What's new

Boot time has doubled on 120 gb ssd

sparhawk

New Member
Member
When I first installed my ssd into my acer, laptop booted in 30 sec now 1 to 2 min.
I have 19 gb free of 100gb.

Uninstalled avast free antivirus and run ccleaner and malewarebyte and glary utilities regularly.

I have only Icloud, , Advanced System Care 8.o pro in startup and print icon, also iobit game booster.

I don't to know where to find run and runonce in regedit. :(

TIA

64bit intel pentium cpu p6200 @ 2.13 ghz 2.13 ghz. ACER 5742z-4459
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

adamf

Banned
30 seconds is slow for a SSD. 2 minutes is very slow.

You need to be looking at start-up programs (as you know as you were thinking about run and runonce in the registry).

The easiest way is to download autoruns and you can see everything. Download, unzip and right click to run as administrator. Then pick the "Logon" tab as below and see what you have. You can then either untick or uninstall but post a picture of what you have if you are not too sure...

Honestly unless you really know you need it, uninstall it. You don't need glary, advanced system care, iobit or any other utilities - they will just make things worse. Keep Malwarebytes and (if you must Ccleaner) only.
 

Attachments

  • Autoruns.PNG
    Autoruns.PNG
    51.3 KB · Views: 12

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Pro Prieview x64
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    MacBook Pro Core2Duo
    CPU
    T7600
    Memory
    3
    Graphics Card(s)
    ATI Radeon X1600
    Monitor(s) Displays
    Internal
    Screen Resolution
    1440 x 800
    Hard Drives
    40GB
    Keyboard
    Apple
    Mouse
    Apple
    Internet Speed
    Varies
    Browser
    Various
    Antivirus
    Defender

broe23

Retired from the grind
VIP Member
Pro User
In the Run command, open up msconfig and set for diagnostic startup. Also see what it does when you go to Safe mode? What is the model & manufacturer of of the SSD?
 

My Computer

System One

  • OS
    Linux Mint 17.2
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model
    Toshiba Satellite C850D-st3nx1
    CPU
    AMD E1-1200 APU with Radeon (tm) HD Graphics 1.40 GHZ
    Memory
    12GB
    Graphics Card(s)
    AMD Radeon™ HD 7310 Graphics
    Sound Card
    Realtek HD
    Monitor(s) Displays
    LCD
    Screen Resolution
    1366 x 768
    Hard Drives
    Crucial M500 240GB SSD
    Mouse
    Logitech M525
    Internet Speed
    45/6 - ATT U-Verse
    Browser
    Google Chrome
    Antivirus
    None needed. It is Linux.
    Other Info
    Arris NVG589 Gateway; Router - Cisco RV320; Switch - Netgear GS108 8-Port Switch & Trendnet TEG-S50g 5-Port Switch; Access Points - Engenius ECB350, Trendnet TEW-638APB; NAS - Lenovo ix2-4; Printer - Brother HL-2280DW; Air Print Server - Lantronix XPrintServer

    A/V UPS - Tripp-Lite Smart 1500LCD 1500 Va/900 W.
i have a samsung evo 850 120 gig and from the time i hit reboot till i first see my wallpaper is almost twice as long, but once i see my wall paper everything that normally starts loading at that point loads in easily a quarter of the time it did on the 10,000 rpm hdd i had as c. i've checked my alignment after seeing something about it elsewhere and got told it was already aligned. might want to make sure that in your bios you chose achi mode for your driver(needs to be selected before installing windows).

adamf 30 sec is not slow with that cpu he is running. i have a core2duo e8400 and boot typically takes a good while, once i see the user screen things start loading like a bat out of hell.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    2635599
    CPU
    Core2Duo E8400
    Motherboard
    Asus Rampage Formula
    Memory
    4gigs DDR2 @ 6400
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 8800
    Sound Card
    Creative X-Fi Extreme Audio
    Monitor(s) Displays
    HP W237ld
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung EVO 850 120 Gig SSD
    ST31500541AS 1.5 Terabytes
    WDC WD10EARS-00Y5B1 1 Terabyte
    2 - ST3500830AS 500 Gigs
    PSU
    thermaltake 650 Watt
    Internet Speed
    120 MBPS
    Browser
    Cyberfox 36.0.4
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security 2014
    Other Info
    USB 3.0 PCI-E Card
i just noticed that you said you have 19 gigs free of 100 you should have 111.6 to 111.8 gigs after formatting the drive not 100.
 

My Computer

System One

  • OS
    8.1.1
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    2635599
    CPU
    Core2Duo E8400
    Motherboard
    Asus Rampage Formula
    Memory
    4gigs DDR2 @ 6400
    Graphics Card(s)
    Nvidia GTX 8800
    Sound Card
    Creative X-Fi Extreme Audio
    Monitor(s) Displays
    HP W237ld
    Screen Resolution
    1920x1080
    Hard Drives
    Samsung EVO 850 120 Gig SSD
    ST31500541AS 1.5 Terabytes
    WDC WD10EARS-00Y5B1 1 Terabyte
    2 - ST3500830AS 500 Gigs
    PSU
    thermaltake 650 Watt
    Internet Speed
    120 MBPS
    Browser
    Cyberfox 36.0.4
    Antivirus
    Bitdefender Internet Security 2014
    Other Info
    USB 3.0 PCI-E Card

sparhawk

New Member
Member
I have broken win 8.1 pro. I haven't broken my Acer laptop.

Can't seem to boot off dvd or os on ssd drive. I saw an error that said something abot cdload or something similer.


I have the lasptop ssd wired into my desktop and I can see all the files.
I wanted to show a screen shot of my c:\drive.to show me want I maybe missing.


I was thinking maybe I need to image this drive with at home todo.

gdir_.jpg

I used autorun to agreesivly i think. Could I prepare directories on my desktop autoruns and laptop ssd.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top