Windows 8 and 8.1 Forums


Windows 8.1 doesn't detect any audio devices

  1. #1


    Posts : 5
    Windows 8.1

    Windows 8.1 doesn't detect any audio devices


    Hello,
    Everything was ok with sound but now the computer doesn't detect any sound devices like amplifier, headphones, speakers, etc. The computer does find the audio card, but not devices. Please help.

    Click image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 5
    Windows 8.1


    Up^^^
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 9
    Windows 8.1 Pro


    Try rolling back the driver. Sounds like a bad driver update to me.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 5
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by newjack View Post
    Try rolling back the driver. Sounds like a bad driver update to me.
    Didn't help. I also tried to restart the Windows Audio service
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 5
    Windows 8.1


    Could it be that the audio card is damaged but the computer doesn't understand it? Is there a way to check if the card isn't broken?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 5
    Windows 8.1


    ^^^^^^^^^^^^^
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 9
    Windows 8.1 Pro


    The only way i can think of checking it would be to install it in another PC and see if it works...

    Just to clarify... We are talking about a PCI or PCI-E card right? not onboard?

    Another thing ive seen happen is when its the wrong driver.. The PC thinks it recognizes it and all is ok but simply does not work.. I had this problem with LAN cards a while back.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    If it's an PCI/PCIex card check BIOS if on board sound is disabled, if integrated, check BIOS anyway to see if it is activated.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 25
    WIN8.1/Server 2012 R2/Win 7 Ultimate


    The audio device is probably disabled. Not the device itself but the driver side of things. In this case the device still shows up but will say there are no audio devices.
    Not sure how on Win 8 but you need to go to the sounds and select show disabled devices
      My System SpecsSystem Spec

Windows 8.1 doesn't detect any audio devices
Related Threads
Hey there guys, I have a USB-Headset and some Speakers connected to my Soundcard. By now I have to switch the default Playback-Device whenever I wanna put on my headset or use the speakers. Is it possible just to output the Sound on both devices simultaniously and if it is, how can I do it?...
Hi, Ever since the latest WP update (currently on WP8.1 Update, firmware 3051.50009.1424.0003) my Windows 8.1 PC doesn't detect my Lumia. I get "The latest device malfunctioned and Windows does not recognize it. There is also Unknown USB device (Device descriptor request failed) listed under...
Just in-case anyone else is having this issue. When attempting to install Creative drivers for X-Fi cards you may receive this message: "unable to detect supported product" and of course that's as far as you get. To resolve this issue:
So yeah, when I wake my computer up out of sleep mode, sometimes the monitor will detect that it needs to wake up However, most of the time, I have to unplug the DVI cable and plug it back in. When I do so, I can hear the Windows noise indicator that lets me know that something was disconnected...
I have a Dell Inspiron 3521 with a DVD RW drive listed as "HL-DT-ST DVD+-RW GU70N" and I use Ashampoo Burning Studio 14. When I tried to burn a Video DVD after DVD authoring I get a warning saying "The inserted CD/DVD could not be detected". I tried other software too. They don't seem to detect the...
hi i have hp probook 4520s with amd radeon mobility hd 4500/4300 dev9555 i have a fresh win 8 installation, my VGA is now with microsoft driver WDDM v1.1 version 8.97.10.6 no one of amd catalyst installers detect my graphic even offical driver from HP!
Hi, I am having a strange issue with my windows 8 pc as it sometimes doesn't detect any network present and i have to restart it again to get the network. The issue happens usually every time i boot. But restarting once solves it. Any help?
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook