Windows 8 and 8.1 Forums


3.5mm jack problem

  1. #1


    Posts : 6
    windows 8.1

    3.5mm jack problem


    Hello,

    Newbie here so hi! I have a very strange problem..

    I have an Asus x102ba notebook. I normally have it connected to my TV via hdmi cable to view on a bigger screen. I have a 3.1 surround system which I connect to the laptop via the 3.5mm headphone jack.

    As soon as I connect all this up, there is no bass at all from the surround system but I do have sound. This is the weird bit! After about 30 mins of being connected, the colour on the screen changes very slightly (it appears a "warm" colour a but like a setting on a TV where you can choose warm neutral or cool) when this happens the bass suddenly kicks in and works fine but only when the colour changes on the TV?! I'm very confused! Any ideas? It's like there is a delay in something working on the laptop...

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    What audio chip? Current audio drivers? Uninstall/Re-Install.

    Connecting a TV via the the headphone jack is not the best way. You should be able to get audio through HDMI unless the wrong driver installed or ancient computer/TV.

    This is also a function of the graphics driver in many cases. Latest graphics drivers?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 6
    windows 8.1


    It's the realtekd hd audio chip and I can get hdmi sound through the TV not a problem but the surround system sounds so much better for music hence why I connect it via headphone jack as it's the only audio jack I have. I have tried uninstalling and reinstalling but doesn't work.

    Like I say I have sound when I plug it in but until it's been plugged in for about 30 mins and the screen colour changes that's when I get bass... It's sooooo Strange it's like something kicks in after a certain amount of time
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 6
    windows 8.1


    I have bass back! After hours of fiddling I uninstalled "realtek high definition audio" under device manager and installed "high definition audio device" instead and hey presto bass appeared instantly.... Must be a realtek issue!
      My System SpecsSystem Spec

3.5mm jack problem
Related Threads
title says it, i downloaded the most recent version of the realteck drivers from toshibas site and i have no sound when plugging in headphones. :geek:
Headphones or Jack problem? in Sound & Audio
When I connect the headphones "headphones" are disabled ... and when I try to log in does not work.and skype are connected: the MicroPhone but not going to speak..but i can hear...excuse me for my bad English ... I just want to talk on skype and I can not ...:) I have connected the speakers to the...
Windows 8 Headphone Jack in Sound & Audio
This seems to be a pretty common problem. I'm working on my friends computer, because his headphone jack isn't working. He has an Acer Aspire M, with a third-gen i5, 6GB DDR3, Windows 8 64bit, and a Realtek card. He had been using headphones in the side jack, and they were working fine, but...
Line in jack not plugged in in Sound & Audio
I am trying to record from a cassette player on to my hp envy h8-1500z. I have a cable going from the headphone jack on the player to the blue line in jack on the pc. I have gone to the recording devices and have the line in jack enabled. That is as far as I can get because it says it is not...
Hello, I have a Toshiba Laptop c660 with windows 8 professional installed. I can`t make the jack for headphones to work. The jack is not broken because it works on Ubuntu. I installed the driver for my soundboard. Didn`t worked. I unistalled it and i let windows chose the best option for me...
Headphone Jack Not Working in Sound & Audio
I updated to Windows 8 today, and everything seemed to be going well until I tried playing music through my headphones. They worked fine on my iPhone, but once I plugged them into my laptop, no sound came out. Pictures: http://i.imgur.com/QsxifqG.png http://i.imgur.com/eZsVKBe.png I ran...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook