Windows 8 and 8.1 Forums

Slow internet

  1. #1


    Posts : 6
    Windows 8.1 64bit

    Slow internet


    Hi guys, first of all let me apologize if my english is not that good. You see, here in Argentina our native language is spanish.

    That being said, let me tell you what brings me here. A couple of months ago I got my brand new HP all in one (not the finest computer out there, but still pretty good for me!) with Windows 8 installed. Chrome was one of my first must haves. The problem was that it worked, yeah it did, but quite slowly. Websites took their time to load. I'm not saying that it took 1 minute to load Facebook, but probably around 7 seconds.

    Yes, it is not the biggest deal, I know, but my previous computer with Windows7 worked a lot faster! My internet speed is around 12MB (checked in speedtest). I've got my HP and my older computer conected to the very same router and the browsers speed is significantly different when comparing them. So I waited till Windows 8.1 came out, wondering if it was a software issue. But same results came with the actualization. Tried Mozilla (Fire and Waterfox), same results (even worse, loading videos in HD was something that I couldn't even think of).

    So here I am, using IE 11. I really don't know why, but it's a hell lot faster than the others, even getting 669 points in Peacekepper, while Chrome got over 950. The thing is I really miss some Chrome features, and Gmail is not as fluid in IE as it was in Chrome.

    So, my older computer, with the same internet connection, with and older software, and with the same browser, is pretty much faster when it comes to loading websites, than my HP all in One with Windows 8.1. The problem is just when it loads websites, NOT when I download stuff!


    Things already tried:
    -IP & Flush DNS
    -Ccleaner
    -Reinstall Chrome
    -Check/Uncheck almost every combination in Chrome config options
    -Use Ethernet or Wi-Fi
    -Power Saver Mode: Off
    -Both Chrome App and Chrome Desktop


    Any thoughts?
    Thanks in advance, guys!
    Click image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 6
    Windows 8.1 64bit


    Any advice?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by Wagner View Post
    Any advice?
    Any router firmware updates available? Holy mackerel! I just noticed you are using Avast, could this be yet another issue?

    Warning: Avast 2014 Causing Boot and Power Mgmt Issues
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 6
    Windows 8.1 64bit


    Hey! I uninstalled Avast and it seems to be running a lot faster! Thanks a lot!
    Which Antivirus should I install now? I mean, in order to avoid having a similar issue.

    Thanks again!
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    Hi Wagner,

    That is unbelievable! I just took a guess because it is causing so many other issues as well. So, for now, I am staying with just Defender until Avast is fixed because I have been with them since the beginning; however, if you want some additional ideas, I would suggest that you mark this thread as solved and start a new thread, asking for recommendations for a good (free?) Win 8.1 3rd-party AV program that is known to work without issues? And you might want to make note that you had problems with Avast 2014 to avoid it being recommended again. Good luck and thanks for that acknowledgement.

    my2cents
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    I installed the newest version of Avast on Win 8.1 and it does not slow down even relatively modest internet speed of 8/2 Mb/s. Avast acknowledged that issue but I think it's fixed now.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    I installed the newest version of Avast on Win 8.1 and it does not slow down even relatively modest internet speed of 8/2 Mb/s. Avast acknowledged that issue but I think it's fixed now.
    @Count Mike,

    When did you update to the latest version? Recently?

    Warning: Avast 2014 Causing Boot and Power Mgmt Issues

    Can you confirm if the other issues have been fixed as well? The Power Mgmt one is my biggest concern.

    Thanks,

    my2cents
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Installed Avast 9 free a week ago and so far did not notice any problems, some good improvements even. It's on 3 computers with W8.1 and so far, so good, even on other 2 computers that are much less powerful than this "main " one. Both other ones are 2 core without the SSD. The memory usage is down to 8 MB from 12 MB on ver. 8.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Installed Avast 9 free a week ago and so far did not notice any problems, some good improvements even. It's on 3 computers with W8.1 and so far, so good, even on other 2 computers that are much less powerful than this "main " one. Both other ones are 2 core without the SSD. The memory usage is down to 8 MB from 12 MB on ver. 8.
    @CountMike: Avast 9? Is that Avast 2014 known by another name? If you are so inclined, could you please do this test and see if you get the same results as I did? If so, then I will still be holding back on a reinstall. I would appreciate your test effort and will acknowledge you accordingly for your efforts:

    See post #14 and thank you:

    Suddenly boot up takes a very long time.

    my2cents
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Yes it's Avast 2014, they offered it as Avast 9, Full version number is "2014.9.0.2006"
    Just changed Power Settings and it saved properly. I normally do not use any power saving options and all is always ON because this computer is always on and something is running on it. I use "maximum Performance" setting and modify it so nothing ever goes to "Sleep" mode.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Slow internet
Related Threads
I am using Windows 8.1 and all the computers in the network have good speed but only one PC has internet issues. I even reinstalled Windows but that didn't solve my issue. I even reset the router, upgraded its firmware but all in vain. If I disable the network adapter and enable it then the...
slow internet in Network & Sharing
Ever since I got win 8 last month my Wi-Fi has been REALLY slow. I had win 7 and it was pretty quick but nite I struggle to load a YouTube video at 360p.
Solved Wireless internet slow on W8 pc in Network & Sharing
Hi, I am using a W8 pro pc connected to the internet wireless. My modem is a 802.11g and my speed should be 8 mb down 1 mb up. However, on the PC I am only getting 1.2mb down, 0.5 mb up on speedtest. When I open a W7 HP laptop, I do get about 8 mb down as stated. Weirdly it is only affecting my...
Solved Slow Internet! in Network & Sharing
Hi, I purchased a new motherboard/CPU to go with Windows 8 Pro when it came out. And I have come across a peculiar problem. The internet speed is extremely slow. Doing a speed test at speedtest.net, and my local ISP speedtest, gives me results of about 2mbps. I currently have a broadband...
Very slow internet on new laptop. in Network & Sharing
My old laptop had Pentium 4 with 4gb ram. This laptop has i7 with 4gb ram. Speedtest from old laptop: http://www.speedtest.net/result/2591020294.png Speedtest from new laptop: Speedtest.net - My Results When i am downloading through steam i get around 5mb/s which is very fast for me,...
Purchased Windows 8 Pro with a new computer system, an HP Envy, last week for work. Have a dedicated 20 down and 20 up connection that is functioning at speed. Loading internet pages with Windows 8 is incredibly slow. Had the very same connection with a 7 year old HP using Windows XP and the...
I just recently upgraded to Windows 8 on my HP dv6z-3000 laptop. It is roughly 2 years old and has 6 gb of ram and ran windows 7 without a hitch. Everything on Windows 8 is running smoothly as well except for one issue that I have been searching for a solution for the past few days. Whenever I open...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook