Windows 8 and 8.1 Forums


Atheros AR8151 Ethernet connection not working

  1. #1


    Posts : 2
    Windows 8

    Atheros AR8151 Ethernet connection not working


    I recently upgraded to Windows 8 Pro x64.

    My wireless connection is fine, but my LAN isn't. This is a university subscription so there is a proxy server. I asked the school if they have activated my subscription and they said yes. I tried changing cables but it still would not connect. I know the proxy server settings are correct because there is also a wireless connection in school which uses the same settings.

    I ran network diagnostics and it said that the connection between the cable and the internet is not working. When I open Chrome, it says that the DNS lookup failed. I tried resetting my TCP/IP, setting my preferred DNS address to 208.67.220.220 and 208.67.222.222 but it still would not work.

    I check my ethernet driver settings in Device Manager and it is fine and updated to the latest version.

    I was just wondering what is really wrong with my computer and how it can be fixed. Thanks

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 1
    Windows 8 Pro


    I'm having the same issue. This was working under Win 7 x64. I just upgraded my Asus G75VW to Win 8 Pro x64 and the Atheros AR8151 GigE interface is in a disabled state. Right clicking and selecting enable does nothing, still disabled. Device status states this device is working properly and is using driver version 2.0.0.4 2/15/2011 under C:\windows\system32\drivers\L1C63x64.sys.

    EDIT: I fixed my issue by upgrading the AR8151 driver directly from Qualcomm. You can access the drivers here:
    Qualcomm Atheros :: Corporate :: Customer Portal
    Last edited by cruiserman; 08 Nov 2012 at 13:57.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2
    Windows 8


    I fixed it by uninstalling Connectify Pro. Somehow it's in conflict with my ethernet driver :O
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Australia
    Posts : 9
    Win7 pro x86 & x64, Win8.1 pro x86 & x64


    I have a Medion E7220 MD98740 laptop from Aldi (the German supermarket chain). It has an AR8151 gigabit Ethernet adapter. Under Win 7 it worked OK at 1 Gigabit but under Win 8 the best I can get is 100 M bits / second. I can't even force it up to 1 Gigabit as the setting for that is not even there. I have tried uninstalling etc. and went and got the latest driver from Qualcomm as cruiserman did but still no fix.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 2
    Win 8 64bit Enterprise


    I have the same issue. Atheros LAN driver on my ASUS N73SV. Tried installing the version of the Atheros site, no luck. Just tried the version that came with the PC when it had Win 7 on it, no luck. This is SO frustrating. Wireless seems to work at a reasonable speed. Wired does not work. The best I can get with wired is about 100 kb/s - brutal. Any updates from anyone?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 2
    Win 8 64bit Enterprise


    The only way I could fix this was to reinstall Windows 8. I don't know where things went wrong but I have been busy reinstalling all my software. The only thing I have done differently so far is that I have not transferred my local user account to the domain account for my home network. Perhaps something got messed there. I don't know. We will see ...
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    West Sussex
    Posts : 8
    Win 7 & Win 8pro 64 bit


    I have the same issue under win 8 - Atheros AR8151 - not connecting and won't recognise the LAN cable plugged in, same one which works fine under win 7. I have updated the driver but no change, will look for conflicting software. Fortunately I can boot into 7 if I need LAN over wireless.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Quote Originally Posted by GirlieBiker View Post
    I have the same issue under win 8 - Atheros AR8151 - not connecting and won't recognise the LAN cable plugged in, same one which works fine under win 7. I have updated the driver but no change, will look for conflicting software. Fortunately I can boot into 7 if I need LAN over wireless.
    EDIT: I fixed my issue by upgrading the AR8151 driver directly from Qualcomm.

    You can access the drivers here:

    Qualcomm Atheros :: Corporate :: Customer Portal
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 1
    windows 8 pro 64


    Im having similar issues. although my AR8151 sees connection my upload speeds are painful. im getting 0.47mbs compared to my old laptop over wireless 4.87mbs.
    I wanted to re install the driver but im not sure which one it is on the drop down list from the link above.
    Can someone please help me. Very much a noob.
    Cheers
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10

    possible solution


    Quote Originally Posted by MrTiff View Post
    Im having similar issues. although my AR8151 sees connection my upload speeds are painful. im getting 0.47mbs compared to my old laptop over wireless 4.87mbs.
    I wanted to re install the driver but im not sure which one it is on the drop down list from the link above.
    Can someone please help me. Very much a noob.
    Cheers

    Dear All,

    I also have the AR8151 at my ACER Laptop and have serious issues with the upload-speed (~30kbs) to a Synology NAS. I was checking several web-sides over the last few days and final found a very good tip on a German site, which brought the speed up to ~35mbs.


    The setting "Large Send Offload (IPv4)" at the Network adapter needs to be deactivated. Note, Iím not an expert in network-settings and don't know what the setting means. However, after I have done this on my laptop the speed was brilliant.

    Hope this helps you as well.

    Cheers
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Atheros AR8151 Ethernet connection not working
Related Threads
Ethernet connection issues in Network & Sharing
I've been using Ethernet the past several days on my computer since my internet connection is very slow. Beyond this, my Wi-Fi is still connected and working. The other day, my Ethernet connection stopped working even though the network was still working fine (via Wi-Fi). Now my Ethernet port on my...
Ethernet connection in Network & Sharing
Hi,I have an Acer Aspire E1-572 laptop. Went to connect it to my router via an Ethernet cable but failed to have connection,It works okay on wifi but not on the Ethernet the square box don't show next to the clock.I have looked in device manager for any yellow exlamation marks and none to be seen....
Limited Ethernet- No Connection in Network & Sharing
Problem - I cannot at all connect to the internet. Details - NETWORK Connections is Ethernet Limited. HARDWARE positive that adapter router modem works. Already installed network drivers (REaltek LAN Drivers, windows 8 64 bit)- GIGABYTE - Motherboard - Socket FM2+ - GA-F2A88X-UP4 (rev....
Solved Limited Connection on Ethernet in Network & Sharing
Hi there people. I don't know if this was posted and solved way back then but I'm having this problem on my ethernet adapter. My connection just went 'limited connection' but I can browse and download on the web with ease. Also, my metro apps like mail, and news, facebook does not update, and also...
Hello! I'm having problems with my Asus NV56VM laptop (windows 8). Whenever I try to use an ethernet cable to access internet I either get a SSL-error, the website doesn't load at all or it loads VERY slowly and not the whole website (it says that I have internet acces and that it's not limited)....
I'm having some trouble with audio which struggles/freezes/flickering (don't know how to call that anyway) when playing streaming videos. I tried to disable each driver through device manager to see if any of them causes this. When I disabled Atheros L1 Gigabit Ethernet driver, audio stopped doing...
Hello My first post in this forum, and already a tough one ! I'm having problems with my Atheros AR9271 Network wireless adapter. Ok let's begin ! So I had W7 Home premium and decided to upgrade to 8. the whole upgrade went like a charm, I kept all my files and programs, and I had the...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook