Windows 8 and 8.1 Forums


All of a sudden, "No audio output device is installed"

  1. #1

    All of a sudden, "No audio output device is installed"


    Hi, I was using my computer today and I left it alone for a short while, then when I came back suddenly the sound was not working, even though the volume was turned all the way up. I restarted it a few times, and eventually the audio output device was gone (there was an x in the icon instead of sound waves, and when I hovered over it it said "No Audio Output Device is installed"). I also did a clean reboot, which didn't work. I went to the control panel, clicked Sound, tried right-clicking where it said "No audio devices are installed" so that I could choose to show disabled devices, but that was already enabled. I went to Device Manager and clicked "Sound, video and game controllers", but the only thing in the dropdown was "Bluetooth Audio Device". Does anyone know what I could do about this?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Please provide some system specs. Helps us to try and help you.

    Since nothing is being shown, reset the BIOS as a first step and see if that helps (If you have any customized settings you will have reset those after resetting the BIOS).
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Yea, more info would help but doesn't sound good, could be hardware failure.
      My System SpecsSystem Spec

All of a sudden, "No audio output device is installed"
Related Threads
Hi guys, i'm stressing out right here, i've been reading threads after threads about this problem and none of the solutions work on me, so i decided to create an acc here and post my thread, hope you guys can help me :/ So i've just installed the Windows 8.1 PRO x64bit on my Asus N55SF laptop...
I just woke up and saw this red X mark on my audio icon in taskbar, It was still running yesterday and i dont remember doing anything to be like this, can someone help me with this problem? 63983
I'm using an MSI GS70 laptop and just recently ran into a problem where my audio device suddenly stopped working. I spent about 2 hours trying to fix the solution with what I could find online but unfortunately it didn't work. I just did a clean reinstall of Windows 8.1 and the problem continues to...
I don't know if any of this is related, but I wanted to provide as much information as I could for you gurus to deal with. So here's what happened: I left my ASUS K55A laptop in sleep mode. I opened the lid to wake it up, logged in, and then everything started to load really slowly. This hasn't...
Hello, I have a Toshiba Satellite L875-S7110 with Windows 8 that is a few months old now, and had been working fantastic until last night. Windows did an update, and now I have a red X over my sound icon that states "No Audio Output Device is installed." Things I have tried so far to try...
I'll put this edit at the top, so that you won't have to read the rest if you don't want to. I fixed the problem by restoring my system to a restore point created the day I got the computer set up. I'll have to reinstall everything I've put on it in this last week, but that's better than sending...
Hi, I have a compaq presario V6500 which came installed with Windows Vista. I recently upgraded my OS to Windows 8 (last month). Today, just like that, the sound was lost, while I was listening to a tutorial online. The sound icon on the desktop taskbar says "No Audio Output Device is...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook