Windows 8 and 8.1 Forums


Unable to Load Pages While Downloading

  1. #1


    Posts : 4
    Windows 8.1

    Unable to Load Pages While Downloading


    I've got a new desktop which is connected to my house wifi using an USB adaptor. The signal quality is constantly at 5 bars but I find myself frequently having to refresh multiple times whenever I load a new page on the browser either because it's not loading or pictures or not showing. Pages become near impossible to load when i am downloading stuff(torrents, upgrades, games etc). Also noticed other computers in the house are also affecting mine when they are in the process of downloading files. Torrents, updates all make it impossible for me to browse the net. Pages literally refuse to be loaded at all whenever something is downloading. I also have to infrequently refresh pages even when nothing is downloading because it's not loading or pictures are not showing. None of the other computers are affected however.

    Any program that requires an internet access is also struggling to get connected. I had to use direct links to install certain programs such as Adobe reader/flash. It's often impossible to check for updates in programs or even sign on to clients like Steam/Origin which requires a connection. I had to try for ages before it signed in online but it's still having trouble loading images and such.


    What is strange however is that I'm having no issues holding a connection when downloading bigger files such as direct downloads, windows update, steam game downloads and torrents. No drop outs that I've noticed. But it is faily slow averaging 400kb/s.

    Everything else in my house including my laptop, another desktop, ipad and phone works fine. No issue browsing the net while downloading.


    Wireless is connected through an USB adaptor pluged in to the back of my desktop. I've tried two adaptors (ASUS USB-N13 and Linksys AE1200) and both of them runs into the same problems. Running windows 8.1 and using ESET NOD32 as an antivirus with the windows firewall turned on. Desktop specs are as follows:

    CPU: i5 4670K
    Mobo: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
    RAM: G.Skill Ares F3-1866C9D-8GAB 8GB (2x4GB)
    GPU: EVGA GeForce GTX 780
    SSD: Samsung 840 EVO Series 250GB
    HDD: Seagate 2TB
    OS: Windows 8.1

    This is extremely frustrating and has never happened with any other computers I've used before. Any suggestions why this is happening? Would really appreciate any help at all since this has been on going ever since I took delivery of this desk top 3 days ago.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    There is a Windows 8 specific driver for the ASUS USB-N13 but it only shows up on the page for this device.

    Click, driver and tools, then Op system Windows 8 etc. this is just to make sure you have the correct driver.

    You want the one utility driver version 1.0.0.8 dated 9-17-13

    http://www.asus.com/Networking/USBN13_B1/#support

    Which make, model router are you using?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 4
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by chev65 View Post
    There is a Windows 8 specific driver for the ASUS USB-N13 but it only shows up on the page for this device.

    Click, driver and tools, then Op system Windows 8 etc. this is just to make sure you have the correct driver.

    You want the one utility driver version 1.0.0.8 dated 9-17-13

    Networking - USB-N13 B1

    Which make, model router are you using?
    Cheers for the reply. I am using a modem/router provided by my ISP. It's called a BOB and is a Belkin made model: F1PI243EGau Verson: 1100a.

    I'll give that a try but it's just surprising that both of the adaptors I've tried are facing the same issues which makes me wonder if it is something else unrelated to the adaptors. Although I did not install any drivers or utilities disk when I was using the ASUS as it worked fine without them plugged in.

    Also noticed I don't seem to have disconnected at all from my wifi during the past few days when pages are not loading. I literally had to click refresh a couple of dozen times when I'm trying to load a page during a download and even then, sometimes it wouldn't work. Still no issues downloading GB of files though.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 4
    Windows 8.1


    I've updated the drivers on the ASUS adaptor but the problem is still persisting. Also noticed there are some sites that don't seem to be affected. I don't recall having trouble loading facebook(pictures maybe unloaded) or youtube(videos not loaded). A forum I frequent (http://forums.whirlpool.net.au/) also has no issues loading. But the majority of sites absolutely refuse to load when something is downloading at the background. The moment I stop the downloads, it'll load up fine although it may require a couple of refreshes sometimes.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 4
    Windows 8.1


    Turns out it was the ESET NOD32 antivirus that was causing the issue. Uninstalled it and everything is back to normal. All good now. Thanks for the help.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Third party anti virus created the problem,...again, when will it ever end I wonder?

    Glad you figured it out because I have lost all patience and confidence with all third party A/V's as every last one of them has caused problems with Windows 8. You can mark as solved if you like.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Surprises me that NOD was slowing download so much, in my experience it was pretty forgiving at that segment. On the other hand my Avast free is not slowing anything down, tried downloading with and without it and no difference.
      My System SpecsSystem Spec

Unable to Load Pages While Downloading
Related Threads
Help, Help.I have Windows 8.1 - Google Chrome will not load pages at all.I bought this computer brand new about 1 month ago. Google chrome browser was working great until the day before yesterday - all of a sudden, will no longer load pages.Help - am overwhelmed with all of the posts about 8.1...
Hello everyone, im new here. I have a problem with my new laptop i have recently bought. Dell Inspiron 7537 15inch OS 8.1 (after upgrade from 8.0) 16gb RAM, Samsung SSD SM 841 256gb. Lets go to the point - When i try to load a page, usually i have to refresh that page, because i get an error like...
Kept ignoring prompts to upgrade to 8.1. Finally went ahead and did it and now neither IE or Chrome will load web pages. The programs themselves open but nothing happens. Not even a "can't load page" message. I am connected to the internet and I tried a few apps that seemed to work as normal. I've...
Hi all, apparently I have a pretty common problem but none of the solutions I have found seem to work. Here's the issue. Since upgrading to windows 8.1 I have been having issues with my internet connection. I can be browsing the web fine and then all of a I won't be able to load any pages...
After upgrading from Windows 8 to 8.1, Internet pages and emails load slowly. After reporting this to a 2nd level MS Support person, he still hasn't fixed it though he has spent a lot of time on it so far. I finally Googled about the issue and found that many others were having the same problem. I...
Hi I'm on Windows 8 Pro x64, when I'm downloading something no matter what speed bandwitch, I can't access web-pages they constantly time out after attempting to load for several minutes and appears Server not found. When I stop download, I can get into sites normally.
Browser won't load Web Pages in Browsers & Mail
Hi, I have a new Sony Vaio Duo 11 laptop. Up to a few days ago I could connect without any problem to the internet using IE. Suddenly every time I launch Internet Explorer It will not connect to any web page (This page can't be displayed) My connection is through WiFi and the connection is...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook