• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

Solved 8.1 RT doesn't shut down properly


#1
I've done a fresh install of 8.1 RT and all appears to be well except if I shut down.

If I select restart it restarts fine.

However if I select Shutdown, I get the woindows shreen telling me it's shutting down, then the monitor goes blank, but the PC is going indefinitely (I've given it 15 mins)

If I press the reset button on the PC case it reboots into windows without any "windows didn't shut down" type messages during bootup.

However if I check the event log, it does say

-----------------------
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

Details:
System

-

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Provider

-

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

EventID
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Version
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Level
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Task
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Opcode
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Keywords
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

TimeCreated

-

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

EventRecordID
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

 

Correlation


 

[TD="width: 15"][/TD]

Execution

-

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Channel
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Computer
 

[TD="width: 130"]

[/TD]


 

[TD="width: 15"][/TD]

Security

-

[TD="width: 130"]

[/TD]



EventData

-

[TD="width: 130"]

[/TD]


BugcheckCode
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0


BugcheckParameter1
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0x0


BugcheckParameter2
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0x0


BugcheckParameter3
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0x0


BugcheckParameter4
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0x0


SleepInProgress
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

6


PowerButtonTimestamp
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

0


BootAppStatus
 

[TD="width: 15"][/TD]
[TD="width: 130"]

[/TD]

3221225595





Any ideas please?

Thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Self built
    CPU
    Intel Core i7 3820 s2011
    Motherboard
    Asus P9X79
    Memory
    32GB CORSAIR CML16GX3M2A1600C10B
    Graphics Card(s)
    EVGA 4GB GTX 670
    Sound Card
    Focusrite Saffire Pro 24 Firewire Audio Interface
    Monitor(s) Displays
    Dell U2713HM, Hanns-G HW191D
    Screen Resolution
    2560x1440, 1440x900
    Hard Drives
    Corsair Neutron GTX SSD 240GB
    Corsair Force GT SSD 60GB
    Corsair Force GT SSD 120GB

    Seegate Sata3 2TB
    Toshiba Sata3 2TB
    PSU
    Tagan TG700-U25 700W ATX2.0 Dual Engine silent sli
    Case
    Antic 1200
    Cooling
    T/R Archon SB-E X2 CPU Cooler
    Keyboard
    Logitec G510
    Mouse
    Razer Naga
    Internet Speed
    40 Mbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes and Avast
    Other Info
    Logitech G13 Gaming Pad
    Compro Videomate S350 Sat TV card

    MB Sound and serial port, and 3 unused USB ports disabled in BIOS

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
#2
Windows 8.1 RT < ? RT is for running on ARM processors usually found in tablets. Is this the system listed in your system specs?
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2
#3
Sorry I meant RTM as in the latest build that technet people got.

I've finally solved it after hours of trial and error.

I own a piece of software called Audials 10. That is what's causing the problem, I have posted on their support forum but have it uninstalled for now.

thanks
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 8.1 pro
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Self built
    CPU
    Intel Core i7 3820 s2011
    Motherboard
    Asus P9X79
    Memory
    32GB CORSAIR CML16GX3M2A1600C10B
    Graphics Card(s)
    EVGA 4GB GTX 670
    Sound Card
    Focusrite Saffire Pro 24 Firewire Audio Interface
    Monitor(s) Displays
    Dell U2713HM, Hanns-G HW191D
    Screen Resolution
    2560x1440, 1440x900
    Hard Drives
    Corsair Neutron GTX SSD 240GB
    Corsair Force GT SSD 60GB
    Corsair Force GT SSD 120GB

    Seegate Sata3 2TB
    Toshiba Sata3 2TB
    PSU
    Tagan TG700-U25 700W ATX2.0 Dual Engine silent sli
    Case
    Antic 1200
    Cooling
    T/R Archon SB-E X2 CPU Cooler
    Keyboard
    Logitec G510
    Mouse
    Razer Naga
    Internet Speed
    40 Mbps
    Browser
    Chrome
    Antivirus
    Malwarebytes and Avast
    Other Info
    Logitech G13 Gaming Pad
    Compro Videomate S350 Sat TV card

    MB Sound and serial port, and 3 unused USB ports disabled in BIOS

alphanumeric

slightly off center
VIP Member
Guru
Gold Member
#4
:thumb:
 

My Computer

System One

  • OS
    Windows 10 Education 64 Bit
    Computer type
    PC/Desktop
    System Manufacturer/Model Number
    Asus
    CPU
    AMD Phenom II X4 980 Black Edition Deneb 3.7GHz
    Motherboard
    ASUS M4N68T-M V2 µATX Motherboard
    Memory
    8GB 4GBx2 Kingston PC10600 DDR3 1333 Memory
    Graphics Card(s)
    NVIDIA Geforce GT640 2 Gig DDR3 PCIe
    Sound Card
    VIA VT1708s High Definition Audio 8-channel Onboard
    Monitor(s) Displays
    22" LG E2242 1080p and 2 19" I-INC AG191D
    Screen Resolution
    1280x1024 - 1920x1080 - 1280x1024
    Hard Drives
    Crucial MX100 256 GB SSD and 500 GB WD Blue SATA
    PSU
    Thermaltake TR 620
    Case
    Power Up Black ATX Mid-Tower Case
    Cooling
    Stock heatsink fan
    Keyboard
    Logitech Wireless K350 Wave
    Mouse
    Logitech M570 Trackball and T650 TouchPad
    Internet Speed
    80 Mbps Down 30 Mbps Up
    Browser
    Internet Explorer 11
    Antivirus
    Windows Defender
    Other Info
    HP DVD1040e Lightscribe - External USB2