Windows 8 and 8.1 Forums


Ethernet doesn't have a valid IP, wifi still works?

  1. #1


    Posts : 16
    Windows 8.1

    Ethernet doesn't have a valid IP, wifi still works?


    Running Win 8.1 on Lenovo Y410p. Verizon FIOS router, Actiontec MI424WR (Actiontec[1] ).
    Everything was running fine until last night. No internet when I connected to the router with an ethernet cable, but the wifi still works. I ran windows troubleshooting diagnostic and it said ETHERNET DOESN'T HAVE A VALID IP. Restarted my laptop and the router, changed ports, got a new ethernet cable, tried hooking up another laptop, still nothing. It shows up as Unidentified Network with No Internet Access. Xbox is also connected to router via ethernet, that isn't working either. The wifi is working but it's shoddy, every few minutes it'll lag, Chrome will go into NOT RESPONDING mode for a second or 2 and then go back to working. Wifi is also prone to dropping out and coming back at times.
    Please advise.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Power cycle your ISP Modem, router and computer(s).

    Power all off
    Remove power from modem and router for 30 seconds or so.
    Connect power to modem, wait for it to finish booting and stabilize
    Connect power to router, wait for it to finish booting and stabilize
    Power up computer with Ethernet cable already connected

    If still not working: collect IP configuration information as follows:

    Open a Elevated Command Prompt:

    Press WIN + X to open Start context menu.
    Select Command Prompt (Admin)​.

    Paste the following into the Command Prompt window, exactly as shown, including double quotes:

    cmd /c "ipconfig /all > postme.txt & ping yahoo.com >> postme.txt & reg query "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings" | find /i "proxy" >> postme.txt & notepad postme.txt & del postme.txt"

    and press ENTER.

    A file will open in Notepad. Please copy and paste the contents here. Close the Notepad window and the file will be deleted and the Command Prompt window will also close. Paste the information in a reply here.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 16
    Windows 8.1


    Windows IP Configuration


    Host Name . . . . . . . . . . . . : Massawar
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    DNS Suffix Search List. . . . . . : home


    Ethernet adapter Local Area Connection:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : TAP-Win32 Adapter V9
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-FF-10-49-F1-30
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


    Ethernet adapter Bluetooth Network Connection:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Physical Address. . . . . . . . . : 68-17-29-8A-C6-12
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 12:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 68-17-29-8A-C6-0F
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


    Ethernet adapter Ethernet:


    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Qualcomm Atheros AR8171/8175 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.30)
    Physical Address. . . . . . . . . : 28-D2-44-1D-16-97
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::189d:1305:398d:2b14%3(Preferred)
    Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.43.20(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 388551236
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-A0-18-8B-68-17-29-8A-C6-0E
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
    fec0:0:0:ffff::2%1
    fec0:0:0:ffff::3%1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    Wireless LAN adapter Wi-Fi:


    Connection-specific DNS Suffix . : home
    Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230
    Physical Address. . . . . . . . . : 68-17-29-8A-C6-0E
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::b4c6:5ec1:7ded:3005%2(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.3(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Monday, June 22, 2015 5:11:32 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Tuesday, June 23, 2015 5:11:33 PM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 258479913
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-A0-18-8B-68-17-29-8A-C6-0E
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    Tunnel adapter isatap.home:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . : home
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


    Tunnel adapter isatap.{5BB8E6B8-B9C4-48F2-B83F-8E26458AF005}:


    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


    Pinging yahoo.com [98.139.183.24] with 32 bytes of data:
    Reply from 98.139.183.24: bytes=32 time=30ms TTL=54
    Reply from 98.139.183.24: bytes=32 time=24ms TTL=54
    Reply from 98.139.183.24: bytes=32 time=35ms TTL=54
    Reply from 98.139.183.24: bytes=32 time=29ms TTL=54


    Ping statistics for 98.139.183.24:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 24ms, Maximum = 35ms, Average = 29ms
    MigrateProxy REG_DWORD 0x1
    ProxyEnable REG_DWORD 0x0
    ProxyOverride REG_SZ *.local;<local>
    AutoConfigProxy REG_SZ wininet.dll
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Did you power cycle things as I showed, especially the ISP Modem? That usually fixes problems like this, especially when Wireless works and Ethernet doesn't.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 16
    Windows 8.1


    Just did a power cycle, still nothing.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 149
    Windows 8 Pro


    Quote Originally Posted by concord72 View Post
    Just did a power cycle, still nothing.
    When you are only connected to ethernet, can you ping 8.8.8.8 or google.com? Can you try and report back? I also think following the above instructions is a good idea as well.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    You need a new router then. Contact Verizon and have them replace it.
      My System SpecsSystem Spec

Ethernet doesn't have a valid IP, wifi still works?
Related Threads
While this, or similar, issue seems to have happened elsewhere, if the various threads are any indication, however none of the solutions have worked with my issue. Computer was working fine on Thursday. Appears to have been an update/restart overnight. Now there is no internet connection on a...
I'm having an issue with ipconfig /release I have uploaded a screenshot with the error I am getting, any help appreciated
The wifi is not working only on my laptop since 2 days! it was working before and it still is working with all other gadgets and other laptops just not working with my HP laptop.it installed some windows update couple of days back. please guide me as to what needs to be done. i will post relevant...
Hi, I have a relatively new HP Envy (H8-1485ea), with no modifications made, running windows 8. I have had the been using it with a wired connection at university with no problems and on return home connected wirelessly. Initially I encountered no issues, however after about 2 days the status of...
I've had my modem connected straight to my computer via ethernet cable and never really had any problems. I recently downloaded itunes to listen music on my ipod and i know this probably isn't the problem but weeks later i was prompted to download an update for itunes and of course I clicked...
After much thought I recently did a fresh install of my OS everything was working before just wanted a fresh start. Since I did the fresh install I'm getting wifi doesn't have a valid up configuration and for the life of me I can't seem to figure it out. This is on a desktop and I can't use a...
Hello I have a problem that drives me crazy. Randomly, my wifi disconnects many times a day (Limitted conectivity or ), sometimes every 5 minutes. I solve the problem temporarly by: 1.)Running the Troubleshoot of the wifi connection, and it resets the adapter automatically( and at the end of...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook