Windows 8 and 8.1 Forums


Help with metro apps not working, (found possible cause)?

View Poll Results: Metro Apps?

Voters
10. You may not vote on this poll
  • Working?

    2 20.00%
  • Not working/broken?

    8 80.00%
  • other

    0 0%
  1. #1


    Posts : 7
    Windows 8 Pro MCE x64

    Help with metro apps not working, (found possible cause)?


    Hi, am a rather experienced user of windows since dos and 3.1 and computers since i386. I have a current problem of my metro apps are useless and do not work, start but immediately close.

    I've tried a few solutions:

    1) desktop size (update drivers)
    2) delete OLE key
    3) run apps.diagcab

    To no avail. On my upgrade install they work fine until i run the following commands which I almost always do after a semi-fresh upgrade:

    1) sfc /scannow
    2) secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose
    net localgroup users myusername /add

    Somehow this must break permissions or something; and make the rpc server timeout, i've yet to find a solution, and would rather not do another upgrade install nor esp a refresh.

    Surprisingly running the following command in both C:\windows\system32 and C:\windows\syswow64 does not produce the broken metro apps so I am a little lost with what is causing this:

    1) For /F %s in ('dir /b *.dll') do regsvr32 /s %s

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Redmond
    Posts : 651
    Windows 8.1 x64


    Quote Originally Posted by Drathian View Post
    On my upgrade install they work fine until i run the following commands which I almost always do after a semi-fresh upgrade:

    1) sfc /scannow
    2) secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose
    net localgroup users myusername /add

    Somehow this must break permissions or something; and make the rpc server timeout, i've yet to find a solution, and would rather not do another upgrade install nor esp a refresh.

    Surprisingly running the following command in both C:\windows\system32 and C:\windows\syswow64 does not produce the broken metro apps so I am a little lost with what is causing this:

    1) For /F %s in ('dir /b *.dll') do regsvr32 /s %s
    I would strongly suggest you stop doing at least the second item:

    How do I restore security settings to a known working state?
    Beginning with Windows Vista, the method to apply the security during operating system setup changed. Specifically, security settings consisted of settings defined in deftbase.inf augmented by settings applied by the operating installation process and server role installation. Because there is no supported process to replay the permissions made by the operating system setup, the use of the secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose command line is no longer capable of resetting all security defaults and may even result in the operating system becoming unstable.
    You're probably (unknowingly) breaking something that made sense in 2001 with NT+PlugAndPlay (aka WinXP), but nowadays will very likely break things. Also, running regsvr32 on a directory like system32 isn't necessarily a good idea either, as not everything in there should be registered that way, and could mess with the settings that setup had otherwise configured for that component in the registry.

    I can't think of a good reason why you'd do either of those things by default either, honestly. Those are all very archaic things that you haven't needed to do for at least 6 or so years now.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 7
    Windows 8 Pro MCE x64


    Is there no permission reset feature now then?
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Redmond
    Posts : 651
    Windows 8.1 x64


    Why would you want to reset permissions? Yes, you can still do things with custom templates, but the ones that ship with Windows no longer are stable.... Also, I'm failing to understand why you'd reset permissions on a new install....
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 7
    Windows 8 Pro MCE x64


    To fix what I have apparently broken. As far as reasons why initial repair, I thought I was just harmlessly double checking what the windows install did. Is a upgrade install or refresh my only recourse now? :/
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Redmond
    Posts : 651
    Windows 8.1 x64


    You can probably do a refresh - reset shouldn't be necessary. Once it's working, don't mess with the internals .
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 7
    Windows 8 Pro MCE x64


    I'm attempting this procedure (first), not sure if it will help or not will report back:


    HOW TO: Use the Secedit.sdb Database to Perform a Security Analysis in Windows Server 2003
    HOW TO: Use the Secedit.sdb Database to Perform a Security Analysis in Windows Server 2003
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 7
    Windows 8 Pro MCE x64


    Well I followed those instructions from a database that was created right before I ran the secedit command, it found a lot of things wrong so I thought maybe it had fixed. Now Broker Runtime is crashing but the apps don't close at least still don't load fully though, although they are loading on the start screen. I ran WSreset to no avail. Going to keep at it, I'll be darned if this system get the best of me! lol

    Edit:

    changed from local to microsoft account then back to local fixed the system sluggish speed and got rid of broker errors, still working on getting the apps to launch...
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 61
    Windows 8 Pro


    I'm trying most anything people have suggested, short of a full redo.

    Yesterday I did a very complete disc scan, more indepth then a sfc/ scannow. I ran Advanced System Optimizer carefully. No effect except that after the first reboot, the tiles wouldn't respond at all, even store wasn't working. Another reboot and the Store worked and tiles worked again although same apps that didn't work still do not work.

    When I did sfc scannow it detected 3 corrupted files that it said it could not repair, related to imagere.dll, I haven't had to time to check it again after the advanced 6 hour scan I ran.

    UAC has always been on and prior to upgrade from win 7 the only Virus Scanner was Microsoft Security Essentials. My user account is a Local Account Administrator. It is not a new local account. from what I understand, if you make a local account is will not be able to use the Cloud.

    Some apps work. Skype works. Store works. I can buy and install apps.

    Some of the APPS that do NOT work:

    The Weather that came installed, which I just uninstalled and reinstalled still does not work. It says I am in London (I'm in CA)...but the app wont load past the spinning progress circle.

    Maps that came with the install, loads and recognizes where I live in California but the MAPS is very fuzzy and when I zoom in it just blurs.

    XBOX/GAMES just spinning to log in but cannot, even though I can log in fine on the XBOX website. (No XBOX hardware)

    Netflix
    just spins indefinitely

    Amazon takes me to sign in screen but when I click sign-in with my Amazon info it either clears the password or tell me wrong combination username password and I know it is correct.

    IHeart Radio...the white screen comes up and says "registering device" with the progress circle spinning, but stays like that indefinitely.

    Red Karaoke Spins never loads.

    CW Television...come up but says "got error" in upper left corner.


    I am going to recheck sfc /scannow and see if those .DLL are still corrupt and keep researching. I am going to be patient since it's Microsoft and they usually solve problems. I hope they come up with a update that fixes it all. The disaster with Vista was not really MS's fault. it was ATI and Nvidia driver to blame for the first year of Vistas nightmare. Hopefully this fix comes fast.

    EDIT: I ran sfc scannow again and looked in the CBS.log and it is the same 3 Imageres.dll corrupted or inaccessible as before, I will check further on that, but I doubt that is the issue. That file is a bootup screen images or sound. I am not going to exchange the files till I know more.
    Last edited by rialcnis; 09 Nov 2012 at 02:09.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 12
    Windows 8 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by rialcnis View Post
    Some of the APPS that do NOT work:

    The Weather that came installed, which I just uninstalled and reinstalled still does not work. It says I am in London (I'm in CA)...but the app wont load past the spinning progress circle.

    Maps that came with the install, loads and recognizes where I live in California but the MAPS is very fuzzy and when I zoom in it just blurs.

    XBOX/GAMES just spinning to log in but cannot, even though I can log in fine on the XBOX website. (No XBOX hardware)

    Netflix
    just spins indefinitely

    Amazon takes me to sign in screen but when I click sign-in with my Amazon info it either clears the password or tell me wrong combination username password and I know it is correct.

    IHeart Radio...the white screen comes up and says "registering device" with the progress circle spinning, but stays like that indefinitely.

    Red Karaoke Spins never loads.

    CW Television...come up but says "got error" in upper left corner.
    You are experiencing all the exact issues I am as well. I've just given up on them working and decided to hope that Microsoft will fix the issue eventually.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Help with metro apps not working, (found possible cause)?
Related Threads
Hey guys, I'm really in trouble these days. some days ago i installed few games from app store on my Vaio laptop with windows 8.1 update and all my problems started. First, i faced excessive memory usage by RuntimeBroker.exe , after wasting some hour searching around, foudn there is only one...
After my Windows 8.1 Upgrade, my store and other apps worked fine for a while. After that, all of a sudden, all the apps stopped working, with a 'x' sign on the bottom right of each tile. All apps stopped working, if I click on them, a grey screen appears, and I can see the app in the left side...
Solved Certain Metro Apps Not Working in Software and Apps
Hi, I have a problem here... I upgrade my Win7 to Win8 Pro and later to Win8 Pro with WMC (using the free key that Microsoft gave). Later I realized that few of my Metro Apps not working especially News, Sport, and Weather. From what I read, this usually caused by the antivirus. But strangely,...
i have recently installed windows 8 and added my email Hotmail id too and synchronised my id and pc both. but when i click on any of the metro apps it enlarges for few seconds and again the start screen comes . it happens for all metro apps. when i put the mouse pointer to left corner then it is...
Metro Apps not working in Software and Apps
Hello All, I am having somewhat of an odd issue. When I launch a Metro app, it will show the 'app start screen' but then immediately close. It would appear that the process is still running because I can see it, and others attempted, in the running Metro apps area (top left, mouse down). I...
Metro Apps not working in Software and Apps
am trying to open word hunt but its not working. not one of the tiles do anything when i click them..
Metro apps don't working in Software and Apps
Hello, I just finished to install Windows 8, but I have a problem, when I want to run a Metro App as Music or Videos, the icon of the application appears a few seconds on fullscreen, and it closes. I read that it was because of the resolution of the computer, that metro apps requires at least...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook