• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Audio quality and volume decreased after OS clean install.


Aaryl

New Member
Posts
37
#1
Hello everyone, I initially got this laptop in Windows 8.1, until I upgraded to Windows 10 and reverted back to 8.1 by mistake.

(This is how my OS change went through, Windows 8.1 → Windows 10 Upgrade → Clean Install Windows 10 → Clean Install Windows 8.1)

Thing is, when I upgraded to Windows 10 (NOT Clean Install, jus upgrade), the sound was working as usual, once I did the clean install, the audio problem started ever since. I've tried installing audio drivers provided from Asus website, latest driver from Realtek, latest driver detected in Software called 3dp Chip, and auto-install from Windows Device Manager.

And nothing did the trick to restore my audio's original quality....

Before, watching/playing games with volume of 50 or 60% was MORE THAN loud enough to shake the entire house, but now I can't even be satisfied with 80%.

Not only the volume, quality degraded too. I experience less bass than before, and audio sound like....as if one of my speaker isn't working.

Did clean installing wipe out something? If so, how do I restore that? Though I've tried intsalling every single drivers I could find.

Attached Dxdiag file, should you need it to help me out. Ask me for more information I could provide!

Along with Graphical Stutter in-game, this issue is driving me crazy! help me out here... ;_;
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus G750JM-T4018P
    CPU
    Intel® Core™ i7 4700HQ 2.4 GHz ~ 3.4 GHz Processor
    Motherboard
    Intel HM87 Express (2.7W)
    Memory
    DDR3L 1600 MHz SDRAM, 24 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA® GeForce® GTX860M with 2GB GDDR5
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Browser
    Mozilla Firefox
    Antivirus
    Ahnlab's V3

Aaryl

New Member
Posts
37
#2
I'm not too sure, but when I uninstalled every single audio drivers and let the Windows install the drivers automatically, it showed 2 Speakers icon in the playback pane. When I tried testing both devices, I felt like if those 2 work at the same time, sound could sound the same as before. Anyone have an idea how to pull this off?
 

Attachments

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 Professional
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus G750JM-T4018P
    CPU
    Intel® Core™ i7 4700HQ 2.4 GHz ~ 3.4 GHz Processor
    Motherboard
    Intel HM87 Express (2.7W)
    Memory
    DDR3L 1600 MHz SDRAM, 24 GB
    Graphics Card(s)
    NVIDIA® GeForce® GTX860M with 2GB GDDR5
    Sound Card
    Realtek High Definition Audio
    Screen Resolution
    1920 x 1080
    Browser
    Mozilla Firefox
    Antivirus
    Ahnlab's V3