Windows 8 and 8.1 Forums

Long startup time

  1. #1


    Posts : 1
    Windows 7 64

    Long startup time


    I installed Windows 8 64 on a partition I created in a extra 1TB drive. Install went ok. The major problem
    I have is the extremly long startup time. I get the screen with the fish on it right away. I then have to
    sit there and wait while the dots go around in a circle for 5 minutes or so until I get the desktop. I don't
    see any hard drive activity until it times out or whatever it's doing. I've installed it twice now with the same results.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Manchester CT
    Posts : 693
    Windows 8.1 Pro 64 bit GA


    Needs smarter people than me but I vaguely recall that this will happen when there is a search for something over the NETWORK that takes a while to time out. Make sure you do not have a network source (like a missing hard drive that you have put into your indexed drives (C,D, etc.)) that is not available when you are trying to boot up. Someone also had a similar problem with a attached USB hard drive (I donno whatever happened to that one). Otherwise , wait for someone who might know...
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2
    windows 8


    Mine will access the hard drive about once per second. Then after about 5 minutes the drive suddenly starts running???
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 9
    Win 8 Pron64bit


    I have a similar problem. My computer started in about less than 10 sec when I installed the release preview, but now it's taking longer than windows 7 to boot on Win 8 Pro 64bit. I did a clean install too...Don't know why its suddenly so slow.
      My System SpecsSystem Spec

Long startup time
Related Threads
When I reboot Windows I get the login after approx 10 sec. But after I login it takes approx 25 sec for the network connection to get airborne --- first a red cross and then yellow triangle. Where is the bottleneck ? I have a fast Intel NIC and my LAN runs at 1 GBits and the Internet speed is...
Hello all, it takes about 5 min for my comp to boot up. This started when I manually removed a DVD via the tiny release hole. I checked my BIOS to make sure boot sequence has the HDD as the primary boot source. Did a full virus and malware scan to no avail. I was curious if any body has any ideas...
Hello all; this is going to be a bit wordy though I'd appreciate any help you can offer. I run 8.1 on a Lenovo G500. Right after I downloaded 8.1, my laptop started experiencing some odd symptoms: it could no longer sleep or hibernate without either shutting down or falling into some limbo powered...
Long startup, no safe mode, eternal log in. in Performance & Maintenance
The other day I turned off my computer using the button for the first time. When I turned it back on, it took longer, as is expected due to the auto hibernate thing, but when the log in screen came up, the background wasn't there. When I tried to log in it had my account details with the circles...
So, I have been running 8.1 pro for some time now. During the last 2 or 3 weeks, I started having a login issue. It loads bios loads windows fine. I get to the login screen, and it seems to take forever to recognize internet connection. Gives me the little "!" over the internet. I put in...
BSOD problem that I've had for a long time in BSOD Crashes and Debugging
I've had BSODs on and off for about 1,5 years now. It started with getting a new computer but I've never actually understood what causes it. The BSODs are pretty infrequent, they happen a few times in a row and then disappear for days or weeks. In my last install of windows 8 I managed to get rid...
Hello, I recently upgraded my dell 1645 from windows 7 to 8. I installed most of the drivers from the dell website even though they were meants for win 7. For some of them I installed drivers directly from the device manufacturers website. When the computer first starts up it passes the...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook