Windows 8 and 8.1 Forums


One or More Audio Service isn't Running

  1. #1


    Posts : 3
    Windows

    One or More Audio Service isn't Running


    The other day I turned on my computer and my audio would not play. A small icon that resembles when the volume is muted is permanently displayed. When clicked, a window titled: "Playing Audio" opens and tries to troubleshoot the issue. It comes up with the following:

    Problem found:

    One or more audio services isn't running. Not fixed

    Both the Windows Audio and the Windows Audio End Point Builder services must be running for audio to work correctly. At least one of these services isn't running.

    Potential issues that were checked
    :
    Check audio device. Issue not present
    My computer is a Sony Vaio, model number SVS1512DCXB.
    All important original drivers and applications can be found here.

    In case you can't retrieve any information on my computer, important information is as follows:

    • 64-bit Operating System
    • 12 GB RAM
    • Windows 8.1

    Under my device manager, for Sound, Video, and Game Controllers:
    • Intel(R) Display Audio
    • Realtek High Definition Audio



    My question to this forum is where to go from here? I've already downloaded both the Realtek, but when I ran the program, it threw an Error message saying "Install Realtek Audio Driver Failure! Error -0001"

    I'm not sure how to fix this problem, and am looking for advice on what to try next.


      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 3
    Windows


    Damn, over 415 views and yet not one response. Can someone tell me what I'm missing to get some help or feedback?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 4
    Windows 8.1 Pro


    jprivate, I'm experiencing the exact same issue. I've googled tons of stuff, but nothing is working. Checked audio services, tried to look at Windows updates, but in addtion to the audio services not running Windows 8.1 Pro lags like hell and will not list the updates. I was wanting to delete some of the latest patches. IE11 also lag like hell and freezes.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 4
    Windows 8.1 Pro


    A PC refresh fixed my problem.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 3
    Windows


    Quote Originally Posted by Manchu Warrior View Post
    A PC refresh fixed my problem.
    I figured that might, but I was working with Rosetta Stone and a restore would lose most of my progress. I guess I'll just redo it. Thanks anyway.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1
    Windows 10


    Check out the solution at the following URL
    https://www.tjpsoft.co.za/one-or-mor...running-error/
    I hope it will be helpful
      My System SpecsSystem Spec

One or More Audio Service isn't Running
Related Threads
As you can see I am having the problem of audio service not running. I have read a couple threads and tried to do the recovery but my control panel just freezes up. Please help with any further options. Thanks
on my HP all-in-one computer, windows 8.1 was auto installed - the sound worked fine for a day, now it doesnt - also, i cant access the control panel - how can i fix this, and where can i get a free update or audio device?
So about a month ago my sound crashed and stopped working on my Advent netbook laptop. There is a red X and if I click on the sound icon then the trouble shooter automatically starts and gives me the message 'one or more audio service isn't running.' On other forums I have read that if you go...
Hello, fellow... meh, I don't know. OS: Windows 8.1 Pro Processor: AMD FX-1400 Quad Core RAM: 8.00 GB Storage: 1.73 TB of 1.81 TB available System Type: 64-bit Operating System, x64 based processor ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A...
My issue started a day or two ago when I installed a windows update. I go to watch something the next day, and no sound is coming from the computer. I double check the connections, update the drivers and still get nothing. I look around online and most people who have had similar issues had...
Solved Audio service not running in Sound & Audio
Hello, i installed windows 8 CP a few days back and i have been facing quite a few problems. The main one being the audio service not working. I tried a lot of solutions that have been given on the internet but its to no avail. When i try to start the windows audio service from the services screen,...
Solved Audio Service not running in Sound & Audio
My install went OK with the exception that I have no sound, I installed on a HP Pav m1050y Intel Pentium 4 with a Creative Audigy 2Z S sound card. In Services when I attempt to start this error returns "error 1068 the dependency services or group failed to start" Any ideas out there on how to...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook