Windows 8 and 8.1 Forums


High Latency/Lag/Ping when playing online games

  1. #1


    Posts : 2
    Windows 8

    High Latency/Lag/Ping when playing online games


    Hi,

    First of all sorry if this is going to be a long post but i'm kind of at a loss already on what to do with my problem and wanted to be as detailed as possible when describing it, so here goes.

    I installed the Windows 8 Consumer Preview last december and since then, all my online games both from local and international servers have been experiencing extreme lag during gameplay and loading. This only happened after i installed the consumer preview and since then has been happening everytime i try playing any of the online games. I tried playing offline games to see if it might be the graphics but did not encounter any graphics lag and the offline games played perfectly.

    I've contacted my ISP and one of their techs came over to check my connection and found nothing wrong with it or from the connection from their servers. Even streaming and downloading speeds are normal.

    I've checked my connection at speedtest.net and my ping and internet connection are also registering as normal

    Now i tried contacting support for 2 of the online games Starcraft 2 and Diablo 3, they requested a pathping file which i sent to them and copied below:


    Tracing route to 202.9.67.254 over a maximum of 30 hops

    0 Boni [192.168.1.101]
    1 192.168.1.1
    2 112.203.160.1.pldt.net [112.203.160.1]
    3 119.93.255.233
    4 210.213.131.46.static.pldt.net [210.213.131.46]
    5 210.213.131.93.static.pldt.net [210.213.131.93]
    6 if-13-0.mcore5.LAA-LosAngeles.as6453.net [209.58.33.57]
    7 if-10-0-1-5.tcore2.LVW-LosAngeles.as6453.net [209.58.33.50]
    8 Vlan28.icore1.EQL-LosAngeles.as6453.net [216.6.84.54]
    9 ix-1-2.icore1.EQL-LosAngeles.as6453.net [206.82.129.58]
    10 i-0-4-4-0.tlot-core01.bi.telstraglobal.net [202.40.149.133]
    11 i-3-3-2.tmh-core04.bx.telstraglobal.net [202.84.249.81]
    12 i-5-0-3.6ntp-core01.bx.telstraglobal.net [202.84.249.122]
    13 i-0-1-0-1.6ntp01.bi.telstraglobal.net [202.84.180.142]
    14 unknown.telstraglobal.net [202.126.173.182]
    15 xe-1-1-1.gw401.sg2.ap.equinix.com [27.111.222.107]
    16 27.111.222.82
    17 * * *
    Computing statistics for 400 seconds...
    Source to Here This Node/Link
    Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
    0 Boni [192.168.1.101]
    0/ 100 = 0% |
    1 0ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 192.168.1.1
    0/ 100 = 0% |
    2 68ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 112.203.160.1.pldt.net [112.203.160.1]
    0/ 100 = 0% |
    3 68ms 1/ 100 = 1% 1/ 100 = 1% 119.93.255.233
    0/ 100 = 0% |
    4 71ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 210.213.131.46.static.pldt.net [210.213.131.46]
    0/ 100 = 0% |
    5 80ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 210.213.131.93.static.pldt.net [210.213.131.93]
    0/ 100 = 0% |
    6 220ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% if-13-0.mcore5.LAA-LosAngeles.as6453.net [209.58.33.57]
    0/ 100 = 0% |
    7 225ms 2/ 100 = 2% 2/ 100 = 2% if-10-0-1-5.tcore2.LVW-LosAngeles.as6453.net [209.58.33.50]
    0/ 100 = 0% |
    8 270ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% Vlan28.icore1.EQL-LosAngeles.as6453.net [216.6.84.54]
    0/ 100 = 0% |
    9 217ms 1/ 100 = 1% 1/ 100 = 1% ix-1-2.icore1.EQL-LosAngeles.as6453.net [206.82.129.58]
    0/ 100 = 0% |
    10 230ms 2/ 100 = 2% 2/ 100 = 2% i-0-4-4-0.tlot-core01.bi.telstraglobal.net [202.40.149.133]
    0/ 100 = 0% |
    11 240ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% i-3-3-2.tmh-core04.bx.telstraglobal.net [202.84.249.81]
    0/ 100 = 0% |
    12 249ms 1/ 100 = 1% 1/ 100 = 1% i-5-0-3.6ntp-core01.bx.telstraglobal.net [202.84.249.122]
    0/ 100 = 0% |
    13 271ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% i-0-1-0-1.6ntp01.bi.telstraglobal.net [202.84.180.142]
    9/ 100 = 9% |
    14 185ms 9/ 100 = 9% 0/ 100 = 0% unknown.telstraglobal.net [202.126.173.182]
    5/ 100 = 5% |
    15 189ms 14/ 100 = 14% 0/ 100 = 0% xe-1-1-1.gw401.sg2.ap.equinix.com [27.111.222.107]
    2/ 100 = 2% |
    16 188ms 16/ 100 = 16% 0/ 100 = 0% 27.111.222.82

    Trace complete.



    Now after about a month and several follow ups on my part, they replied with this.


    Dear Customer

    This is Natasha again

    First and foremost, we'd like to apologize for any delay in reaching you
    Actually, The team directly sent you an email with the solution on 24 th December however, it seems like it never went though to you for some reason

    Anyhow back to your issue, as we looked into your all files, especially from your pathping file, there is a major loss of data in your network environment.

    In this case, the lost data has to be re-transmitted from your PC to the game server. Therefore, we recommend you contact your ISP passing your pathping file on to them to resolve your problem.

    The reason why we ask you to contact ISP is that we cannot control some technical issues on how your ISP manage their line especially, the path between our server and your location.

    Diablo III server is on the US but Starcraft II server is on the SEA and to be honest with you, most of ISP maintain the path between United State very well rather than any other countries for some reason and I don't know their inside story

    Also, after installing or upgrading to Windows 8, keep in mind that people commonly forget to reinstall or update their drivers after switching to a new OS.
    Failing to install proper video, sound , graphic and motherboard drivers is a frequent mistake made at times like these, and either will cause serious issues with games.
    Although Windows 8 will attempt to automatically install many drivers, it rarely will find all of them and will often settle with outdated drivers for those it does find
    Thefore, please don't forget to upgrade all up to date drivers that are compatible with Window 8

    Hope my answer could help you

    Warmest Regards

    Natasha
    SEA Blizzard Entertainment Customer Service
    http://sea.blizzard.com/support/


    My graphic driver is up to date and i'm running a 2GB RAM 800 mhz + 8 GB readyboost RAM

    Seems my problem is loss of data packets during the exchange of data going on during online gameplay.

    I'm kind of at a loss already at what i should do to resolve this problem, considering streaming and downloading speeds are fine and only online games are affected, both the game support and isp support are blaming each other for the problem and i'm still left back in square 1 with my problem.

    Any Suggestions/Advice/Insights would be greatly appreciated.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 2
    Windows 8


    *bumping*
      My System SpecsSystem Spec

High Latency/Lag/Ping when playing online games
Related Threads
dpc latency high as hell in General Support
so i decided to download 2 dpc latency checkers, one said everything was fine the other was dangerously high i then tried having them open with aida64 and stresstesting everything, my entire pc started lagging and the latencymon didnt go up much but the dpc latency cheker spiked a bit higher, but...
Hello everyone this is my first post here. Well where to start, I was looking all over the internet to fix my Very high latency 51641 as you can see it was very high all the time and it was really annoying when listing to music,playing game,watching videos ect. I tried everything from...
My computer has been crashing mostly while playing Guild Wars 2 and Archeage. It will crash, go to a weird colored screen, and I have to manually shut it off. I did a memtest and everything checked out, and I also tried switching the power supply out with one that wasn't having any problems and...
I'm new to all of this, For about 11 days now, I've been encountering random BSOD errors. I uninstalled a few games thinking they could be causing it but the errors have become more frequent since. I followed the instructions on the BSOD posting thread and attached is the information needed.
Hello there! As I was having problems regarding stuttering with Battlefield 4 since I started playing it, I decided to run DPC Latency Checker and see if it helps me find the culprits. What I found was pretty weird. The latency was at 1000us with occasional red spikes that are more present during...
High latency when WLAN is on in Network & Sharing
Hey folks :) I've run into a strange something, which I can't find any explanation for. Whenever I turn on WLAN in my router, the whole network suffers from an incredible latency. No online game is playable, but the download speed itself is not being touched (i.e. fullspeed) and websites load...
Why is the DPC latency high on Windows 8? in Performance & Maintenance
I cannot recall what it was in Windows 7 exactly, but it was much less than 500us. In Windows 8, it never drops below 1000us. I measured the DPC Latency using the DPC Latency Checker. Any idea why this is? Immature drivers? (Specs in the sig btw) 7761 This is also on the *leaked*...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook