• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Black screen when trying to install from USB/DVD


Immersive

New Member
Posts
6
#1
Hey guys,
I'm trying to install windows 8.1 pro,I have tried USB and DVD. Both of which give me a black screen after the windows 8 loading logo. Is there any solution to this?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#2
I'm guessing you are encountering an issue that might be graphics related. With that said, you can try these suggestions:

Make sure you are running the latest bios version
Set your bios to optimized defaults (no overclocking)
Check to see if your first choice graphics is set to PCI-E
If not, adjust accordingly
Try a clean install again

OR

Make sure you are running the latest bios version
Unplug your GTX 750 (optional)
Move the monitor cable to your integrated port
Set your bios to optimized defaults (no overclocking)
Check to see if your first choice graphics is set to integrated (or whatever it is called in your bios)
Try a clean install again.
If successful, plug your PCI-E grahics card back in and move the monitor cable back to same.
Reboot and see what happens.
If the addition of the PCI-E fails (after the OS installation) then at least you will know the cause.


Good luck,

my2cents

PS: You have a nice rig BTW
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#3
It's probably a problem with using TV as monitor and drivers are not set to display on it. Can you try with an ordinary monitor ?. You can set it to TV later on, when all the drivers are installed.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

Immersive

New Member
Posts
6
#4
Thanks for the suggestions guys, I'll try using the integrated graphics. And I'll reset my my BIOS and put it back to AHCI. I'll update the thread when I've done that :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

Immersive

New Member
Posts
6
#5
Ok, so I've reset my BIOS and I'm using the integrated graphics and still no luck, I get to the Windows 8 loading screen, and still it gives me a blank screen :(
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

Immersive

New Member
Posts
6
#6
Has anyone got any other suggestions?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

my2cents

Veni, Vidi, Vici
VIP Member
Guru
Posts
2,191
#7

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel G2020
    Motherboard
    ASRock B75M-DGS R2.0
    Memory
    8GBs @ 1333 MHz
    Hard Drives
    Samsung 840 EVO
    PSU
    400w
    Internet Speed
    57/11

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#8
I have seen problems like that using TVs for display. It might work up to time when GPU drivers kick in, send wrong signal to it and bang, black screen. (Two black cats fighting in a tunnel during the night, I call that).
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

Immersive

New Member
Posts
6
#9
Ok, I'll try it with a normal monitor. And I'll let you guys know again if it works haha. Thanks for your help :)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
#10
How long have you waited when it gets to the black screen? I've gotten that black screen and the activity light on my thumb drive is still going. After what seems like a long time the install does continue.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2

Immersive

New Member
Posts
6
#11
How long have you waited when it gets to the black screen? I've gotten that black screen and the activity light on my thumb drive is still going. After what seems like a long time the install does continue.
Yeah, I'll see if it does continue, but when I check my DVD or USB nothing is really going on. Like the sound of the DVD spinning is gone, and the activity light on my USB stops.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 7 Ultimate x64
    Computer type
    PC/Desktop
    CPU
    Intel i5 3570k
    Motherboard
    Asus P8H61-MX USB3
    Memory
    16GB Corsair XMS3 1600MHz
    Graphics Card(s)
    MSI GTX 750ti OC
    Sound Card
    Standard HD Audio
    Monitor(s) Displays
    22" Sharp TV
    Screen Resolution
    1360x768
    Hard Drives
    120GB Kingston SSD
    500GB WD Caviar Blue

CountMike

Well-Known Member
VIP Member
Guru
Belgrade , Serbia

Posts
4,664
#12
Have a look at HDD light, after file transfer, most things during setup are happening on it.
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model
    Home made
    CPU
    AMD Ryzen7 2700x
    Motherboard
    Asus Prime x470 Pro
    Memory
    16GB Kingston 3600
    Graphics Card(s)
    Asus strix 570 OC 4gb
    Hard Drives
    Samsung 960 evo 250GB
    Silicon Power V70 240GB SSD
    WD 1 TB Blue
    WD 2 TB Blue
    Bunch of backup HDDs.
    PSU
    Sharkoon, Silent Storm 660W
    Case
    Raidmax
    Cooling
    CCM Nepton 140xl
    Internet Speed
    40/2 Mbps
    Browser
    Firefox
    Antivirus
    WD

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)