Windows 8 and 8.1 Forums


Cannot restore factory defaults on Asus S400CA

  1. #1


    Posts : 1
    Windows 8.1

    Cannot restore factory defaults on Asus S400CA


    I have used the Asus backtracker application to create the USB recovery partition successfully but when I try to boot from that partition, the process starts up and almost immediately I get this weird error stating [Error] fac phase error (get error = 99) and "ERROR" in large red letters across the whole screen. Click image for larger version

    I cannot find any explanation as to what this might be. Can anybody help??

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 660
    windows 8.1


    The code is probably:
    99 - Super IO Initialization
    Dr debug.
    0x99 Super IO Initialization

    Page 37 of the manual.

    IO means anything connected to the board by any interface is not initializing.
    Have you just built the system, then it is saying a device is not connected properly.
    Or there is a lack of power to a device causing the IO error.

    Input Output error. It cannot communicate with a part or device through its slot/ bus interface. Or due to a lack of power.

    Check all the components are seated flush and level and aligned in parallel with Pci-e slots ect.

    For example the weight of a graphics card can pull on a Pci-e slot.
    So the contacts from the slot to the finger connections of the card don`t contact tight on one side of the Slot to the card.

    Sometimes you have to unscrew and level it up. So it is more parallel with the pci-e slot.
    What kind of device are you using for the recovery?
    Does the (usb)port deliver enough power.
    Change to a other usbport.
      My System SpecsSystem Spec

Cannot restore factory defaults on Asus S400CA
Related Threads
As I thought it may be useful to some one in my shoes, I am posting below what I did. Aim: To change to SSD before switching over to Windows 10. Research: 1)Selection of SSD Search was made for brand and size. After lot of search in may sites regarding performance and comments by...
I want to set my system back to factory restore. with every try of Refreshing or Recovery, system is giving error of locked or missing partition. i have searched for this issue and found that its all about microsoft blunder(upgrading win 8.1 from windows app store). all of my recovery partitions...
I want to set my system back to factory restore. with every try of Refreshing or Recovery, system is giving error of locked or missing partition. i have searched for this issue and found that its all about microsoft blunder(upgrading win 8.1 from windows app store). all of my recovery partitions...
I have customized my Taskbar icons. But, I would like to reset them to factory defaults without resetting or restoring the computer. I am also having this issue with my Win 7 Laptop. Any help would be greatly appreciated.
I have ASUS S400CA-UH51T which has 24GB SSD. I want to know how to confirm that is used or not? In BIOS I see only AHCI, not any RAID etc. Can we know in windows 8 by some program?
After reading lot of issues in net for last two days, I upgraded all ASUS software and drivers from ASUS support site first. Specially Express cache software needs to be upgraded before upgrading to 8.1 as per ASUS site. Then I started early morning to update as to avoid rush in downloading. I...
ASUS S400CA - upgrading to SSD in Drivers & Hardware
I have ASUS S400CA-UH51T. It has 500GB HDD and 24GB Sandisk U100 SSD as cache drive. I want to know 1) whether it is possible to upgrade ssd to higher specs say 256 GB and clone drive partitions of HDD to SSD and make it bootable? 2) if above is not possible, can we clone drive partitions of...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook