Windows 8 and 8.1 Forums


Front Audio panel not working on Windows 8.1

  1. #1


    Posts : 18
    Windows 8.1 64-Bit

    Front Audio panel not working on Windows 8.1


    I have a Gigabyte GA-F2A75m-HD2 (Rev 1.0) board and this is quite an odd one. The front port worked with Ubuntu and other Linux distros but it seems to be the opposite case with Windows 8.1. I installed the latest Gigabyte version of the Realtek HD Audio Manager but it still doesn't work. What should I do?

    I have the codec ALC887

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    You might want to double check if you have the latest BIOS firmware.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Is the device listed in the device manager?
    If not, you can check the Bios to see if it's still enabled.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 18
    Windows 8.1 64-Bit


    Oh so I need the latest BIOS version for it to work then aye? Okay I'll try.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Quote Originally Posted by SlimShady View Post
    Oh so I need the latest BIOS version for it to work then aye? Okay I'll try.
    First, check to see if the HD audio is enabled in the bios.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 18
    Windows 8.1 64-Bit


    Quote Originally Posted by Mr Sardonicus View Post
    Is the device listed in the device manager?
    If not, you can check the Bios to see if it's still enabled.
    It just detects the rear sound card. As far as I know the front port uses the AC'97 version of the board that the case originally came with.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 18
    Windows 8.1 64-Bit


    Quote Originally Posted by Mr Sardonicus View Post
    That is the exact version that I used. Its the exact same one that came with my Gigabyte mobo DVD
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 18
    Windows 8.1 64-Bit


    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 3 123 LastLast
Front Audio panel not working on Windows 8.1
Related Threads
Hi everyone.. I'm having a problem with my sound setup. I'm using Windows 8. I have a 2.1 channel speaker, headphone and microphone. On rear, I've connected my 2.1 channel speakers and on the front jack, I connect my headphones and microphone. The headphone works fine but Windows won't detect...
No sound from front panel in Sound & Audio
Yeah so my front panel is connected to my board but im still not getting any sound Usually in the good'ol versions i would disable front panel detection from the realtek driver utility but i dont have that on this computer
Right, i've been having this problem since I THINK starting to use a HDMI wire. But now, i cannot get any audio from the audio jacks, they are detected, but no sound is produced and I just cannot figure it out. I've disabled the HDMI, installed, un-installed, re-installed audio drivers and pretty...
I've installed windows 8 yesterday and noted that front panel audio doesn't work (I use a headphone) connecting the headphone to back jack it's work but front not. It's a Intel HDA, and using windows's default driver. any needed information tell me, and sorry my bad english.
Hi, Iím having a problem with the front panel audio of my new Antec One case. While the headphone jack plays sound fine the problem is that it doesnít detect when headphones are plugged in and does not mute the rear speakers. Jack Sensing is not working at all and Realtek HD Audio Manger marks...
Front panel no left sound in Sound & Audio
Hello, I've got an Z77 Pro3 mobo (Asrock) and a Bitfenix Shinobi case. I've installed the HD-audio plug from the case to the motherboards hd-audio place correctly. My problem is that the case's front panel gives sounds only to my headsets right side but not to the left side. The microphone...
Hi all, I'd be grateful for any advice to my problem.... Last month I bought a new PC, a Dell XPS 8500 with an Intel Core i7-3770 processor. The PC has onboard audio (Realtek High Definition Audio). I didn't buy new speakers as I have a perfectly usable set of Creative 6.1 speakers. My...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook