Windows 8 and 8.1 Forums


Weird Metro Apps Issue

  1. #1


    Posts : 7
    Windows 8 Pro With Media Center x64

    Weird Metro Apps Issue


    Hey,

    I am new to Windows 8. I kinda like the Modern UI, but sadly now every time I open a Modern App it crashes to Desktop and I have to launch it a second time for it to work ....

    I completely disabled UAC and Windows Firewall as I hate them totally annoying. I read on here that UAC is REQUIRED to run Modern Apps ... I can safely say it is NOT the case coz I re-enabled it to no avail still same annoying issue xD

    The weird thing is that they work great when I run them from Stardock's Start8 menu ... But if I try to run them from Modern UI they simply just crash xD

    I tried every single "Solution" posted here and M$ support community to no avail ....

    Any ideas ?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Palm Coast FLorida
    Posts : 370
    Windows 8 Pro ($39.99 upgrade)


    UAC needs to be set to Medium for apps to work correctly.

    Make sure a third-party anti-virus program is not hampering your apps.

    Make sure that Stardock program is windows 8 compatible
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 7
    Windows 8 Pro With Media Center x64


    UAC needs to be set to Medium for apps to work correctly.

    Make sure a third-party anti-virus program is not hampering your apps.

    Make sure that Stardock program is windows 8 compatible
    I do not use any AV software to me THEY are the virus ... And Start8 is MADE for Windows 8 won't install on Win7 so yeah it is Compatible .... And I tried UAC at medium (Default Setting) as I said .... No go xD

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 8
    Win 8 RC


    I have the same issue.

    1. Fresh load on WIN 8 Pro, Metro/Modern apps like News, Mail, Financial, Photos, etc worked for about a day or so, then they won't open. Checked screen resolutoin, UAC, and I am not using any AV outside of Win Defender and Win Firewall.

    2.Reloaded, complete reinstall of Win 8 Pro, same results, apps worked about a day or so then the regular Metro/Modern apps won't open.

    3. Called MS Support and they suggested a WIN 8 Refresh. Did that (it took quite a while) and no change, same apps won't open.

    MS has a problem that seems to be affecting a lot of folks, just not everyone is seems. They make us start with the Metro start page, you would think they would have gotten at least that right for everyone. Anyway, I supposedly will get a call from a level 2 support person tonight, but I am more apt I think to get the solution in Eight Forums someday.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 7
    Windows 8 Pro With Media Center x64


    I have the same issue.

    1. Fresh load on WIN 8 Pro, Metro/Modern apps like News, Mail, Financial, Photos, etc worked for about a day or so, then they won't open. Checked screen resolutoin, UAC, and I am not using any AV outside of Win Defender and Win Firewall.

    2.Reloaded, complete reinstall of Win 8 Pro, same results, apps worked about a day or so then the regular Metro/Modern apps won't open.

    3. Called MS Support and they suggested a WIN 8 Refresh. Did that (it took quite a while) and no change, same apps won't open.

    MS has a problem that seems to be affecting a lot of folks, just not everyone is seems. They make us start with the Metro start page, you would think they would have gotten at least that right for everyone. Anyway, I supposedly will get a call from a level 2 support person tonight, but I am more apt I think to get the solution in Eight Forums someday.
    Oh boy ... They SUCK ... as always ... That is EXACTLY why on my main Rig I will NEVER EVER go to Windows 8 ... Wanted to give it a go but clearly wasn't worth it ... Worst thing since Windows ME ...

    Oh well I will keep it on laptop hoping we will get a solution soon xD
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1,308
    Windows 8 enterprise x64


    Quote Originally Posted by TechXero View Post
    I completely disabled UAC and Windows Firewall as I hate them totally annoying.
    Quote Originally Posted by TechXero View Post
    I do not use any AV software to me THEY are the virus ...

    with you kind of behavior I will not be surprise you catch something that create your problem
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 7
    Windows 8 Pro With Media Center x64


    with you kind of behavior I will not be surprise you catch something that create your problem
    Just a heads up on that, I have been running Windows 7 WITHOUT UAC nor Protection Software or Firewall for 3 years now without any issues ! Plus it is a fresh install barely a few hours old ...

    I forgot to mention that I moved my profile to a separate partition (D:\) of the same drive ... I do so to have less to backup prior to a fresh install ... Could that be the issue ?

    That said, could not be a malware issue !
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 22,564
    64-bit Windows 10


    Hello Techxero,

    Moving your profile could be the issue, try moving it back to C to see if that helps, or test using another account on your computer with it's profile on the default C.

    Just a FYI, without any security measures, malware or viruses could easily infect and run on your computer without you ever knowing about it. Do a Google search on "zombie computers".
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 7
    Windows 8 Pro With Media Center x64


    Hello Techxero,

    Moving your profile could be the issue, try moving it back to C to see if that helps, or test using another account on your computer with it's profile on the default C.

    Just a FYI, without any security measures, malware or viruses could easily infect and run on your computer without you ever knowing about it. Do a Google search on "zombie computers".
    I did that earlier as I posted last reply ... Still same issue ... And from what I see on Google many many peeps having same exact issue ... Which leads me to exclude Profile location issue ... Coz none of them had moved their profiles ...

    As for UAC n Anti-Virus stuff, like I said earlier 3 years with no issues on my Main righ on Win7 x64 is nothing to sneeze at ... I am a Computer Hardware professional, with some software knowledge. I stay away from "Questionable" sites, and do my work "Safely" hence y I do not use the annoying UAC which is pointless anyway, and no AV, coz to be honest from my 20 year experience with computers, found out that they are 99.99% of the time the root of all the problems in the first place coz they tend to take over your System Files to "Protect" them ... I don't think so ...

    Anyway that's a different topic altogether ... I need a solution for this issue and so far none worked ... Am starting to think Windows 8 is nothing but a joke ... xD

    keep the potential solutions coming ...

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 4
    Win8


    I think a found a solution. IF you've tried all of the fixes like resolution, etc, and if all the other ideas don't work...try this:

    I used Kari's tutorial to move my users folder from my SSD to my HDD. I left Programdata on C:. If you don't have a SSD use C:

    Add the special All_Application_Packages userID to this Packages folder security. Right click it, Properties, Security tab, etc.

    d:\Users\Brent\AppData\Local\Packages

    And give only that folder ALL but FULL control, which is read, list, create, write, etc. (just read and list, execute didn't work)
    This is the trick that made all my Apps come back. This is MUCH better solution than adding that UserID to your whole C drive or Everyone.

    Good luck!
    • Steel
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Weird Metro Apps Issue
Related Threads
Greetings! I'm having a little issue with my Screen Setup and I was wondering if there's a fix to that. But lets explain how it all started: I recently upgraded from to Photoshop CC after seeing a YouTube Video with someone working on the same Wacom Cintiq 24HD Touch I have using the newly...
Weird issue with system tray in General Support
Every 40 seconds or so all system tray and taskbar icons disappear and instantly reappear as if it were a refresh. This cycle repeats on and on. Any idea how to tackle this? Thanks (Sony Vaio Laptop, Win8.1x64)
Windows 8.1 and Metro Apps Issue in Software and Apps
I recently installed windows 8.1 and now none of the default and apps that I installed don't work, I have tried to refresh but even the pc settings doesn't open, I really want to avoid deleting all my stuff so if someone has a solution that would be great if you need any more information reply...
Sorry for the strange post, but I can't think of a great way to pithily describe what's happening. I'll preface this by saying that I absolutely despise Windows 8 so far and have been trying to figure out a way to get it off my computer. No luck so far. Maybe if I had a touchscreen it would be...
Solved Windows 8 user issue - weird name in User Accounts and Family Safety
Hello, I just purchased an Asus g75vx Laptop (preinstalled win8/64b) and it arrived yesterday. It was a replacement item from my insurance compnay as my previous laptop was taken when my house was burgled. I followed all the procedures required by windows 8 when booting up for the first...
Hi everyone, would sure welcome some assistance in troubleshooting this issue...... Installed 64 Bit Windows 8 Pro as a clean install having previously been using Windows 7 (user profiles customized to my liking as per tutorial guidance on SevenForums and detailed below). My setup is as...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook