Windows 8 and 8.1 Forums


System Restore takes slightly more than 2 minutes to open

  1. #1


    Posts : 4
    Win 8.1 Pro 64

    System Restore takes slightly more than 2 minutes to open


    Sorry to call up an old thread but I have a problem on both Win 8.1 Pro 64 bit machines. When my intent is to go to a system restore point, from System Properties and then click on System Restore it takes slightly more than 2 minutes for the Restore dialog window to open. This is from the Desktop which I use almost exclusively.

    This is an update from Windows 8, which behaved the same, and has had a repair install to see if that would help. It didn't. I have tried your Shadow copy entries mentioned earlier but with no improvement. I have resorted to a third party program "RestorePointCreator.exe" Which works quickly like Win 7 does.

    My dual booted Win 7 Pro opens almost by the time my finger releases the mouse button

    I appreciate any help offered on my problem and thanks in advance.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 22,582
    64-bit Windows 10


    Hello TOF, and welcome to Eight Forums.

    Yeah, it shouldn't take that long to open by default.

    If you have hard drives to turn off after X amount of minutes being idle, then it make take about 30 seconds or so for that to open while you wait on the hard drives to spin back up.

    What drives do you have system protection turned on for?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 4
    Win 8.1 Pro 64


    Quote Originally Posted by Brink View Post
    Hello TOF, and welcome to Eight Forums.

    Yeah, it shouldn't take that long to open by default.

    If you have hard drives to turn off after X amount of minutes being idle, then it make take about 30 seconds or so for that to open while you wait on the hard drives to spin back up.

    What drives do you have system protection turned on for?
    Only the C: system partition in each machine. The HDs don't turn off during normal use. I am hoping to avoid a fresh install, fingers crossed.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 22,582
    64-bit Windows 10


    You could try running a sfc /scannow command to see if it finds any corrupted or modified system files that it can repair that may be at fault.

    SFC /SCANNOW Command - Run in Windows 8
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 4
    Win 8.1 Pro 64


    Quote Originally Posted by Brink View Post
    You could try running a sfc /scannow command to see if it finds any corrupted or modified system files that it can repair that may be at fault.

    SFC /SCANNOW Command - Run in Windows 8
    Thanks Brink,
    I have run SFC /SCANNOW again and no integrity problems were found. I then initiated the System Restore and it has just now come up after 2+ minutes so this is a puzzle.

    If this can't be solved I'll do a wipe and clean install on one machine to see if that helps.

    I do appreciate all suggestions.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    Quote Originally Posted by TOF View Post

    My dual booted Win 7 Pro opens almost by the time my finger releases the mouse button
    Dual boot is messing it all up. 7 is overwriting the shadow copies, or "controlling" it, as you will. So that's why 7 works ok and not 8.

    I think there was a fix developed and propagated years ago, but I don't pay any attention since I never use SR.

    This may be related somewhat: System Restore Points - Stop XP Dual Boot Delete
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 22,582
    64-bit Windows 10


    That would be my guess as well.

    Using the tutorial posted above, make sure that you have it set so that each OS is set to not see the other one, and that you don't have system protection turned on in one OS for the other OS's drive in each OS.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 4
    Win 8.1 Pro 64

    New Install - Still 2+ Minutes


    Thanks Master Chief and Brink,

    I have applied the tutorial above to both OSes and rebooted a couple of times about the only result I see now is Win 7 is a trifle slower and 8.1 is still the lazy one.

    I appreciate your assistance and expertise but since the third party app works like a champ I'll just use it for now. I'm planning to do a fresh install on one machine (have a good image from yesterday) so if it stays the same I can restore the image quickly. I'll update the thread with my results.

    Thanks again.

    Update:

    I did a complete New install of 8.1 this morning, without a Win7 drive letter and tried the System Protection routine again after a couple of boots and a new Restore Point. Result still same 2+ minutes. I would think that this setup should have ruled out the use of Win 7 Shadow Copies as the culprit for slow performance. I have three SATA disks on this particular machine with the new install but the delayed action manifested itself when only two (totaling 1.6 GB) were installed.

    I'll continue this experiment for a few more hours and then restore the image if no improvements are found.

    Thanks for listening!
    Last edited by TOF; 06 Feb 2014 at 11:15. Reason: Update
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    You're welcome. You could try deleting all restore points so that it has a fresh start, and see how it reacts then, if you're up to it.
      My System SpecsSystem Spec

System Restore takes slightly more than 2 minutes to open
Related Threads
Hi everyone I am new to the forum and hope that someone can assist me with this very strange issue. I have a Dell XPS 8700 Desktop, has 8GB of RAM and a 1TB hard drive, running Windows 8.1 which I had installed the day it came out..the PC I purchased in September 2013..for the past few weeks I...
This is the weirdest thing i've ever encountered in windows. brand new computer, i installed my normal program (office 2013, vs.net 2013, sql developer 2014, stardock start 8 and some other basic stuff etc) i have this computer and google chrome pinned to the task bar. if i left click...
Hi! I just got a windows 8.1 laptop, everything works fine except when I try to open files. It takes me more than a minute to load this PC, downloads, or any other folders. I don't really know what to do. Thank you very much for the help!
Takes time for program to open in Performance & Maintenance
Hi when i try to open some program like paint it takes some time for the program to open. What can be wrong here?
I telecommute 2 days per week and I rely on RDP to connect to my work location desktop (Win 7 Enterprise). Whenever I launch RDP on my home laptop (win 8), I enter the IP and click ok - it then takes my laptop 4 minutes to prompt me for my credentials. I have deleted my saved information which...
Hello, I have an old laptop from 2007. I bought windows 8 licence (was using W7) and it was working great for the few months. After that it stopped. Now if I want to boot it, or restart it or shut it down it takes at least 30 minutes which huge sound coming from it. I got a new laptop today,...
2 months old laptop. I updated drivers from Lenovo website and went to device manager and tried to update/reinstall all network and wireless drivers and checked on setting and after boot the wireless has red x on it and says no connections available not connected. After 10 minutes or so it finally...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook