Windows 8 and 8.1 Forums


Cannot change static IP on USB Ethernet Adaptor

  1. #1


    Posts : 4
    Windows 8.1

    Cannot change static IP on USB Ethernet Adaptor





    Surface Pro 3
    Windows 8.1
    using Microsoft Surface USB Ethernet Adapter
    ----------------------------------------------------------
    I am not able to set a new static IP address on my USB Ethernet Adapter
    ipconfig /all gives the following:


    Ethernet adapter Ethernet - Dongle:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Surface Ethernet Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 60-45-BD-xx-xx-xx
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.10.10.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 10.10.10.2
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    However, if I try and change the static IP using Control Panel -> Network Connections -> "Ethernet - Dongle" -> IPv4 properties the dialog has Obtain Automatically selected and the address fields are blank.




    I try and set the new static IP from here, I get no errors from the window, then if I do an ipconfig the adapter then has TWO static IPs (and won't talk on either of them):


    Ethernet adapter Ethernet - Dongle:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Surface Ethernet Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 60-45-BD-xx-xx-xx
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.10.10.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 172.21.205.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 172.21.205.250
    10.10.10.2
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled



    If I do it again I can even get a third IP!


    Ethernet adapter Ethernet - Dongle:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Surface Ethernet Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 60-45-BD-xx-xx-xx
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.10.10.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 172.21.205.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.1(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 172.21.205.250
    10.10.10.2
    192.168.1.2
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled



    Throughout this if I check the adapter status through Control Panel it always says "No network access" (the cable is plugged in an link is up) and the same static IP details as ipconfig gives.





    Things I have tried to fix this so far:
    - uninstall adapter from device manager, unplug, restart, plug in, auto detected, no IPs in list, try to set one, still doesn't work
    - plug adapter in to different USB port on separate controller (such as the one in the dock)
    - manually setting static ip address using netsh commands
    - ipconfig /release and ipconfig /refresh (didn't expect this to do anything, just listing here so no on mentions this)
    - "netsh int ip reset" in an elevated prompt gives:

    Resetting Global, OK!
    Resetting Interface, OK!
    Resetting Unicast Address, OK!
    Resetting Route, OK!
    Resetting , failed.
    Access is denied.

    Resetting , OK!
    Restart the computer to complete this action.


    restart and still doesn't work


    ---------------------------------------------------------------------------------------
    So, any ideas on how to fix this, short of wipe and reinstall please.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Why not just reserve the MAC of the USB Dongle to the IP you desire on your router. Set your dongle to auto detect
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 4
    Windows 8.1


    Clintlgm, I use my Surface across the country in various client offices, DHCP reservations is not a fix for me.

    Thanks, Matt
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Quote Originally Posted by mattrechter View Post
    Clintlgm, I use my Surface across the country in various client offices, DHCP reservations is not a fix for me.

    Thanks, Matt
    Yes neither would having a set IP on your notebook either, the routers will allocate IP's . With out the Reservation how would the router know to save that IP for you? Or that your IP would even be within the range that the Router allocates IP's.
    I work remotely also and have found that if where I'm at doesn't have a public WiFi, I just get with there IT Guy or Gal and they'll set you up on there system ir its WiFi your computer will save the Network so next time your there it will auto log on.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 4
    Windows 8.1


    Clintlgm, this will also not work for me as they do not use DHCP on these networks, I need a fix for my static IP address issues not a work around.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Trnava
    Posts : 683
    Win 8.1.1 Pro x64


    Have you setup DNS server as well? Either use your own or use default gateway's IP as DNS.
    ipconfig does not show your DNS set and without it, it can not work, as far as I know.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 4
    Windows 8.1


    TairikuOkami, again I need a fix for the static IP address setting issue, this has nothing to do with DNS. I am not using DNS, I don't need it.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Quote Originally Posted by mattrechter View Post
    TairikuOkami, again I need a fix for the static IP address setting issue, this has nothing to do with DNS. I am not using DNS, I don't need it.
    Well sounds like the issue could be with the firmware/software of your Dongle Perhaps? I've never really seen this issue before.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 2
    Windows 8.1


    Hi Matt,



    I have the EXACT same issue with EVERY network controller I use on my Surface Pro 3 running Win 8.1, whether it's the integrated WLAN or a USB ethernet controller. I went through the exact same troubleshooting steps.

    I couldn't find anyone else with the same problem.

    Do you have any other info than what was already posted?

    I don't feel like swapping my unit or doing a fresh install for something as stupid as this....and I'm also very curious to see what's causing the issue.



    Any help would be appreciated .


    Thanks in advance!
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 2
    Windows 8.1
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Cannot change static IP on USB Ethernet Adaptor
Related Threads
hi everyone paired up successfully my acer aspire computer with my Bluetooth adaptor, but cannot get music tracks from iTunes to play through my stereo system. can anyone please help regards calmat
realtec adaptor LAN NO VALID IP in Network & Sharing
Living out in the sticks I had to get Satellite Internet, and I have come up with a strange problem. When I connect my Modem directly to the Computer I get an error 'No Valid IP' and hence no internet. When I plug the cable into a TP Link router on the wireless I get a connection BUT on the cable...
wireless usb adaptor in Network & Sharing
hi everyone I am still having trouble with my wireless adaptor which keeps disconnecting and I have to keep reconnecting.I have bought a NETGEAR N150 wireless USB adaptor, could this solve my problem, and if so are they easy to install. regards calmat
wireless adaptor in Network & Sharing
hi everyone keep getting disconnection error and have to reset wireless adaptor, (see attached) why do I keep getting this and can anyone help me solve problem. regards calmathttps://www.eightforums.com/images/attach/png.gif wireless adaptor.PNG (32.5 KB)
Ethernet adaptor Issue in Network & Sharing
About one year ago I upgraded to windows 8 and have had no problem until yesterday when I booted up my compaq presario. I was not online... I went to the control panel to troubleshoot my internet connection and was told that my Ethernet doesn't have a valid IP configuration and that "Default ...
network wireless adaptor in General Support
hi everyone my computer keeps disconnecting and I get an error message that tells me that my network wireless adaptor needs resetting, which I do, this fix lasts a while and then it disconnects again, I have taken the computer back to PC World and they have put a diagnostic check on it and it...
Under Network & Sharing Center>Change adapter settings WiFi says Thats-What-She-Said! and Ethernet says the old WiFi name. Here in a minute when my dad sends me the picture Ill post it. -Trenton :) EDIT: It's a windows 8 $14.99 upgrad Gateway NE56R10U laptop
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook