Windows 8 and 8.1 Forums


Can't boot from new SSD

  1. #1


    Posts : 23
    Win 8.1 Pro 64-bit

    Can't boot from new SSD


    I RMA'd an SSD and just today got the replacement. I need to move my previous boot partition over to the SSD and boot from the SSD instead. I used EaseUS Todo Backup to clone the partition to the SSD, then I used EasyBCD to change the boot partition to the SSD. (I use GPT on all of my disks, for the record.) I'm now presented with the below screen at boot time. It sits there for about 15 seconds then the computer just shuts off.

    After that problem happened, I set up the SSD for GPT by following the instructions here, still have the same problem. I then followed these instructions (top answer) to set up the SSD, and the only change that had was that I now have two bootloaders, one on the original drive and one on the SSD (don't know which one is actually being used). Finally, in case the cloning software had an issue with GPT, I used a Linux live USB to dd the old partition to the new one, but the problem persists.

    Any ideas on how I can fix this and use my computer again?

    Click image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 23
    Win 8.1 Pro 64-bit


    Turns out the problem was that I had two EFI partitions. I deleted the old one and the problem was resolved.
      My System SpecsSystem Spec

Can't boot from new SSD
Related Threads
HI Guys i recently changed my toshibba sattlite c850-b12 motherboard and i got a problem : asfollow "Intel UNDI, PXE-2.1 (build 083) Copyright (c) 1997-2000 Intel Corporation This product is covered by one or more of the following patents: US5,307,459, US5,434,872, US5,732,094, US6,570,884,...
Have been checking different posts and sites for an answer to my problem and have found none that work. My machine is an Asus t200ta with Win 8.1 and uefi. I can turn off secure boot and change the boot order to boot from my external flash drive. When I go save settings my machine says "Preparing...
hi everyone, ive had this happen twice already on my custom built pc, first time around i was able to access the bios and select the correct sequence for the hdds to read properly. now im running into this issue again after i had previously just did a shutdown of my system with no issues before...
Hallo, After creating a UEFI bootable USB thumb drive with Rufus (using Windows 8.1 Enterprise ISO x64), for a Dell Optiplex 3010 (configured as UEFI only, no CSM, latest firmware version, Windows 8 installed), I didn't see a USB boot option, so I tried to add one manually. Unfortunately I...
Hello, first post here... First, some context: I have a Dell Inspiron 15R SE that came with Windows 8. I've managed to get a working dual-boot system with Ubuntu 12.10. I can't remember exactly how I done that, but I remember that I had to disable secure boot. I think that the boot...
My PC is a custom build with a 1TB HDD. Today, I removed a hard drive from my PC, containing Windows 7 which wasn't being used at all. The HDD in my PC currently has Windows 8 installed. It booted from Windows 8, so I'm guessing it was the primary boot device. I installed the hard drive into...
On both my Win7/Win8 Dual Boot machines I have now lost both my Advanced Boot Options and System Recovery Options on F8. I cannot boot F8 after BIOS post or after selecting either OS from the Metro-style Boot Menu. I tried running Refresh just now on my deskstop but it didn't reinstall these...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook