Windows 8 and 8.1 Forums


Installing SSD On Initial Boot, Alienware X51

  1. #1


    Posts : 2
    Windows 8

    Need Help Installing OS on SSD


    Hi, I will soon be purchasing an Alienware X51, but I am choosing to separately buy a Crucial SSD to install the OS on. I can find videos on YouTube detailing how to physically install the SSD, but it would be very helpful if someone could give me to a detailed guide on exactly how to install the OS on the Crucial SSD upon the initial booting of the computer (without having to first install it on the HDD.) I am very new to this, so I would really appreciate help.
    Last edited by FloatingGuru; 25 Aug 2014 at 17:49.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    You asked the same question on sevenforums.com: Installing OS Onto An SSD On Initial Boot - Windows 7 Help Forums

    Are you going to install Windows 7, 8 or 8.1 on the SSD? If 7 then stay with your thread there, otherwise leave that one and stay here.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2
    Windows 8


    Quote Originally Posted by Ztruker View Post
    You asked the same question on sevenforums.com: Installing OS Onto An SSD On Initial Boot - Windows 7 Help Forums

    Are you going to install Windows 7, 8 or 8.1 on the SSD? If 7 then stay with your thread there, otherwise leave that one and stay here.
    I was planning to install 8.1, but I thought that was kind of irrelevant considering the OS doesn't really relate to the post.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    The OS is important as far as install, especially to an SSD. Windows 8 has built in support for SSD, Windows 7 does not or at lest it is not as good as Windows 8 support.

    This is a good tutorial for installing Windows 8/8.1: Clean Install - Windows 8
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Actually, all you have to do is to make sure SATA port is set to AHCI i the BIOS, other than that there's no difference between SSD and HDD as far as installation is concerned.
      My System SpecsSystem Spec

Installing SSD On Initial Boot, Alienware X51
Related Threads
Hi All. I recently upgraded my 250 gb SSD with a 1 Tb one. I used the Samsung migration software to copy the drive and then disconnected the 250 gb drive so things wouldn't get confusing for me. Everything seemed to work well with the 1 Tb drive. Windows booted extremely fast as usual and...
DELL INSPIRON 6400 Looking for some help and advice. I have windows 8 installed over existing copy of XP but runs too slow on laptop and need to revert back to windows XP. However, big problems! problem 1 - wont boot to DVD. Removed hard drive and selected DVD for first boot in bios. ...
I'm planning to build a new home workstation based on the Asus P8Z77-V Deluxe motherboard with Windows installed on a SSD in UEFI mode and data in a Raid1 array. If one installs windows 8 pro x64 under UEFI on this board, is secure boot enabled by default during installation or does one have to...
I set up a new, out-of-box Gateway G530 and turned it on. Before it booted all the way, I decided to re-arrange the cables, so I turned it off. It was at the initial configuration screen at that point. When I rebooted, I got a screen advising me that Windows had experienced an error, and I could...
Initial Boot: Hangs after BIOS Splash Screen in Performance & Maintenance
I have a strange problem on my Windows 8 machine. I've had my HP Pavilion p6331p for at least four years now and I upgraded it to Windows 8 a few months ago. I recently have done a clean install of Windows 8, but one problem seems persistent. When I turn on my computer, it splashes the...
Installing dual boot from Win XP Pro in Installation & Setup
Greetings, I am waiting for my Win 8 disks and want to set up dual Boot with Win8 on a new 240Gb SSD. All the tutorials show how to do that from Win7 or Vista but do not mention XP. Can a follow the tutorial when installing from XP? I don't want to upgrade XP, just dual boot either Win8 or XP....
Dear All, I have 2 Queries regarding the Installation of Win 8 Query 1: I had installed the following OS in the following order Win 7 - 32 bit Win 7 - 64 bit Win 8 - 32 bit followed by
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook