Windows 8 and 8.1 Forums


Trouble installing sound driver on new Laptop

  1. #1


    Posts : 5
    Windows 8

    Trouble installing sound driver on new Laptop


    Today I purchased a Toshiba Satellite Laptop (if any additional information is needed to solve this issue I will provide it, but I'm not sure what kind of information to specify otherwise - also, I'm completely new to Windows 8 and these forums and I apologize if this topic has already been posted - if it has, my hours of googling didn't find it.) There is an issue with my audio - everything sounds like it spikes around 1.5khz, the high end (6khz+) is very unclear and there's basically nothing in the low/bass end at all. (Basically it sounds completely terrible.)

    I have determined that this issue is related to my sound driver (Conexant SmartAudio HD) and that this driver is up to date. I know that this is the source of the problem as my ASIO driver works perfectly and sounds normal on the same system. I am unfortunately unable to use this driver outside of specific software, though, hence my problem.

    I am, however, having trouble locating and installing a different driver to remedy this issue (as said, the current one is up to date.) Nothing seems to be compatible, allegedly. I'm in need of general advice as I'm not sure how to fix this after trying for a good 7 hours.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    You should be able to use both, or at least have both connected. I have a recording studio and at times I have both my Roland Octa-Capture connected to Sonar X3 and my PC sound (RealTek in my case) on for my audio editor program.

    Have you tried a headset, to isolate it to the sound module, or the laptop speakers?

    As this is a new PC, I would either take it back and exchange it for another (if that is an option), otherwise call Toshiba for warranty service.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 5
    Windows 8


    Thank you for the reply! I have tried multiple output devices yes, I am currently using Sennheiser 280 headphones. When I go into my device manager, the only driver available is the Conexant one, even though ASIO is installed (I've already used it with both Protools 11 and FL studio 11 since I bought the laptop.)

    How can I use ASIO as a driver outside of this software given that it isn't in my device manager?

    I will also consider taking the laptop back (though it was the last one on the shelf unfortunately!) But are there any sound drivers that I can download that should be compatible with my system?

    Thank you!
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Would help to know EXACT model of laptop.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by popeye View Post
    Would help to know EXACT model of laptop.
    Satellite P70-A
    Serial - 4E102380C
    Windows 8.1

    Not sure what else
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    What I found on Toshiba site. Is this what you have?

    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by popeye View Post
    What I found on Toshiba site. Is this what you have?
    it is, yeah.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    I would start from scratch. Uninstall and delete the ASIO driver. Uninstall and delete the Conexant driver. Run CCleaner registry cleaner twice. Reboot. Install OEM Conexant driver and see how it works.

    If still not good, take it back.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by popeye View Post
    I would start from scratch. Uninstall and delete the ASIO driver. Uninstall and delete the Conexant driver. Run CCleaner registry cleaner twice. Reboot. Install OEM Conexant driver and see how it works.

    If still not good, take it back.
    I'll give it a go, thanks for the advice!
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Along with the advice given by popeye, if you have a System Restore point that is BEFORE you installed the ASIO driver, go back to that point and see if the sound is OK or even restore it to the original factory condition. However, given the symptom I suspect there is a hardware problem with the PC.
      My System SpecsSystem Spec

Trouble installing sound driver on new Laptop
Related Threads
Hello All, I am having problems connecting a Sharp MX2301N printer to my new laptop which is running Windows 8.1. I have downloaded the W8.1 64 bit driver from Sharp and installed it. Should this be installed in a specific location? Tried this suggestion...
Solved Trouble installing windows 8.1 in Installation & Setup
Recently i decided to upgrade my windows from 7 to 8.1 , I have instaled windows on computers before but I have never had this problem. It keeps telling me that '' setup was unable to to use the existing partition because the system does not contain the required free space'' picture will be bellow....
Having Trouble With Installing Updates in Windows Updates & Activation
Hello, Lately I am having troubles with installing the Windows Updates on my computer. I have version Windows 8 and not 8.1 I recently did a System Restore to see if that would fix the problem but with no luck. When it tells me it needs udating, it goes through the entire process and...
Take hart, you are not alone. Gates Spends Entire First Day Back in Office Trying to Install Windows 8.1 : The New Yorker
hey guys, For some reason I am not able to install any type of programs, either my computer freezes or the installation status bar doesn't move. I had the same issue while trying to install Google Chrome, eventually I was able to install the program but I honestly don't remember how i did it....
Trouble installing Windows 8 in Installation & Setup
Hello, Today I tried to install Windows 8, but the installer froze at 0 percent on the "getting files ready" step. Anyone know what could be causing this? Thanks in advance. EDIT: I have a Thinkpad Edge E430 if that helps.
I've installed on mechanical hard drives 3 times with no problems including the current pro one. But on 2 kingston ssdNow drives I've had disc errors and one didn't even install. Both ssd worked OK on windows 7 anyone else come across this problem.
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook