Windows 8 and 8.1 Forums

No audio

  1. #1

    No audio


    No Audio

    I have windows 8.1 and I have a red circle with a x in it attached to my speaker icon on thebottom right. I tried to have it self correct only for it to tell me “One or more audio service isn’t running … Not fixed” I found the “Windows Audio” not running although it is still set to automatic.

    I tried to start “Windows Audio” service and got the warning for Services then under that (yellow triangle with exclamation point) saying“Windows could not start the Windows Audio Service on local computer” and under that “Error 1079: The Account specified for this service is different from the account specified for the other services running in the same process.”

    I have tried several fixes in this forum for audio problems but none seem to work. So how do I correct this so I can get my audio back to working?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Has this ever worked?

    First, since you are using a separate sound card (an old SoundBlaster), make sure your integrated sound (on the motherboard) is disabled in the BIOS so it does not conflict.

    Second, reinstall the SoundBlaster Win 8.1 drivers (if there are any). If no 8.1 drivers try the Win 7 drivers.

    Third if the drivers do not fix it, with the PC powered off, reseat (unplug then plug back in) the SoundBlaster card then power on and see if that helps. Seating has been a problem with some SoundBlaster cards.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Hi,
    Welcome to the forums, you could try the fix in the link, you may have to select "Windows Audio Service" and possibly do the steps for "Windows Audio Endpoint Builder" service as well. Make sure that you leave Password & Confirm PW fields blank in step3.
    [FIX] Services Failed To Start In Windows 8.1 Due To Error 1079 - Kapil Sparks
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    To Brummyfan

    Thank you very much for your assistance. I NOW HAVE SOUND!!! I never would have thought of that myself and I am ever so grateful to you for this. And thanks to all for your recommendations, I appreciate the concern and attempt to assist.

    Keith W. Schumacher
    SFC USA (ret)
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Quote Originally Posted by kwschumacher View Post
    To Brummyfan

    Thank you very much for your assistance. I NOW HAVE SOUND!!! I never would have thought of that myself and I am ever so grateful to you for this. And thanks to all for your recommendations, I appreciate the concern and attempt to assist.

    Keith W. Schumacher
    SFC USA (ret)
    You are most welcome.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 4
    Windows 8.1


    I had a similar problem. I performed all the steps suggested above and the speakers started to work but at considerably lower volume.
    Is there some other solution that may solve the lower volume problem?
      My System SpecsSystem Spec

No audio
Related Threads
Hi guys, I'm having a little problem with my onboard audio, having just installed Windows 8.1 (clean install). I have an Asus P8Z77-V LE PLUS motherboard, which includes a "Realtek® ALC889 8-Channel High Definition Audio CODEC" onboard. I have installed the latest realtek drivers; R2.73 from...
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sounds exclusively...
After having my motherboard, graphics card and RAM replaced due to a power surge, I have been experiencing high audio latency, along with very poor sound quality which includes static noise, crackling. The sound is similar to that of an untuned radio. http://puu.sh/c5qgz/e691d9d8c7.png The sound...
I installed my graphics card but the NVidia hd audio driver wont install I tried clean reinstall with driver signature removed and all It only installs the Microsoft driver I tried extracting the .inf for it and manually install but I get a not compatible with windows message. Any helps...
When I live steam video in Windows 8/Chrome, using Adobe Flash, the audio portion is silenced each time I receive an audio prompt from my system. When I say "audio prompt" I mean a beep that I believe provides some sort of notification. The video continues, but all sound disappears for a few...
Forgive me for reposting this thread, but I didn't know exactly what category to place it in. When I live steam video in Windows 8/Chrome, using Adobe Flash, the audio portion is silenced each time I receive an audio prompt from my system. When I say "audio prompt" I mean a beep that I believe...
Hi all, I'd be grateful for any advice to my problem.... Last month I bought a new PC, a Dell XPS 8500 with an Intel Core i7-3770 processor. The PC has onboard audio (Realtek High Definition Audio). I didn't buy new speakers as I have a perfectly usable set of Creative 6.1 speakers. My...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook