Windows 8 and 8.1 Forums


Changed my motherboard sound device not found; OS problem

  1. #1


    Posts : 9
    Windows 8.1 64-bit

    Changed my motherboard sound device not found; OS problem


    My control panel sounds option says that I don't have audio devices installed so

    I tried troubleshooting it but it says :

    Click image for larger version

    but my device manager says this:

    Click image for larger version

    ---------------------------------------------------------------------------------

    My computer also says I need to activate my windows. What is wrong with my PC?


    I cant un-attach these two photos sorry
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails this for sound.jpg   this comes out.jpg  

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    First it says you have to activate windows because you changed the motherboard and it sees it as a new system. If thr on-line activation doesn't work you will need to call the phone activation.

    Now for the sound. Start by deleting all the sound devices in device manager and reboot. What motherboard make/model? Never mind, see it in your specs.

    EDIT: Your new board has a VIA audio chip from what I see, Not Nvidia. Do you have a separate sound card?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 9
    Windows 8.1 64-bit


    I did everything you said and now it works the way I want so thank you very much for that.

    Now for the windows dilemma. How do I do "on-line activation". All I can see is phone activation. It's 1 am here and I'm pretty sure they don't answer calls this late. I'm from the Philippines and the according to their list of phone numbers there's only 1 Microsoft Centre for our country and I live pretty far away from it, can they still re-activate my account? Thanks in advance
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Glad you got the sound going. You have 30 days to activate so plenty of time, The phone activation should work fine. It is automated and all you so is provide the key, then it rattles off a bunch of numbers for you to enter and activate. If that fails then you can get a person on the phone who will make it work.

    Edit: Just realized should ask if you have retail or OEM 8.1. If OEM you may run into problems activating. Did you get the key out of the BIOS before changing boards?
    Last edited by popeye; 15 Sep 2014 at 12:52.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 9
    Windows 8.1 64-bit


    Hmm. I dont know. I bought the motherboard at a Pc-express shop and I let their technicians put it back together. What key should have I taken from them?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    When you originally bought the computer did you buy Windows 8 or did it come pre-installed? Do you have a disc?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 9
    Windows 8.1 64-bit


    I have the disc and I have the product key but when I input it it says key in use
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    This may help, if not then you will have to call the number: Product Key Number - Uninstall and Deactivate in Windows - Windows 7 Help Forums
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 9
    Windows 8.1 64-bit


    Tried, didn't work. Thanks anyway. I'll just call them later in the decent hours. Thanks for you time
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Quote Originally Posted by Andre View Post
    Tried, didn't work. Thanks anyway. I'll just call them later in the decent hours. Thanks for you time
    Yea, short of a complete wipe and re-install, which it sounds like you don't want to do, a phone call is about all you have left.
    Glad I could kind of help.
      My System SpecsSystem Spec

Changed my motherboard sound device not found; OS problem
Related Threads
I've recently replaced my secondary HDD in HP Pavillion dv7 (primary is SSD@W8.1) and as soon as I booted up computer, I got error "no bootable devices found". The first thing that I tried out was bootable USB with Windows 8.1 whereas I ran "automatic repair" several times, without any luck. ...
I've a DH77KC Intel motherboard. I more than often have to restart my PC or going into the control panel, system and device manager to force windows toscan for hardware changes and then only will the network card connect. According to the windows error for the card, it says this device failed to...
Solved No boot device found in General Support
Working on a HP Envy M6 laptop. Getting the "no boot device found" error when booting. Only thing I can access is bios. Its a windows 8 preinstalled machine so I do not know the product key nor have an install or recovery disk. I am able to access the drive when hooking up it externally to my...
How can I solve Playback & Record device not found in windows' sound? Sound driver status in device manager still has no conflict and Realtek Audio manager can detect only plugged in jack. I have tried to reinstalled audio driver without any conflict but still nothing in windows' sound. If I...
So, I bought a new computer in April, and Windows 8 lasted for about 8 weeks before refusing to start. With the help of another thread here, I managed to get into a dos enviornment and copy my data (about 7700 photos). Who knew that I still remembered xcopy! Anyway that whole sad story is...
Windows 8 unknown device found in Drivers & Hardware
Hi everyone, So first I'll give you basic information about my computer and then I will tell you the rest. First my computer when bought came pre installed with Windows 7. As soon as Windows 8 came out I upgraded to Windows 8. My system is BIOS not UEFI. I have about 3gb ram and 500gb hdd...
Strange network device found in Network & Sharing
Hi all, Does anyone know who I delete network devices from my local network? For some strange reason there is a phone listed even though no mobile phones are connected to it. Just a little worried. Thanks a lot!
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook