Windows 8 and 8.1 Forums


WEI is telling me huge fibs or Incredibly Big Lies

  1. #1


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10

    WEI is telling me huge fibs or Incredibly Big Lies


    Hi there
    Running WEI gives me strange results.

    For example I have an SSD connected to SATA1 as my OS disk and primary (and only) boot device.

    When the WEI runs on Primary HDD performance I can hear the Spinner being used and see the HDD light come on during part of the assessment.

    There's plenty of memory in this computer (16 MB).

    Why is the HDD being used at all,

    The same SSD in a laptop gave me 9.1 wheras on this machine I get 7.3 which is just plain bonkers. I'm actually using the SAME physical SSD in both machines -- not two of identical types -- so the test should give consistent results.

    To ensure the SSD hadn't degraded I re-installed it in the laptop -- after a bit of "Getting devices" W8 booted up and still gave me 9.1 for the SDD.

    Re-plugged back into the desktop and got again 7.3 although to me the computer seems lightning fast.

    If I disconnect the Spinners then WEI for the SSD does in fact give me 9.1 so something is totally bonkers with this test.

    So what's the difference. --The laptop has a dual I3 processor, the desktop a QUAD AMD 3200 Mhz processor which beats the pants off the I3 good though the I3 is. (The I3 is perfectly fast enough for my laptop needs and uses minimal power --long battery life --I'm not a gamer etc).

    So can anybody tell me why the WEI on Primary HDD is messing around with the "Non Primary HDD's" on the system.

    A separate SSD diagnostic test indicated the SSD was functioning just fine so I can only assume some of the processes in the WEI are just plain JUNK.

    Cheers
    jimbo

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 5,707
    Windows 8.1 Pro


    Well, I'm guessing there has to be something with SATA1 that is the probable cause.

    Does your desktop have the SATA1 connector and getting the 7.3 for the SSD score?
      My System SpecsSystem Spec

WEI is telling me huge fibs or Incredibly Big Lies
Related Threads
Some change or update to Windows 8.1 Professional has caused Explorer to become incredibly slow. Right clicking a folder leads to a circular rotation cursor and a wait from 10-20 seconds before the right-click pop-up menu appears. Clicking on the arrow to the left of a folder leads to another...
I recently received a brand-new HP Pavilion 10-e010nr laptop for Christmas. I went through the setup process and it went smoothly. I quickly noticed that the computer was slow, even before installing anything, but thought nothing of it at first, until a day or two later; then it got annoying. I did...
Hey, My laptop is never usually that slow but last night it was really slow and I restarted it but it took about 5-10 mins to get to the gateway loading logo an after awhile it said diagnosing but it didn't do anything, this morning I switched it on and it came on the login screen straight away...
Everytime I bootup Windows 8.1, I get an error window telling me that one of my appz needs .NET Framework 4.5 in order to work properly. When I try installing it, I get the following message: "1. Microsoft .NET Framework 4.5 is already a part of this operating system. You do not need to install...
This is my first day with my new PC. I just got it for Christmas and since the first boot up I noticed a tremendous drop in WiFi connection. After about an hour of messing with Windows 8 (First time using Win8) I had installed Steam and decided to download a game. I was maxing out at only 317...
Source A Guy
Source - http://news.softpedia.com/news/No-Saying-How-Windows-8-Will-Be-Better-than-Windows-7-133737.shtml
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook