Windows 8 and 8.1 Forums


WiFi internet connection issue (cannot connect to interne)

  1. #1


    Posts : 51
    Windows 8 Pro x64(!)

    WiFi internet connection issue (can't connect to internet)


    Hi, haven't been here for a long time! I'm currently having a problem with using WiFi on Windows 8. I can't seem to connect to the internet at all over WiFi. Previously I randomly had issues where my internet connection would randomly drop off. After trying to reset TCP/IP and reinstalling the network drivers I found I could not connect over the internet at all. Ethernet works perfectly fine, but I don't have an Ethernet connection to run to the room I use my laptop in. Does anyone have any ideas? I have an Acer Aspire 7736g with an Intel WiFi Link 5100 AGN according to Device Manager.
    Last edited by MD678685; 04 Oct 2013 at 12:25. Reason: I can't connect to the "interne" apparently

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    What type of router are you using, brand model, type of security and encryption etc.?

    Can you post a screen shot of the ipconfig/all from this machine?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 51
    Windows 8 Pro x64(!)


    Quote Originally Posted by chev65 View Post
    What type of router are you using, brand model, type of security and encryption etc.?

    Can you post a screen shot of the ipconfig/all from this machine?
    Sorry about the long delay. I am using a D-Link "Sky Broadband" Router from 2012 but I don't know what model it is. Security is *types "192." in browser and hits enter* WEP and the encryption says "Open System" and "64 bit (10 hex digits)". Now if only [spoiler] tags existed...

    Code:
    C:\Windows\system32>ipconfig /all
    
    Windows IP Configuration
    
    
       Host Name . . . . . . . . . . . . : md-win8retail
       Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
       Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
       IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
       WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
       DNS Suffix Search List. . . . . . : Home
    
    
    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 19:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Hosted Network Virtual Adapter
    #2
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-A1-B0-64-C8-52
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 18:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-A1-B0-64-C8-52
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Wireless LAN adapter Wi-Fi 2:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . : Home
       Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8188CU Wireless LAN 802.11n US
    B 2.0 Network Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-A1-B0-64-C8-52
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5065:3b2f:3118:efe0%30(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.10(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : 04 October 2013 17:02:15
       Lease Expires . . . . . . . . . . : 05 October 2013 17:02:14
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 805347760
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-18-42-C8-12-00-26-C6-25-9B-E4
    
    
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    
    
    Ethernet adapter Ethernet:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-16-C9-82-3A
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Wireless LAN adapter Wi-Fi:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-C6-25-9B-E4
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Ethernet adapter Hamachi:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Hamachi Network Interface
       Physical Address. . . . . . . . . : 7A-79-19-72-B3-3C
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2620:9b::1972:b33c(Preferred)
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5831:4814:ec5c:95f8%16(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 25.114.179.60(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : 04 October 2013 17:02:01
       Lease Expires . . . . . . . . . . : 04 October 2014 17:02:00
       Default Gateway . . . . . . . . . : 2620:9b::1900:1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 25.0.0.1
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 461011299
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-18-42-C8-12-00-26-C6-25-9B-E4
    
    
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                           fec0:0:0:ffff::2%1
                                           fec0:0:0:ffff::3%1
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    
    
    Tunnel adapter isatap.Home:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . : Home
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:349b:30f1:4f05:b668(Pref
    erred)
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::349b:30f1:4f05:b668%15(Preferred)
       Default Gateway . . . . . . . . . :
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
    
    
    Tunnel adapter isatap.{17FFF840-D3B3-4518-B0B3-4A64FF683805}:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #4
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    From the ipconfig you have a valid IP for the wireless connection. What are using Hamachi for?

    You will want to set the connection up to use WPA-2 with AES encryption, it sounds like you are using WEP for some reason?

    Best to go into the routers set up page to change the connection details then delete the old wireless profile and create a new one using the same credentials, encryption etc. as you have for the router.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 51
    Windows 8 Pro x64(!)


    Quote Originally Posted by chev65 View Post
    From the ipconfig you have a valid IP for the wireless connection. What are using Hamachi for?

    You will want to set the connection up to use WPA-2 with AES encryption, it sounds like you are using WEP for some reason?

    Best to go into the routers set up page to change the connection details then delete the old wireless profile and create a new one using the same credentials, encryption etc. as you have for the router.
    First, thanks for the quick reply! I realised I made a mistake: I was using my WiFi dongle when I ran ipconfig. I'll put another one with the info from when I don't have my dongle in. I'm using Hamachi to connect to private Minecraft servers as the person who hosts finds port-forwarding and manually setting local IPs difficult. I would change the router security/encryption, but I don't want to mess up the 20+ connections to our router (though we never have them all on at the same time, of course). Also if I remember correctly Nintendo DS consoles can't connect to WPA-2 networks? (I think the Nintendo DSi and 3DS can but only in the browser and self-updater.) Thanks for the reply anyway. Also I'm not sure what you mean by "wireless profiles". Could you explain?

    EDIT: Here's the ipconfig I promised you up there at the top of the post!
    Code:
    C:\Windows\system32>ipconfig /all
    
    
    Windows IP Configuration
    
    
       Host Name . . . . . . . . . . . . : md-win8retail
       Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
       Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
       IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
       WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    
    
    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 11:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Hosted Network Virtual Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-C6-25-9B-E5
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Ethernet adapter Ethernet:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-16-C9-82-3A
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Wireless LAN adapter Wi-Fi:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-C6-25-9B-E4
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::a8df:fb85:85a:e4c%12(Preferred)
       Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.14.76(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
       Default Gateway . . . . . . . . . :
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 251668166
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-18-42-C8-12-00-26-C6-25-9B-E4
    
    
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 2001:4860:4860::8888
                                           2001:4860:4860::8844
                                           192.168.0.1
                                           90.207.238.97
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    
    
    Ethernet adapter Hamachi:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Hamachi Network Interface
       Physical Address. . . . . . . . . : 7A-79-19-72-B3-3C
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2620:9b::1972:b33c(Preferred)
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5831:4814:ec5c:95f8%16(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 25.114.179.60(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : 04 October 2013 17:02:00
       Lease Expires . . . . . . . . . . : 04 October 2014 17:02:00
       Default Gateway . . . . . . . . . : 2620:9b::1900:1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 25.0.0.1
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 461011299
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-18-42-C8-12-00-26-C6-25-9B-E4
    
    
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
                                           fec0:0:0:ffff::2%1
                                           fec0:0:0:ffff::3%1
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    
    
    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Tunnel adapter isatap.{A977423C-7EFC-4F5C-AE49-7A1B86843E43}:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    Tunnel adapter isatap.{17FFF840-D3B3-4518-B0B3-4A64FF683805}:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #4
       Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Last edited by MD678685; 04 Oct 2013 at 12:24. Reason: Whoops! Forgot the ipconfig!
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Apparently the Intel 5100 AGN has it's share of hardware problems so you aren't alone. You might try reading through the comments for a solution in the link below. Many people there with the same problem as you.

    https://communities.intel.com/thread...art=0&tstart=0
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 51
    Windows 8 Pro x64(!)


    Quote Originally Posted by chev65 View Post
    Apparently the Intel 5100 AGN has it's share of hardware problems so you aren't alone. You might try reading through the comments for a solution in the link below. Many people there with the same problem as you.

    https://communities.intel.com/thread...art=0&tstart=0
    Oh, okay. Thanks for the update + link. I'll have to read those comments at some point. So, I'll still have to use up a USB port for my dongle. (DualShock 3 + Bluetooth + WiFi + Kindle Fire HD = four ports. Luckily my laptop has exactly that number!)
      My System SpecsSystem Spec

WiFi internet connection issue (cannot connect to interne)
Related Threads
Hello. I have a problem here. Everytime I connect to my WiFi, it looks like this: 55120 It says "Internet Access", but I can't access any website. What is going on here? The only solution I find this so far is to turn off the Wi-Fi adapter then turn it on again. It makes me tired. Is there...
Hi, I'm alright with technology but I've come across a problem I cannot solve. About two weeks ago I turned my laptop on and everything went blank, it couldn't read my drives, no data, nothing. After rebooting it a few times (with a lot of swearing and threatening to chuck it out of the...
i have a lenovo idea pad that will connect to wifi but says limited connection. i can use the iternet via ethernet cable with no issues. My ISP is comcast and i have one of their modems that came with wifi im guessing it doubles as a router seeing i direct connect to it with my laptop. however my...
Slow internet connection via WIFI in Network & Sharing
Hello guys! I got strange problem. Yesterday everything was ok. I got 60mbit connection(ethernet). It's normal when you connect via wifi that u got like 30% slower connection(i had about 40-45mbits). Today I got like 3mbits. I dont know whats going on. I think that the problem started after doing...
Dear Friends, I am a very un-techy person, so words of one syllable please! I have a Samsung ATIV Tab 3. It has Windows 8.1. Long story short, my Apps are not connecting to the internet following some disastrous anti-virus faffing about. I've now removed Norton and AVG completely and have...
I've been having trouble with my internet connection for the past few days. It seems to be a battle between my router and modem, but my question is about the sidebar on windows 8. When I click on the internet connection icon (?) in the lower right hand corner, the sidebar appears, showing the...
hi, i have an alienware m15x r2 which i recently upgraded to windows 8 through a clean install. everything works great except for the wireless, and i cannot for the life of me figure out whats run. ive tried about 10 different wifi points on campus and tried wirelessly tethering tommy phone and...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook