• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

A request for the USB device descriptor failed. (error43)


idle

New Member
Posts
6
#1
Hi all,

(Unknown USB Device - A request for the USB device descriptor failed)

Massive problem I have encountered since buying a new laptop pre-installed with Windows 8.1

I have 3 external USB storage devices - 1x Corsair "Slider" 64GB, 1x HiTachi Touro 750GB, & 1x HiTachi 4TB external drive. ALL drives are coming up with the same error message and are not being recognized by Windows 8.1

The strange thing is, I also have another 2 PCs - one with Win7 and one with WinXP and the drives work without issue.

I've spent the last 4 days scouring the net looking for answers, and thus I am here hoping someone can shed some light as to why ALL of these drives do not work on this new laptop pre-installed with Windows 8.1?

Even stranger still is I have other thumb drives, a cheap Transcend 32GB (which is USB3.0) and a few cheapo (USB2.0) drives of various sizes by Strontium, Lexar and so on which work perfectly.

But the one that has me o_O is an expensive 64GB thumb drive called the Mach Extreme which also works perfectly with this laptop???

So all up 2x HiTachi drives & 1x Corsair thumb drive are not working and its driving me bonkers!

If no drives worked at all, then I would be seeking the manufacturer for maybe a faulty component. Dodgy USB ports, or maybe a motherboard problem. But having a handfull of drives, of various makes, sizes and both USB3.0 - 2.0 fully working leaves me scratching the old chrome dome as to what could be the issue :confused:

Would really really appreciate if someone could shed some light on resolving this problem. The HiTachi 4TB drive is my main storage device, so I know you'd appreciate the importance of having this drive working. I'm prety much stuffed if I can't get this drive working with this laptop. The same goes with the 750GB too. I REALLY need these 2 drives functional with this laptop or I'm up that awful creek ...

Thanks for taking the time to read this post :thumb:

(ps, any information you need just ask, I'll be keeping a close eye on this post, and will reply with relevant info asap)
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 (yes its growing on me, but still issues)
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus

idle

New Member
Posts
6
#2
You can mark this thread as [DEL]SOLVED![/DEL]

Okay here's the fix that worked for me, maybe it will work for you.

I've always updated drivers, WinXP, Win7 and so on, the same way - download the driver, go into device manager and select browse, then point windows to the downloaded driver to update the necessary files. Its always worked that way for me for as long as I can remember.

Not so it appears with windows 8 - for some strang reason.

For me I had to update to the latest Intel Chipset Drivers, but instead of the tried and trusted methos above, you simply hit the setup.exe and let windows 8 do its thing. Believe it or not, but this fixed the issue.

Yes I had already updatd to the latest Intel Chipset Drivers using the device manager method, and yes windows "did" update ...someting??? But the USB devices were still showing the Unknown USB Device error. But using the setup.exe fixed the everything and all my USB devices are now working perfectly with Windows 8.

How, why, who knows, but I hope this works for others with the same problem.
 
Last edited:

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 (yes its growing on me, but still issues)
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus

idle

New Member
Posts
6
#3
Two days later and all above drives no longer are detected ...

I honestly don't know what the hell is going on with this machine.

Marked as UnSolved ...
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 (yes its growing on me, but still issues)
    Computer type
    Laptop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus