Windows 8 and 8.1 Forums


Connecting to server issue

  1. #1

    Connecting to server issue


    I am running Windows 8.1 RTM (with all updates as of 10/3/13). I have an unRAID server in my local workgroup at home, which was connectable fine when my machine was Windows 7. Now it appears to have some issues.

    If I browse to \\HADES (the machine name) it fails saying it "Windows could not find \\Hades"
    If I browse to \\10.x.x.x (the machine IP) it works fine
    The first week I was still able to get to Microsoft Internet Information Services 8 to access to UI to unRAID, now that is failing unless I use Microsoft Internet Information Services 8.

    My unRAID server is a static IP
    My Windows 8.1 server is a static IP
    My router is Actiontec MI424WR-GEN3I

    I tried modifying my host file just adding a "10.x.x.x HADES" line but that didn't work.

    Any thoughts or ideas would be appreciated, I am totally lost.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    England, Northamptonshire
    Posts : 536
    Windows 8.1 Pro 64-bit ; Windows Server 2012 R2 Standard


    Quote Originally Posted by wickedathletes View Post
    I am running Windows 8.1 RTM (with all updates as of 10/3/13). I have an unRAID server in my local workgroup at home, which was connectable fine when my machine was Windows 7. Now it appears to have some issues.

    If I browse to \\HADES (the machine name) it fails saying it "Windows could not find \\Hades"
    If I browse to \\10.x.x.x (the machine IP) it works fine
    The first week I was still able to get to Microsoft Internet Information Services 8 to access to UI to unRAID, now that is failing unless I use Microsoft Internet Information Services 8.

    My unRAID server is a static IP
    My Windows 8.1 server is a static IP
    My router is Actiontec MI424WR-GEN3I

    I tried modifying my host file just adding a "10.x.x.x HADES" line but that didn't work.

    Any thoughts or ideas would be appreciated, I am totally lost.
    Is there a DNS server at all on the network? using the HOSTS file isn't always reliable.

    Josh
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    no DNS server on the network.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    England, Northamptonshire
    Posts : 536
    Windows 8.1 Pro 64-bit ; Windows Server 2012 R2 Standard


    Have you always set static IP addresses on the server?

    Most routers integrate a DNS function with DHCP therefore devices with static IP addresses will not be recorded. To get round this you may want to set the static IP address as a DHCP reservation for the servers MAC address.

    Also with the HOSTS file, did you set the mapping on all devices? Please be advised that it may be case sensitive

    Josh
      My System SpecsSystem Spec

Connecting to server issue
Related Threads
Windows 8.1 ITA 64bit When I connect to a specific remote server (hosted on Amazon) my connection drops after about 60 seconds. That is: - Putty: after 60 seconds (idle / non idle) connection drops (PuTTy window status: inactive, PuTTy popup error: "Network error: Software caused connection...
Hi I have already installed sql server 2008 r2 and serivice pack3 in my windows 8 ,but now i want to install sql server 2008 r2 with advanced service for extra features. but when i try to install advanced service, compatible issue raised. how can solve this problem?
HI, I have a sql server 2008 (SQLEXPRWT_x86_ENU). and my system is bit os and x64 based processor.when i try to installing the sqlserver it shows the compatiblity issue like(Your version of Microsoft SQL Server (2008 and 2008 R2) isn't compatible with this version of Windows). how can i solve...
I have just replaced an old XP box with our first Windows 8.1 Pro client. Joined the domain (Server 2008 R2, using active directory), seamed quite normal. When I rebooted, I received the normal windows logon screen, user name & password, entered those and logged in. The problem being, all resources...
After i updated to Windows 8.1 Enterprise from Windows 8 Enterprise, Hyper-V does not function correctly. When I add an iso image to a new virtual server or start one of my existing, I can see the iso file is loaded in the bottom thumbnail. But when I connect to the virtual server it just says:...
I'm trying to get onto a a VPN in Windows 8.1 but I might have put in something wrong during the configuration. However, the trouble I'm having is when I attempt to connect to the (possibly erroneous) VPN, I can't seem to stop it once it starts. It just keeps saying "Connecting" when I look at...
Hi all, I am using Windows 8 build 8108. I am trying to install .NET 3.5.1 framework for running my application. After starting the installation from "Manage Programs" by choosing "Add features/roles" I am hitting the following error 2061 Can you please help me
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook