Windows 8 and 8.1 Forums


HD Audio Device conflict

  1. #1


    Stockholm
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro 64 bit

    HD Audio Device conflict


    I have Asus Z97M-PLUS as my mobo with Realtek® ALC887.
    In Device Mgr under Sound there are 2 lines:
    1) 'Realtek Definition Audio' ... which is OK
    2) 'High Definition Audio Device' is alerted with yellow triangle & exclamation mark.
    What is that ?
    Is there some kind of conflict ?


      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    The High Definition Audio Device is a generic Windows installed sound driver. It could be for the RealTek or it could be for HDMI audio if the proper HDMI video driver is not installed. Uninstall it in the Device Manager, then restart the PC and then check to see if Windows reinstalls it.

    If you have a Video Card with HDMI or have an Intel CPU with internal Video you should install the applicable hardware video driver. That may also get rid of it.

    Please fill in the "My System Specs". It helps us to help you.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Stockholm
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    Thanks for a fast answer.

    Windows reinstalled it after reboot.
    I don't have a video card but use CPU graphics: Intel® HD Graphics 4600
    Is there a separate driver for that ?
    Also filled in
    "My System Specs" as you recommended.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Yes, there is an Intel driver for the Intel HD Graphics 4600.

    Go to the Intel web site, let it scan your system for driver updates. It should list, at least, the Intel graphics driver.
    www.intel.com
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Stockholm
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    OK - I did some search on Intel and found:

    Intel® Iris™ and HD Graphics Driver for Windows* 7/8/8.1 64bit
    https://downloadcenter.intel.com/Det...ng&ProdId=3720

    After installing the driver Device Mgr looked OK.
    I guess that resolve my problem. ... if so ... thanks again.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Yes, that should take care of it.
      My System SpecsSystem Spec

HD Audio Device conflict
Related Threads
Solved HD Audio Device not working in Sound & Audio
Hi All, I searched the threads but could not find a solution. My High Definition audio device is not working. This is the error message, This device cannot start. (Code 10) {Operation Failed} The requested operation was unsuccessful.
Bluetooth Audio Device in Drivers & Hardware
After update from win8 to 8.1 all sorts of stuff is going wrong. Inside my device manager my bluetooth audio device has an yellow exclamation mark beside it. Tried to update driver but says it's already updated. Let me know what info you need from me and hopefully someone can help me solve this.
Code 10 for Bluetooth Audio Device in Drivers & Hardware
while going through my device manager, a yellow triangle sign caught my attention. It is under the "Sound, video and game controllers' labeled as 'Bluetooth Audio Device". When opening the properties, it says that "This device annot start. (Code 10) Object Path Component was not a directory object....
Hello, Last night I restarted my computer and for some reason when I booted it back up I was not able to use my headsets sound. I went through the settings disabling audio drivers and nothing worked, I also tried to change the default audio device but that wouldn't work either. For some reason I...
audio device in Sound & Audio
does window 8 have an audio output device; I wrote before of 2 audio services that say they running but when you hit properties it is stopped and the other is window endpoint. I do not have any audio output . I could be wrong Lorrry
I have tried lots of things to try to solve the problem, but to no avail. Please if you know anything that will help solve my problem please let me know. Thank you!:D
Thanks for anyone, who helps me :D I have "an old fashion motherboard,, with realtek's VT1818S High Definition Audio 8-Channel soundcard build in to the Asus m4a77 motherboard. Usually with W7 windows i had to install the driver from asus's website... so far when i get to the installation point it...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook