Windows 8 and 8.1 Forums


Network Connection Fails to Connect on Start up Randomly

  1. #11


    Posts : 15
    Windows 8.1


    I didn't see anywhere to change the power setting specific to the NIC? The overall power settings are in performance mode, and there is nothing that stands out in the power management settings on the Network controller?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #12


    Posts : 2
    Windows 8.1


    Control Panel - device manager - network adapters
    right click NIC - properties - power management
    uncheck Allow the computer to turn off this device.....
      My System SpecsSystem Spec

  3. #13


    Posts : 2,130
    Windows 8.0 x64


    Quote Originally Posted by alexu69 View Post
    Control Panel - device manager - network adapters
    right click NIC - properties - power management
    uncheck Allow the computer to turn off this device.....
    Right. You want to make sure that is not checked.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #14


    Pune, India
    Posts : 23
    Windows 8 Enterprise


    hi all,
    I am having same problem with my windows 8 Enterprise clean install system.

    when ever system is idle for say a half an hour the network disappears and device shows a yellow triangle in device manger.
    When i scan for hardware changes the network comes to life again. Updated the drivers but no solution even i have to restart at start up some time as alexu69 says. i have changed the settings of power to network adapter allowing system to put it to sleep but no solution.


    One More strange thing i found it that when i un-install this network card and re install it gives "The ip address already assigned to adapter not present error" While i try to give the ip address.
    Deleted all hidden network cards in device manger for intel cards but still results are the same. i am scratching my head as all necessary steps i have taken . Any help will be greatly appreciated.

    PS: I have looked in to BIOS setting and Reset it to factory Settings to be on safe side but no use. Same cable and NW card was working fine with windows7.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #15


    Posts : 2,130
    Windows 8.0 x64


    Quote Originally Posted by vaibhavu View Post
    hi all,
    I am having same problem with my windows 8 Enterprise clean install system.
    ...

    i have changed the settings of power to network adapter allowing system to put it to sleep but no solution.
    ...
    Are you sure you don't mean you disabled the power down NIC to save energy option? It definitely causes glitches on some systems to let the NIC power down. I always had mine set to powered even when the machine was in shutdown mode. I think most software expects the network interface to be active.

    Likewise I avoided whenever possible allowing drives to spin down while Windows was running. Lots of software just checks for an error when doing a file copy or whatnot and doesn't try again allowing for spin-up time. It just avoids hassles.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #16


    Posts : 15
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by alexu69 View Post
    Control Panel - device manager - network adapters
    right click NIC - properties - power management
    uncheck Allow the computer to turn off this device.....
    I don't see it?

    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

  7. #17


    Posts : 2,130
    Windows 8.0 x64


    I have Windows 8.0 and mine has the setting. It doesn't have those yours show though. Anyone with 8.1 have the "allow the computer to turn off this device to save power" checkbox?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #18


    Pune, India
    Posts : 23
    Windows 8 Enterprise


    Yes I have made the changes to that and removed the check mark. Here is the screen shot

    But no solution...
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails NW_Error_710.jpg  
      My System SpecsSystem Spec

  9. #19


    Posts : 2,130
    Windows 8.0 x64


    If both of you post Speccy info for the NIC perhaps there will be a common denominator. It's starting to sound like the NIC just doesn't want to initialize on the first kick. Pretty strange.

    I found a similar problem here
    No Internet Connection on Boot with Windows 8 - Super User
      My System SpecsSystem Spec

  10. #20


    Pune, India
    Posts : 23
    Windows 8 Enterprise


    Hi found some thing on intel website as you said Milesahead the comman link might be the NW card is listed as Intel 82579V and it is the update i found on there website..
    Let see if it helps me or Logun

    Ref: https://downloadcenter.intel.com/Det...22026&lang=eng
      My System SpecsSystem Spec

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Network Connection Fails to Connect on Start up Randomly
Related Threads
How to Start or Stop Connect Automatically to Wireless Network in Windows 8 If you have a laptop or a PC with a wireless network adapter, you can see a list of available wireless networks in your area, and then connect to one of those networks. The wireless networks will only appear if your PC...
Network on my Lenovo Yoga running W8.1 works fine over both wireless and Ethernet (USB dongle). I have an iMac initiating a Remote Desktop connection to the Yoga via a direct Ethernet cable between the devices. Everything works fine on the W8.1 device except the WiFi can no longer connect to any...
I'm having a devil of a time with connecting my desktop computer. The computer connects to the network fine, and other computer s in the house are connected to the internet, so it's not the modem or the connection. I spent nearly an hour on the phone with Internode Support, even though this...
Hello, So I have a brand new computer (home build) running Windows 8.1 and a brand spanking new USB wireless adapter (Trendnet N300 dual band). I installed the adapter from its disc on Friday and used it fine all night. Wake up Saturday and I'm getting 'limited connection' when connected to my...
Hello, I just receive my new desktop with a brand new windows 8, after I successfully installed and activated windows it seems I can't connect to my network neither access its properties. I am actually using my phone as a wifi adaptor through easytether and I already tried to (re)install different...
Solved Device Connect sounds randomly in Drivers & Hardware
This one is driving me nuts :mad:. The "Device Connect" sound randomly sounds off. I have unplugged all the USB devices and it still randomly chimes. I even disconnected my Cable Modem and still get the random Device Connect sounds. There doesn't appear to be any event logs that would explain this....
hi, i have an alienware m15x r2 which i recently upgraded to windows 8 through a clean install. everything works great except for the wireless, and i cannot for the life of me figure out whats run. ive tried about 10 different wifi points on campus and tried wirelessly tethering tommy phone and...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook