Windows 8 and 8.1 Forums


Realtek HD Audio device driver

  1. #1



    Am I int the right place?
    Helsinki
    Posts : 340
    Windows 7 x64 Home Premium / Commodore OS Vision / Windows 8 Release preview

    Realtek HD Audio device driver


    Thanks for anyone, who helps me
    I have "an old fashion motherboard,, with realtek's VT1818S High Definition Audio 8-Channel soundcard build in to the Asus m4a77 motherboard. Usually with W7 windows i had to install the driver from asus's website... so far when i get to the installation point it says:
    none of this package's drivers are compatible with your pc
    allthough, this time W8 did install the driver but its delivered by microsoft, High Definition Audio device. well... the card works, if i keep the speakers attachde to the front jack. and the stereo mix capturing doesn't work.

    Any help?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Kansas
    Posts : 124
    WDP 8 x86


    Try running in compat mode. Steps 1,2,3 of option one should get you there. You may need to ininstall what you have going then run this on the exe that you downloaded from asus.. good luck to you
    Compatibility Mode - Windows 7 Forums
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3



    Am I int the right place?
    Helsinki
    Posts : 340
    Windows 7 x64 Home Premium / Commodore OS Vision / Windows 8 Release preview


    Quote Originally Posted by myzr View Post
    Try running in compat mode. Steps 1,2,3 of option one should get you there. You may need to ininstall what you have going then run this on the exe that you downloaded from asus.. good luck to you
    Compatibility Mode - Windows 7 Forums
    How did i miss that... thanks for helping me out
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Alabama
    Posts : 1
    Windows 8 Consumer Preview amd64


    I have a Realtek sound card (HD) that worked both front and back audio ports worked in Vista, but in both 7 and 8 the front doesn't work. I have attempted to install proprietary drivers in all valid comp. modes with no success, any thoughts
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Quote Originally Posted by andr3w777 View Post
    I have a Realtek sound card (HD) that worked both front and back audio ports worked in Vista, but in both 7 and 8 the front doesn't work. I have attempted to install proprietary drivers in all valid comp. modes with no success, any thoughts
    haha PCChips - that was the maker of my motherboard until it blew the caps and I replaced it for 30 U.S.D. to my door with the one in specs.

    You have Realtek ALC662 - the latest driver should work well for you - Realtek HD Audio 2.68 audio driver download from Guru3D.com

    If you still have the issue, check your bios for any settings that may be affecting it and you can then also check the Realtek Sound Manager and/or other software included in the driver setup.

    Here's another resource you might use if you still have to try new things for some reason:

    REALTEK - Download driver for your Realtek sound, Realtek network and Realtek wireless or wifi card for Microsoft Windows

    ----------

    I highly do not recommend this, but if you can't sort it out with the above, then you can install the very old one from your motherboard page using the device manager.

    If you have bsod issues after doing this, look to it as the culprit.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Funny thing though: Just yesterday, for the heck of it (I don't even use my onboard Realtek, although it is good) - I was reviewing the Realtek codecs' spec reference designs and schematics. I like learning about things.

    While I didn't check each and every last one, it seems as though all the Realtek codecs support the case ports by default. Meaning - the latest driver should enable that for you one way or another, even if you have to play with settings here or there as stated above.
      My System SpecsSystem Spec

Realtek HD Audio device driver
Related Threads
After installing W8 on a Toshiba satellite laptop, all went well except Realtek AC97 won't install. Re-installing the driver didn't work. Windows reveals a code 10 and mentions the driver did not install correctly. Naturally there are no sound devices present with this occurrence. Plugging in...
Whenever I use my computer, if I don't play any audio on my computer for a certain period of time, and I have to restart the computer. It's really annoying because I like to view Facebook and Tumblr for a while before I do something such as playing Team Fortress 2. Is there anything I can do...
Realtek or AMD Audio Driver in Sound & Audio
What would be a better option for a Sound Driver? I used to have "Realtek High Definition Audio Codec" when I used Windows 7, but a few months ago I installed Windows 8.1 and just kept the generic "AMD High Definition Audio Device". Haven't really noticed that much of a difference. That's why I...
Hello My MB has ALC898 audio chip. Should I stay with the default Windows 8.1 HD audio or install the driver from Realtek (which is R2.71 the latest version) My system is used for gaming BTW. Thanks.
I'm using a windows 8 pavilion g7 laptop. Long story short, I wanted to have realtek HD audio on my computer mainly for the cool audio effects that come with it because the audio drivers that came with my computer don't have those effects. Nonetheless, I installed realtek HD audio hoping it would...
Hey guys, My audio disappeared and stopped working. my audio icon has a red x on it and when i click it it wants to detect problems (it doesn't work). what should i do? how should I diagnose the audio? I feel like this is hardware problem as it just happened out of the blue. The audio...
I have a PC built from an Asus P5B-WiFi Delux motherboard running Windows 8 Pro with Classic Shell which has an Realtek HD audio on board sound device. I also have a Creative X-Fi Gamer sound card installed. All of these were installed and working correctly. One time I unplugged my speakers...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook