Windows 8 and 8.1 Forums


understanding Performance & Maintenance !

  1. #1


    Posts : 68
    Window 8.1.1 Pro X64

    understanding Performance & Maintenance !


    @ Hi ALL,

    I having been working on my PC for the last weeks and installing and reinstalling windows 8.1.1 almost every third day trying to solve some critical errors that brings my PC crashing or freezing. I was able to locate a bad RAM and dim slot.

    Now I'm also running win8.1.1 on my new SSD 120 gb 840 evo.

    Q? - I'm here cause I would like to learn on how to read and work on my errors that appear in my viewer logs.
    Q? - I read here something about that SSD hast to be Ihcd mode (png shot)? is it to late for me to change or can someone point to the article for me to read.

    My goal would be to run my PC without crashing or freezing on me. So, any help would be highly appreciated.

    Thanks

    Click image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    That would be AHCI mode for SSD, yes it's necessary for SSDs to work to their full potential. To change after windows is installed in other mode just Google " windows ahci registry" there's easy way to change mode.
    For troubleshooting you can try this for the beginning Download BlueScreenView - MajorGeeks , it makes blue screen reading easier.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 68
    Window 8.1.1 Pro X64


    @countMike,

    I followed the instruction but I don't see this under (regedit.exe)
    2) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci

    Here is a pix of my setting.

    Click image for larger version

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Do you have AHCI driver installed ?
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 68
    Window 8.1.1 Pro X64


    @CountMike,

    I did some of the settings above and this is how it looks now!!
    Please let me know if according to this pix everything is fine.

    I had lots of problems with freezing, I disconnected my Sata backup HDD and only left SSD. At the moment the PC is running normal.
    Click image for larger version

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    It looks good now. Did you change to AHCI ? It would be good to do that so Trim works and that's essential for SSD to work good without loosing performance over time.
    As far as other disk is concerned, it would be good to be on the controller as far as possible from SSD. It does not even matter if it is on SATA2. Maybe you should check that HDD, if it is making troubles to the system.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 68
    Window 8.1.1 Pro X64


    YES, I did changed to AHCI and it does look good, but.

    But, I'm still getting lots of freeze up with only my SSD running. I'm trying to find the problems, but when I get to view logs, sometimes it freezes and I need to restarted from the begging again.

    I disconnected everything from my motherboard and I only have 1 ssd running and my DVDrom
    At this very moment I'm on my laptop cause my PC is acting up again.

    Any help or assistance will really help me.

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Check your firmware version on that SSD and if a new version is available. There should be something for that in Samsung utilities.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 68
    Window 8.1.1 Pro X64


    @CountMike,

    YES, I have my SSD updated,Windows 8.1.1 and my Bios and motherboard.

    I had to reboot 3 times and I was able to disable these programs that you see here on my pix of Task Manager. As I was typing this message, it froze and I had to power up my laptop .

    I also try to work in safemode with network and after 5 mins it froze again.

    Click image for larger version

    Click image for larger version

    Click image for larger version

    Click image for larger version

    Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Thailand
    Posts : 13
    windows 8.1 pro,ubuntu 14.04


    your computer is acting up with hdd installed I would take a stab in the dark and say your hard drive has a i/o error= input,output error this can cause your computer to slow boot or hang I have had 2 western digital hard drives that did this
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
understanding Performance & Maintenance !
Related Threads
How to Change "Automatic Maintenance" Settings in Windows 8 and 8.1 Windows depends on execution of inbox and third party maintenance activity for much of its value-add, including Windows Update, and automatic disk defragmentation, as well as antivirus updates and scans. Additionally,...
When my 8.1 laptop lost time and I didn't understand why I looked in Control Panel/System Security/Action Centre and altho the Automatic Maintenance says No action needed the last run date is unknown and Windows was unable to determine the last date maintenance was run. If I try to Start...
Ok I went a ways in on the pages and need some guidance.... can anyone point me to the tutorial or explanation of all the options on the start icons? I see peoples screens and wondering how they are doing the different items like MSNBC and all that stuff.. I posted mine earlier and it is...
Bitlocker understanding in General Support
So I use bitlocker on my laptop. It works fine, but it doesn't have a tpm module, so I just leave a mini usb in one of the usb ports. It works fine, but I am confused about the security. So, I understand that if someone installs windows on another drive on the laptop(say usb), and then they...
Understanding 64-Bit Office in Windows 8 News
More...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook