Windows 8 and 8.1 Forums


Creative Sound Blaster X-fi Xtreme Audio card

  1. #1


    Rotterdam, The Netherlands
    Posts : 117
    Windows 8 Pro 64-bit, Windows 7 SP1 64-bit, Windows XP SP3 32-bit

    Creative Sound Blaster X-fi Xtreme Audio card


    The Creative Sound Blaster X-fi Xtreme Audio card works fine in Windows 8. The drivers for Windows 7 work without any problem and the Creative updater and control panel also work as they should in Windows 8. The drivers can be downloaded here for the X-Fi Xtreme Audio card - Creative Worldwide Support > Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio




    BETA DRIVERS:


    June 28, 2012

    X-Fi Beta drivers for Windows 8.

    Creative Worldwide Support
    Last edited by Airbot; 07 Jul 2012 at 03:24. Reason: Added Windows 8 Beta driver link and info....

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    sounds like music to my ears...but unfortunetally doesn't work for me. from beginning of w8 my card is unvisible. any ideas please?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    "setup is unable to detect a supported product on your system. please ensure that your product is properly installed before rynning this setup program..." that's what i get. win7 was ok...maybe i'm wrong somewhere, but...
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Quote Originally Posted by mattfly View Post
    "setup is unable to detect a supported product on your system. please ensure that your product is properly installed before rynning this setup program..." that's what i get. win7 was ok...maybe i'm wrong somewhere, but...
    You could try to install using Compatibility Mode with Windows 7. Other than that, it's just an .inf issue. You could easily edit it to be compatible with Windows 6.2 if you inspect its format. Basically, look to see why Windows 6.2 is not accepting it while 6.1 does. Could be as simple as changing a 1 to a 2.

    (Windows 8 = version 6.2)

    Also, make sure your hardware id is in the .inf too.

    This is for x86. If x64, then you'll have to disable driver enforcement permanently or at boot each time.


    ---------

    Here is an example, based on the February 14, 2012 8.96 Catalyst beta driver from ATI/AMD. This is in the .inf:
    Code:
    [Manufacturer]
    %ATI% = ATI.Mfg, NTx86.6.1, NTx86.5.1, NTx86.6.0
    In this case, I would edit it to be:

    Code:
    [Manufacturer]
    %ATI% = ATI.Mfg, NTx86.6.1, NTx86.5.1, NTx86.6.0, NTx86.6.2
    And then all hardware ids are under this section:

    Code:
    [ATI.Mfg.NTx86.6.1]
    So, that could be edited to say

    Code:
    [ATI.Mfg.NTx86.6.2]
    instead.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    sounds logically but i have no .inf file (or i have but don'tknow where). setup stucks on the start with mentioned above message, right click, properties, there is no compability tab. in dev manager there is no my sb card. just seems to be not even existing. i'd like to try out your advise (gman) but have no point to hook. please explain me what's going on
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    system is 32bits
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    In Device Manager, are there any unknown devices at all? Could you please post a screenshot of it if possible?

    Sounds to me like your motherboard bios could use an update to the newest from the manufacturer AND MAYBE a tweak to its settings after.

    The first thing of interest here is to get it to show up in the device manager in some shape or form.

    Has this card worked recently in another OS like Windows 7?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Click image for larger versionshould i disable integrated sound in bios?. i'm asking becouse i use it to transfer musik to bedroom: u know, one card is main for making music, second one to listen in bed.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Click image for larger versionthis is the message i don't like...
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    with win7 worked ok but had latency which i had tricky resolved.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 10 123 ... LastLast
Creative Sound Blaster X-fi Xtreme Audio card
Related Threads
after installing sound blaster x-fi 5.1 pro (usb) soundcard successfully and downloaded drivers from creative s website . i cant get there so called entertainment console to download .im looking for something to control sound levels and effects in a small home studio
Greetings everyone, I just received my new sound card and I'm excited to try it out. I've hooked it up and connected my headphones into the proper jack. I try out the audio and it's bloody awful, worse than on-board audio (which is not too bad). I don't know what's wrong, this (I hope) shouldn't...
I have the latest Creative driver on here for Win 7 64bit, and I'm not getting any sound. Anybody else having this problem.
I have a Turtle Beach Audio Advantage Micro USB Sound Card. It has S/PDIF Optical Out which works great with my surround sound system. I tried installing the drivers on Windows 8 Pro x64 but it keeps saying "Please plug-in USB Audio Device device!". When I go to Device Manager and manually try...
I have a titanium x-fi pci-e sound card on windows 8 pro. It works fine but I cannot save my own settings for sound card. Whenever I restart the computer it reverts back to default. Is there any solution this odd behavior ? Some people say that they cannot even hear any sound out of sound cards....
I recently installed Windows 8. My Creative suite is seen in the start screen, however when I try to initialize the console or anything else..nothing happens. The upgrader indicates I have the most recent version. I've been to Creatives site but cant find drivers for the X-FI MB. Anyone else have...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook