Windows 8 and 8.1 Forums


No Sound- The device is being used by another application

  1. #1


    Posts : 8
    Windows 8

    No Sound- The device is being used by another application


    Hi,
    I have been having sound problems with the speakers on an HP Ultrabook. There are times when the laptop speakers stop working. When this occurs, I go to Control Panel>Sound, select the speakers(only one set to select), select Configure and Test. After selecting Test, I receive the message Device In Use. The device is being used by another application. Please close any devices that are playing audio to this device and then try again. I've gone to Properties for the speakers, Advanced tab and unchecked option "Allow applications to take exclusive control of this device". I've also used Run sndvol to try to determine the application, but it only shows Device:Speakers/HP and Applications:System Sounds.

    The only way I've been able to get the speakers to work is to reboot or disable and enable the driver for the IDT High Definition Audio CODEC. Does anyone know of a way to determine the application causing the problem? Thanks in advance for your help.

    Gary

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 1
    Windows 8


    Hi, I've recently started having this exact problem, also with an HP. From what I can tell, it started since the last critical update was performed a few days ago. It seems to me like the latest update affected or corrupted the drivers for the speakers. I tried restoring to a point before this update, and received an error message that a restore was not possible due to corrupt C:/ files. I do not know if this is related to this problem. Please post if you come across any solutions.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2
    Windows 8


    Same here, and even tried the same steps as GaryG45. Looking forward for another solutions... =/ I'll be sure to post it here if I manage to do it.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 2
    Windows 8


    same problem here. started after the latest MSFT critical update. Reboot fixes it for me temporarily. very annoying. come on MSFT!

    Samsung Series 5 Ultrabook with Windows 8
    Last edited by GordonX; 14 Jul 2014 at 08:56.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 1
    Windows 8


    Same as everyone above, using an HP Pavilion g6. I've checked all the drivers and worked through the other suggestions on HP's website. Is this just going to be a case of waiting for a fix from Microsoft?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 3
    Windows 8


    Same exact for me. When I uninstall and reinstall (or it usually reinstalls itself) and restart, the sound will work for a while and then it's gone again. Happened after the last update.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 8
    Windows 8


    I also opened this question on the Microsoft Community forum, and I'm hearing the same thing about a recent update potentially causing the problem. This is my wife's laptop, and she thinks the problem started about a month ago. The laptop isn't setup for automatic updates, and the last time I performed updates was June 19. The last update prior to June 19 was in mid-March, so for me it could have been caused by a April, May, or June update. Most likely something in the June updates.

    Gary
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 2
    Windows 8


    SAME FREAKING THING! omg.. Thank you admin whoever made this website.... I didn't know what I was going to do...... I had to update day before yesterday, and I was backing up my computer and about to just reformat and then upgrade to 8.1....

    I figured it was them trying to secretly push us up... but... now I know it's not just me.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 1
    Windows 8


    Signed up to say, SAME HERE. Day before yesterday, temporary sound ever since.

    So..what are we just waiting for windows to fix it now?
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Didn't you guys check with HP about the problem ?
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 10 123 ... LastLast
No Sound- The device is being used by another application
Related Threads
Hi, While exploring Device Manager today in my Win 8.1 system I discovered I had three entries listed under Sound, Video and Game Controllers: (1) AMD High Definition Audio Device (2) CyberLink WebCam Virtual Driver (3) Realtek High Definition Audio Every now and then when my...
Just turned my PC on and I keep getting a Windows 8 Device Connect sound every 4-6 seconds.. no USB or anything wired connected to my PC for it to give me this sound?
So I was doing some uninstall housekeeping because of an issue with another program when apparently I accidentally deleted my audio device. I believed this to be Realtek so I went to the website and downloaded their free 64 bit version. BTW I'm running windows 8.1. The device manager doesn't show...
Hi, At every start-up there is ether a Device Disconnect sound or a Device Connect sound that gets interrupted by a Device Disconnect sound. This happens on every start-up, after almost everything is loaded. P.S. There are no Yellow !-s in the device manager.
I get the error attached. 22484 However, devices show up in device manager. 22485 When I try to re-install the driver from the dell site, the installation fails. Here is the error log:
Has anyone made a sound changing app where you can change startup/shutdown sounds ect? Can you via registry and other tricks get sound to happen on fast boot and resume? I wonder if I could get windows task scheduler to do it...mmmm
Hi All, I'm a newbie here, so sorry if I haven't done a proper search on the forum to a solution for my problem, I tried but couldn't find an exact match. I had to dump my Sound Blaster X-FI card because of the pops and crackles, which I didn't have in XP. I'll try to resolve that problem by...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook