Windows 8 and 8.1 Forums


WiFi does not work 7-8 meters from access point

  1. #1


    Posts : 7
    Windows 8.1 Pro 64 bit

    WiFi does not work 7-8 meters from access point


    Hi,

    I have got this new Lenovo Flex 2 Pro-15 computer a month ago, but I have never got internet on it in my room. My room is 7-8 meters from the access point, and the signal is very weak or not existing. My Samsung Galaxy S4 Mini have a strong signal, if it lays just next to the computer. The computer has fine signal, if it is only 3-4 meters from the access point.

    I sent the computer for a repair, and they changed the WLan card, but it did not help. What to do? I think I have installed the correct driver.

    - Peter

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    What wireless adapter does it have? What make/model access point? What band are you connecting with, 2.4 or 5 GHz?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 7
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    Hi and thank you for your reply. I will try as best to give you the needed information

    I think the network adapter is Intel Dual Band Wireless-AC 3160 - please refer to the screenshot (netværkskort means network card or network adapter).

    The access point is from TP-Link. The model name is TL-WA701ND.

    I think I connect through 2.4 GHz. When I run "netsh wlan show all" in command prompt, I get that the "Radio type" is 802.11n.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails d12fb790afc8cb6eb0e29a886fb48fcc.png  
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    First, that isn't the greatest AP, being honest. Since you have a dual-band adapter in your computer it would be good to get a dual-band Router/AP. Then you can also try the 5GHz band to see if it works better.
    Here are the latest drivers for your adapter: https://downloadcenter.intel.com/download/25196
    The "De" file is the driver only, the "e" file is the entire package.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 7
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    The download links at the webpage just gives a 404 page. Do you get the same error?

    I cannot see why the AP should cause the problem - other computers and phones do not have this problem. However, I agree that the AP is cheap and therefore not the best.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Dang, Intel has the links buggered up it seems! Only saying just maybe it will perform better with better AP/Router and/or on the 5 GHz band. Only suggestions at this point. Could be the computer has a crappy antenna or wireless interface. Have you tried it at other wireless locations? Does it get a good signal at local hot spots?

    You don't have any power limiting enabled on it?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 7
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    I have installed the Wifi driver from Lenovo's website, but it is older than the driver at Intel. Should I contact Intel regarding the problem?

    I have tried to connect with my smartphones Wifi hotspot, and it works fine as long as the phone is close to the computer. Right now, my phone is at the same location as the AP, and both of the Wifi connections are weak, so that should indicate a problem related to my computer. On Monday, I will be on my school and try to connect there and see how it goes. I think they run dual band.

    What do you mean by "power limiting"? On the computer? Or the AP? How can I find my APs IP?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    There are a number of setting which may have an effect:

    Click image for larger version Click image for larger version Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 7
    Windows 8.1 Pro 64 bit


    "Transmit power" is set to "5. Highest", as I assume that will try to get the best connection. In the Power Options, I have "Maximum Performance".
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Well, I'm back to what I said in the first part of post #6, sorry all I got.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
WiFi does not work 7-8 meters from access point
Related Threads
Solved Modem in access point mode in Network & Sharing
HELP! I made a stupid decision in my modem properties and made it to be used as an access point. Now I can't connect to the internet through it to put it back to wireless network access. What do I need to do to get it back to original settings.
Hello, I have a HP Pavillion x360 i3 2 in 1 laptop. I am having problems with the wifi staying connected, and when the laptop is connected to wifi the internet speeds are slow. The speeds are slow as in I cannot stream videos on youtube without constant pausing, and even downloading something as...
So, I'm trying to use the method shown at How to Turn Your Windows 8 Laptop into a Wireless Access Point I get the same results he shows in the screenshots and it shows up as running. Problem is when I try to connect to it from another device it gets stuck on "Authorizing..." and gets stuck in...
Increasing TTL for access point in Network & Sharing
This may be a little difficult to explain, but I'll try my best. I have an university connection, which has TTL set to 1. I made an Access Point with my WiFi in laptop, however, I think that the TTL may cause that the Internet connection on my devices which are connected to AP is not working. I...
Access point recommendations in Network & Sharing
I'm sorry to post my problem again in the same area of the forum, but it still hasn't been solved yet. Anyway, what would you recommend for an access point for HD Streaming and Online Gaming? Do keep in mind that I have BT Infinity (VDSL...I think), HomeHub 3 and a spare ethernet cable.
I am not sure whether this is the right place to ask: but here goes. Here is my current configuration: Main router : Linksys E4200. Secondary router : Linksys EA2700. ISP is Comcast with Blast so I am getting around 60Mb/s with Speedtest.net via Ethernet or WiFI when the Main...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook