Windows 8 and 8.1 Forums


Realtek audio not working after win 8.1 pro

  1. #1


    Posts : 9
    win 8.1 pro N

    Realtek audio not working after win 8.1 pro


    i've recently installed win 8.1 pro N x64 and this has stopped my onboard sound card from working. my mobo is the MSI big bang xpower ii, it was working fine under win 7 home edition x64 but now refuses to do anything. when i try to test the playback device the green bar moves sporadically up and down but there is no sound at all. i have tried installing the latest drivers for everything, i even tried unistalling the device and letting windows re-detect it, which it did and then after it installed it all back to the same problem. its getting really frustrating now so i really hope its just me being stupid and someone can help!

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Some sound drivers need to be updated to Win 8.1 specific drivers. The Win 7 drivers work OK with Win 8, but not Win 8.1. I even had that problem with one of my recording studio interfaces and Roland had to issue a special Win 8.1 driver for it to work.

    According to what I see on the MSI site, this has RealTek integrated audio. If this is the case, RealTek has an 8.1 driver.
    Download the High Definition Audio Codecs, 64 bit version. Realtek

    You may or may not have to reinstall the SoundBlaster MB software enhancement software after the driver update.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 9
    win 8.1 pro N


    Quote Originally Posted by fireberd View Post
    Some sound drivers need to be updated to Win 8.1 specific drivers. The Win 7 drivers work OK with Win 8, but not Win 8.1. I even had that problem with one of my recording studio interfaces and Roland had to issue a special Win 8.1 driver for it to work.

    According to what I see on the MSI site, this has RealTek integrated audio. If this is the case, RealTek has an 8.1 driver.
    Download the High Definition Audio Codecs, 64 bit version. Realtek

    You may or may not have to reinstall the SoundBlaster MB software enhancement software after the driver update.
    hi fireberd, thats the latest driver i've tried and still nothing. it won't even test correctly last time i tried to test it it crashed the playback devices window i've even tried to use the more recent driver from the microsoft update catalogue and it refuses to install stating that the driver is upto date
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    The latest drivers on the RealTek sit for my audio chip are R2.75 (v6.0.1.7246), but using station-drivers, I found a full install package that was newer (v6.0.1.7499) -- and installed them. I did this because (1) the drivers from RealTek don't include the Audio software, and (2) my motherboard is so old that the latest version of the software (from Gigabyte) is several years old.

    And ... I was surprised that the install actually worked OK. I normally don't use "third-party" drivers, but in this case, I'm glad that I did.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    I wonder if the SoundBlaster MB software is causing any problems?

    And, if you uninstall the RealTek, in the Device Manager, and also delete the drivers, when you restart Windows will either install RealTek or the generic High Definition Driver. See if that one works. If you still have problems, uninstall the SoundBlaster software, restart the PC and then check.

    I have the R2.75 drivers installed on both of my Desktops with dual boot Win 7 and Win 8.1. Both have the RealTek HD Audio Manager. One system is an ASRock Z77 Professional Fatal1ty motherboard and the other is an ASUS P8-Z77-LE Plus motherboard. The ASUS system even has the Pre-release BETA Windows 10 and the RealTek drivers and Audio Manager are on that system.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 9
    win 8.1 pro N


    i haven't got the soundblaster software installed as it made no difference when it was installed so i haven't re-installed it as there would be no point until the soundcard is working. this is very baffling, i feel like ive tried everything and nothing works
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Reinstall the Intel Motherboard chipset drivers, even if the driver install says its already installed. One of the things the chipset drivers do is properly identify all the devices on the motherboard. Intel may have an 8.1 updated chipset driver. Intel: Tablet, 2in1, Laptop, Desktop, Smartphone, Server, Embedded
    And, did you try uninstalling and let Windows install the generic High Definition Audio drivers?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 9
    win 8.1 pro N


    i did do and it didn't change, still no sound. but there has been a development in the fact that if i try testing it, it doesn't even make the green bar move now it just hangs till i tell it to stop testing. i'll try the intel chipset drivers to see if they do anything but im sure i've updated them
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 9
    win 8.1 pro N


    just reinstalled the current chipset drivers and the green bar now moves again, but still no sound
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 9
    win 8.1 pro N


    Quote Originally Posted by Mark Phelps View Post
    The latest drivers on the RealTek sit for my audio chip are R2.75 (v6.0.1.7246), but using station-drivers, I found a full install package that was newer (v6.0.1.7499) -- and installed them. I did this because (1) the drivers from RealTek don't include the Audio software, and (2) my motherboard is so old that the latest version of the software (from Gigabyte) is several years old.

    And ... I was surprised that the install actually worked OK. I normally don't use "third-party" drivers, but in this case, I'm glad that I did.
    i just tried these drivers and still got the smae problem but now my front panel isn't working
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Realtek audio not working after win 8.1 pro
Related Threads
Hi guys, I'm having a little problem with my onboard audio, having just installed Windows 8.1 (clean install). I have an Asus P8Z77-V LE PLUS motherboard, which includes a "Realtek® ALC889 8-Channel High Definition Audio CODEC" onboard. I have installed the latest realtek drivers; R2.73 from...
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sounds exclusively...
Hello all, I just got Windows 8.1 Pro as a gift from a friend and installed it just a few hours ago, and I noticed that I am having audio problems. Basically put, it's sort of random when this happens, but it seems to happen when sounds play rapidly, as letting a audio que play it's part will...
Hello, I recently got a set of 2.1 HiVi Swan M-10 speakers and hooked them up to my laptop until I can finish my build. When I first hooked them into my E55-A Toshiba Satellite the bass wasnt coming from the sub in fact it was combining into my L/R speakers making them sound terrible. A quick...
I bought a Gateway E56R41u to replace my Acer netbook. I'm really happy with this machine. However, I downloaded the free upgrade to Windows 8.1 and my audio quit working. I've downloaded all the drivers that I could find and nothing works. Is there a driver for another machine that will work...
Hi all, I'd be grateful for any advice to my problem.... Last month I bought a new PC, a Dell XPS 8500 with an Intel Core i7-3770 processor. The PC has onboard audio (Realtek High Definition Audio). I didn't buy new speakers as I have a perfectly usable set of Creative 6.1 speakers. My...
I have already tried a lot of different drivers, including the one provided by the asus website (For win 7) and the other provided by the realtek website, but i still have the error that no audio devices are installed. Any help? Thanks in advance
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook