Windows 8 and 8.1 Forums


On bootup, no sound, stuttering flash video

  1. #1


    Posts : 6
    Windows 8 Pro

    On bootup, no sound, stuttering flash video


    Hello!

    I have a very odd problem. When i boot up my PC from being powered down, I get no sound at all through my realtek HD sound card. Not from any sources, mp3s, line in, web videos, etc.

    Also when this is happening, when i play a flash youtube video, it stutters.

    Nothing gets the sound back, not even disabling the sound card, etc.

    So I then do a reboot of the PC and after the reboot everything works until i shut down the computer. The next day i turn it on and no sound. Reboot fixes it.

    Anyone have this issue before?

    *Edit, also wanted to add that i have updated to the latest Realtek driver off their website in hopes of fixing this issue with no luck. R2.70 dated 6/22/12

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Windows 8 has a different power down sequence than other Windows Operating Systems. When you power off, its not really powered off completely. Its in a sort of hibernation state. Because it doesn't do a "normal" boot with the BIOS this could be your problem.

    There is an option to correct this. Give this a try and see if it fixes or helps the problem.
    With Windows 8, “off” isn’t really off
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 6
    Windows 8 Pro


    Quote Originally Posted by fireberd View Post
    Windows 8 has a different power down sequence than other Windows Operating Systems. When you power off, its not really powered off completely. Its in a sort of hibernation state. Because it doesn't do a "normal" boot with the BIOS this could be your problem.

    There is an option to correct this. Give this a try and see if it fixes or helps the problem.
    With Windows 8, “off” isn’t really off
    You know I've noticed that when my computer goes to sleep I lose sound as well. I disabled my computer from going to sleep to solve that issue. Also when I turn off my pc one of my USB devices stays powered on too.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 6
    Windows 8 Pro


    That did the trick, boot up time doesn't seem any slower. Thanks!
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Great. Glad I could help.
      My System SpecsSystem Spec

On bootup, no sound, stuttering flash video
Related Threads
When using Flash Player within IE10 in 8, audio and video synch is fine at standard small screen, but when I go to full screen they do not synch. The video is behind timing with the audio. It looks as though the video skips now and then trying to catch up with the audio. I dual boot with 7 and do...
First-I have searched far and wide. I have tried many tips. I get no video on websites? I am using the classic shell on a desktop PC, no Metro, no touch. But also, no video content in websites. As soon as I go to Firefox and go to the same place I get video. This is so sad- Should no have to...
Video, Audio and mouse skipping or stuttering in Performance & Maintenance
Hey guys, I just did a fresh install of windows 8 on my system. Specs are Win 8 intel 3570k 8 gig 1600mhz ram Asus p8z77 - pro
Video app stuttering in Software and Apps
Hi all I have windows 8 pro and when I use the video app and begin playback the video stutters very badly. I see about 1 frame every 5 seconds. The audio works fine. Then after about a minute the video clears up and everything plays perfectly. I can play the same videos in windows media player and...
I have Win8 64 bit pro with IE 10 as an OEM installataion on a new Lenovo G580 laptop. BBC sites with video don't work - the error message is along the lines of 'you need flash player to play this video, download it here' If I follow the links, it takes me to Adobe and links to install the 64 bit...
after about 10 to 20 minutes of use the whole computer begins to stutter, audio video... the mouse skips around and it is almost unusable just upgraded from 7 ultimate to 8 pro, and ive included the diagnostics what in the world is causing this?
Hi all, first time post; I'm having severe playback problems with the Video app. Whenever I try to play any video from my PC (avi or mp4), it just freezes on the first frame while the audio continues. If I try to skip it will eventually play properly for 2-3 secs, but then go blocky and freeze...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook