda.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=bxnd60a.sys
dump_megasas.sys - this driver hasn't been added to the DRT as of this run. Please search Google/Bing for the driver if additional information is needed.
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=megasas.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=dcdbas64.sys
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=intelppm.sys
 

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro - Finally!!!
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Samsung/NP780
    CPU
    Came with the laptop (i7 of some sort)
    Motherboard
    Pretty sure that it has one, but haven't checked inside the case!
    Memory
    upgraded to 12 gB from 8 gB
    Graphics Card(s)
    has switchable - Intel/ATI - Used wrong drivers, now ATI card is inop :( Will have to fix it soon!
    Sound Card
    I'm nearly deaf, so this isn't used often
    Monitor(s) Displays
    Touchscreen on laptop/32" Toshiba on HDMI (laid the Sharp TV on a mouse and cracked the screen!)
    Screen Resolution
    800x600
    Hard Drives
    One Samsung 1tB drive - 5400 rpm. Gonna switch to a 7200/10000 rpm or an SSD (if I can find $500 for a 1tB SSD!)
    - Switched to 500 gB Samsung 840 series SSD - WOW!!!
    PSU
    Why do we ask this for laptops?
    Case
    Silver with a neat Samsung logo
    Cooling
    sub-par, gotta get around to working on it soon Worked on it - still sub-par! :(
    Keyboard
    Microsoft Natural - the same one I've used since it orignally came out around 1995
    Mouse
    no Mouse - Trackball!!!!
    Internet Speed
    too slow when I'm waiting for a download to finish
    Browser
    Yes, I use this (Firefox mostly, w/IE next most)
    Antivirus
    Windows Defender and Windows Firewall
    Other Info
    I'm handsome and a snappy dresser :0)

movezig

New Member
Posts
4
#4
Hi usasma,

Thanks for looking into this.

Here are the complete reports.

Windows Update doesn't tell me that new drivers are available. Maybe the ones you listed are from before the release of Windows 8.1 because this is a Server 2012 R2 OS?
 

My Computer

System One

  • OS
    Server 2012 R2
    System Manufacturer/Model
    Dell Poweredge R310

usasma

Mr. Cranky Pants
VIP Member
Guru
Posts
5,139
#5
Nothing very revealing in the reports, but there are many, many Windows Update failures in the WER section of MSINFO32.
I'd suggest a visit to the Windows Update and Activation forum to see if they can help: Windows Updates & Activation - Windows 8 Forums

Beyond that, I'd suggest troubleshooting the USB ports to make sure that the rest are working properly. Trying the offending device in each USB port would be the best - but again, if this is a production server it may disrupt your operations.
 

My Computer

System One

  • OS
    Win8.1Pro - Finally!!!
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Samsung/NP780
    CPU
    Came with the laptop (i7 of some sort)
    Motherboard
    Pretty sure that it has one, but haven't checked inside the case!
    Memory
    upgraded to 12 gB from 8 gB
    Graphics Card(s)
    has switchable - Intel/ATI - Used wrong drivers, now ATI card is inop :( Will have to fix it soon!
    Sound Card
    I'm nearly deaf, so this isn't used often
    Monitor(s) Displays
    Touchscreen on laptop/32" Toshiba on HDMI (laid the Sharp TV on a mouse and cracked the screen!)
    Screen Resolution
    800x600
    Hard Drives
    One Samsung 1tB drive - 5400 rpm. Gonna switch to a 7200/10000 rpm or an SSD (if I can find $500 for a 1tB SSD!)
    - Switched to 500 gB Samsung 840 series SSD - WOW!!!
    PSU
    Why do we ask this for laptops?
    Case
    Silver with a neat Samsung logo
    Cooling
    sub-par, gotta get around to working on it soon Worked on it - still sub-par! :(
    Keyboard
    Microsoft Natural - the same one I've used since it orignally came out around 1995
    Mouse
    no Mouse - Trackball!!!!
    Internet Speed
    too slow when I'm waiting for a download to finish
    Browser
    Yes, I use this (Firefox mostly, w/IE next most)
    Antivirus
    Windows Defender and Windows Firewall
    Other Info
    I'm handsome and a snappy dresser :0)

movezig

New Member
Posts
4
#6
Thanks.

I tried the USB hard drive in both front USB ports and server crashes either way. I tried one of the back USB ports and everything seems fine though. As far as I know, both front and back USB ports are USB 2.0.
 

My Computer

System One

  • OS
    Server 2012 R2
    System Manufacturer/Model
    Dell Poweredge R310

topgundcp

Well-Known Member
VIP Member
Guru
San Jose - California

Posts
2,847
#7
Thanks.

I tried the USB hard drive in both front USB ports and server crashes either way. I tried one of the back USB ports and everything seems fine though. As far as I know, both front and back USB ports are USB 2.0.
Chances you might have a defective/shorted/loose cable that connected from the MB to the front USB ports.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home Brewed
    CPU
    I7 4970K OC'ed @4.7 GHz
    Motherboard
    MSI-Z97
    Memory
    16 GB G-Skill Trident X @2400MHZ
    Graphics Card(s)
    NVIDIA GeForce GTS 450
    Sound Card
    X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
    Monitor(s) Displays
    Dual HP-W2408
    Screen Resolution
    1920X1200
    Hard Drives
    256 GB M2 sm951, (2) 500GB 850EVO, 5TB, 2 TB Seagate
    PSU
    Antec 850W
    Case
    Antec 1200
    Cooling
    Danger Den H20
    Keyboard
    Logitech
    Mouse
    Logitech Performance Mouse MX
    Internet Speed
    35/12mbps
    Browser
    Firefox

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)