Windows 8 and 8.1 Forums


My modem/router suddenly started makes a clicking sound.

  1. #1


    Posts : 20
    Windows 8.1, 7, XP, 98

    My modem/router suddenly started makes a clicking sound.


    My cable modem or router suddenly started makes a clicking sound. The sound lasts about a minute and then stops. Three times today. On my home workgroup win 8.1 was shout down but win XP was on. The 2-monitor icon for "local area connection" lights up when that happens.

    What could be happening?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    There is no way, because there are no moving parts inside of it.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    I too am having a hard time figuring out what could possibly be making a clicking sound inside a modern modem or router. In the old days there were some tiny mechanical relays but those days are long gone.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 20
    Windows 8.1, 7, XP, 98


    I can't deny my own experience. It's true regardless of any theory. It is a loud click click click. At a constant rate of two or three times a second. It's like a mechanical clock but faster. Perhaps there is a something in there that behaves like a speaker. The modem and router are physically next to each other. The next time it happens I will try to determine which of the two devices it is coming from.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 562
    W10 x64 pro and W8.1 x86


    Many modern (as in current models) routers and hubs use telecom style relays. That's almost certainly what you can hear. The question is why ? It could be work being done on the line causing the router to reset or it might have been a firmware update (ISP specific).
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Quote Originally Posted by Mooly View Post
    Many modern (as in current models) routers and hubs use telecom style relays. That's almost certainly what you can hear. The question is why ? It could be work being done on the line causing the router to reset or it might have been a firmware update (ISP specific).
    Really thought consumer grade routers/modems all used solid-state relays these days. Haven't opened up my router to check though.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    Quote Originally Posted by Mooly View Post
    Many modern (as in current models) routers and hubs use telecom style relays. That's almost certainly what you can hear. The question is why ? It could be work being done on the line causing the router to reset or it might have been a firmware update (ISP specific).
    Have not seen that in a very long time. Even with SoHo or Enterprise. Only thing on the last two that would make noise is the fan that may be installed to keep the unit cool.

    The OP needs to give us Manufacturer & Model number of the device.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 562
    W10 x64 pro and W8.1 x86


    Quote Originally Posted by broe23 View Post
    Quote Originally Posted by Mooly View Post
    Many modern (as in current models) routers and hubs use telecom style relays. That's almost certainly what you can hear. The question is why ? It could be work being done on the line causing the router to reset or it might have been a firmware update (ISP specific).
    Have not seen that in a very long time. Even with SoHo or Enterprise. Only thing on the last two that would make noise is the fan that may be installed to keep the unit cool.

    The OP needs to give us Manufacturer & Model number of the device.
    British Telecom HomeHub 2 and some versions of HomeHub3 (which is what I use)
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 20
    Windows 8.1, 7, XP, 98


    I have Comcast Cable for Internet and TV and Telephone. The clicking happened last evening in at least two series about 2-3 minutes long, about 1/2 hour apart. At the time of the clicking the TV and telephone were working OK. Then at about midnight all three were dead. In the morning I rebooted the modem and router and all were back to normal.

    The agent at Comcast technical service looked for a long time but could not find a record of any maintenance or outage.

    There is a modem in the basement for the telephone only and a modem & router upstairs at the other end of the cable for the PC and WiFi. The clicking was upstairs.

    Modem: ubee D3.0 model U10C035
    Router: Netgear Wireless N Router WNR 2000
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    That would be for the telephone. That is the only thing that uses a relay on those gateways. It should only happen during initial boot. It should not keep going on, unless there is a defective phone plugged in, if you are also getting the Digital phone service. If you also have their Home security system, it can also cause the phone relays to latch & unlatch.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
My modem/router suddenly started makes a clicking sound.
Related Threads
Hello everyone, im hoping for some help about my external. I bought last year a 3 TB WD my book because my old one was making weird sound and i thought to make back ups. After i passed everything on the new external most of the stuff i did the mistake to delete from the old. The other day i had my...
So I was using my computer the other day and suddenly my clickpad started tracking very poorly. Before it used to be accurate when it was tracking my finger, however now it jumps around the screen when I move my finger around on it and it takes a full second before the clickpad translates initial...
Probably should alter the name on here... anyway, not sure if this is the right place, but I've recently updated my computer to Windows 8.1, and since then, I've had issues with the router it uses to connect to the internet. It doesn't seem to act up until this computer's on and connected, at which...
I installed Windows 8.1 earlier and had this (apparently common) watermark error on the desktop about SecureBoot having a problem. I went into my BIOS, made sure it was enabled, and then set up some kind of "key" that the directions said to do. I clicked save and exit, and after that instead...
Solved Suddenly can't connect to router in Network & Sharing
I just got a new Windows 8 laptop, a Lenovo Y510p, and I've been having several wireless issues with it. Pretty early on my computer froze up so I had to force it to shut down. After resolving the issue, I was unable to load any websites, however a flush of the dns cache fixed the problem right up....
Hi, when i click network while i am in windows explorer, the network infrastructure is not there, only the Computer is visible there and i want to fix something by changing the properties of my modem/router on the network infrastructure pls help me thnk u:(
Hi! I have just installed Win 8 the other day. All was OK, but today I had trouble booting and used boot recovery option from Win 8 boot menu. After that it started to behave like 7: it logs me in straight to old good desktop (not Metro UI), it shows circular "Start" button just like in 7 (it was...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook