Windows 8 and 8.1 Forums


"System" process = 100% disk usage

  1. #1


    Posts : 6
    Windows 8 Pro x64

    "System" process = 100% disk usage


    I have a laptop running Windows 8 Pro x64, and lately I'm facing an issue where the System process (PID = 4) has spikes of 100% of disk usage according to task manager. I can't watch a video or play a song on a media player properly, for example (there's a crackling noise and the playback is slow), because this process (System) keeps using 99-100% of my hard drive.


    Even if I have just booted up and running only the essential OS process and services and completely idle, task manager keeps reporting several spikes of 100% of disk usage. Tried uninstalling antivirus (avast free), but that didn't help. I really have no clue what do to prevent this process from writing/reading so much into HD and reaching 100% of disk usage. Can anyone suggest me a procedure to solve this issue? Thanks in advance.


    Specs:


    OS: Windows 8 Pro x64
    CPU: core i3-2350M @ 2.3 GHz
    RAM: 4 GB DDR3 @ 1333 MHz
    HD: Samsung Spinpoint ST500LM012 HN-M500MBB 5400 RPM

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Canada
    Posts : 1,950
    windows 8.1 Update 1 Pro 64bit


    Avast can do some weird things to computers even when uninstalling using the conventional methods. When you uninstalled it did you use their removal tool that you can get from their web site and run it in safe mode.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 6
    Windows 8 Pro x64


    Thanks for the answer, but I have just reverted back to Windows 7 x64, and the issue is solved now lol!
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 11
    Windows 8.1


    I had the same problem which occurred immediately after upgrading from 8 to 8.1. I spent a lot of time following suggestions but what rescued me was coming across a post, which at first I thought was a company promotion, saying that CCLEANER would solve the problem with their registry clean-up tool. And it's free. I downloaded the software and ran the registry cleaner three times (rebooting each time) and problem solved. My disk usage is running along at 5-10% and no more time wasted. I was just about to the point of buying a new computer but have to thank this company for saving me the time and money. QUICK, EASY & FREE
      My System SpecsSystem Spec

"System" process = 100% disk usage
Related Threads
I recently needed to kill a "SYSTEM" process in task manager, but of course "Access Denied". It was ekrn.exe or Eset Service, I don't know how it got in there I haven't even installed any of their products. I tried ending the process, tried through Command Prompt, but nothing worked. So I ended...
Hello, Following the forum guidelines I am posting a compressed file from your SF Diagnostic tool. This was done shortly after a BSOD. Thanks for your support in helping me understand what is the cause of those frequent BSOD. Joce
As soon as I start an application (Cadence Allegro PCB Designer 16.5 but I don't think it's relevant) my CPU usage gets to the roof and stays there long after I killed the application and I believe I every associated process. The CPU usage is so high that the battery will be drained after about 45...
I just did a clean install of Windows 8.1 Pro on my Lenovo Lynx tablet. I noticed today that the tablet gets very hot even when the screen is off. I looked at the Task Manager and saw that the CPU is constantly at 99% and a process called "System" is hovering around 70 to 75%. When I run Process...
"System" process windows 8 in General Support
Hi, my process "System" which leads to C:\Windows\System32\ntoskrnl.exe uses about 10 CPU all the time. I'm wondering what it does, and if there is a way to lower the usage
Hi, I had Windows 8.1 installed for quite some time and wanted to go back to 8 today until the real update rolled out. I had a system image stored with everything I wanted setup correctly. Unfortunately for some reason I couldn't restore form a system image through Windows 8.1. I opened the...
Hi there, I am facing a problem with the backup program of Windows 8. My computer (Asus with 250SSD) disk is new and I just installed my programs. Now I want to create a System Image using Windows. The image should be around 50go. Everything works fine until I get a message error saying my...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook