Windows 8 and 8.1 Forums


Windows 8.1 RTM installation fails on Dell XPS 1340

  1. #31


    Posts : 33
    Win 8.1 Pro x64


    BINGO!

    Disabled both BT and Wifi in BIOS prior installation. And it went smoothly. I could not believe it after all the time I kept trying.
    After first successful boot all the way I enabled Wifi in BIOS and it still works ok. I will keep BT disabled for now, will look at that later on.

    Saltgrass you're the man!!!

    Thank you very much!!!

      My System SpecsSystem Spec

  2. #32


    Quote Originally Posted by himi420 View Post
    BINGO!

    Disabled both BT and Wifi in BIOS prior installation. And it went smoothly. I could not believe it after all the time I kept trying.
    After first successful boot all the way I enabled Wifi in BIOS and it still works ok. I will keep BT disabled for now, will look at that later on.

    Saltgrass you're the man!!!

    Thank you very much!!!
    Well done Saltgrass! and thanx himi420 for reporting back.. !
      My System SpecsSystem Spec

  3. #33


    Posts : 33
    Win 8.1 Pro x64


    Ok, Win 8.1 running nicely now, I just had to spend a bit of time with drivers.

    Now the obvious question comes: How to get Bluetooth working? I tried enabling it in BIOS but it ended up with the same blue screen error I was getting during installation.
    I found the correct driver from Dell which should work. But when I try to install it the SW waits for Bluetooth to be enabled with a switch: https://www.dropbox.com/s/jq2ei0zhmp...%20install.jpg
    I have a key on laptop which normally turns wifi+bluetooth on/off.. But with Bluetooth disabled in BIOS it does not work for BT too.

    Any ideas for this one?

    (Not sure if I should create a new thread for this)
      My System SpecsSystem Spec

  4. #34


    Posts : 959
    Windows 8.1, 10


    Quote Originally Posted by himi420 View Post
    (Not sure if I should create a new thread for this)
    Yeah I'd recommend it.

    Is there a driver already installed in Device Manager? Can you uninstall it?

    Then it might at least boot with it switched on in BIOS.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #35


    Posts : 33
    Win 8.1 Pro x64


    No drivers installed ..

    Continued in the new thread: https://www.eightforums.com/drivers-h...ps-1340-a.html
      My System SpecsSystem Spec

  6. #36


    Posts : 1
    Windows 8.1


    A huge thank you to everyone who has posted on his thread. I (like himi) have been having huge issues with the update from Windows 8 to 8.1 on my Dell Studio XPS 1340 and having followed the directions >to the letter< the installation has now completed successfully.

    Despite having worked in IT for 25+ years, I cannot remember when a windows software install has been so problematic. I have had numerous calls to Microsoft, with a MS engineer conducting 2 installs remotely, and about 10 attempts of my own with various options. On Microsofts advice, I also contacted Dell to ask them about Windows 8 drivers for this machine, to which Dell responded that 'the machine was not designed for Windows 8' (no suprise there then, as Windows 8 did not exist when I bought it) and 'Windows 8.1 is only a minor update, it's not really that important' and as such they could only help by me paying to have them google for alternate drivers. Erm.. No, I don't think so!

    I was also told in the interim by different Microsoft engineers that

    1) I >had< to pay $99 if I wanted them to help me solve the problem... Nope!
    2) I was an illegal software pirate and they refused to help me at all (and immediately cut me off).

    So Microsoft support don't exactly come out smelling of Roses in this case either..

    It would seem that the >only< method currently available for ownders of this hardware is to do a completely fresh install - This is of course far from ideal and not satisfactory for many users. I experienced both the failure to install, rolling back and returning the 0xc1900101 - 0x30018 error (many times!) but also, having then attempted to do an upgrade install having disabled wifi in the bios, I then got to the end of the update to only see a black screen.

    I'm sure that in time Microsoft should be able to pin this down, but am very dissappointed that they have allowed people to continue to have to work these things out for themselves, rather than restricting the update to dissallow it in scenarios where the hardware / software combinations have meant that the upgrade is >known< to be very problematic.

    Anyway - Thanks again everyone!
      My System SpecsSystem Spec

  7. #37


    Posts : 1
    Windows 8.1


    Huge Thank You to himi420 and everyone who contributed.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #38


    Posts : 33
    Win 8.1 Pro x64


    Really glad to hear that this thread actually helps!
    Great! I'm very happy :-) Thanks all who contributed!
      My System SpecsSystem Spec

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Windows 8.1 RTM installation fails on Dell XPS 1340
Related Threads
Hi! I have tried updating my Windows 8.1 Pro (64-bit, upgraded from Windows 8 Pro) with the new "Update 1" (KB2919355) but it always fails with ERROR code 8007005 (or 80073712). What I have tried do to fix: Run WindowsUpdateDiagnostic (that e.g. removes files from...
Thanks to this great forum I was able to install Win 8.1 on my laptop (Dell Studio XP 1340). Resolved here: https://www.eightforums.com/installation-setup/31157-windows-8-1-rtm-installation-fails-dell-xps-1340-a.html As per advice I got here I had to disable Bluetooth in BIOS to be able to install...
Hey Guys I am attempting to repair a Dell Inspiron 5520 Laptop for a friend of mine. He's been having issues updating it for sometime and when he called me he was having a "Windows update needs your help. Windows update hasn't been able to check for new updates for 30 days" pop-up appearing...
This is the third post I've made and around the 6th problem I've come across the past few days. The problem I have now is when turning on my laptop it stays at the Dell logo for about 5 minutes before continuing to attempt to load windows, this is in UEFI mode. In legacy mode, it loads past the...
Installation fails after first step in Installation & Setup
I'm running Win8 CP 64-bit. I ran the Upgrade Assistant program & purchased my license/key. I cancelled the download as I already have the RTM from a few months ago on a bootable flashdrive. I boot from the USB drive, choose my location from a standard looking Microsoft dialog, click...
So, I've been trying to install Windows 8 on my computer that currently has Vista. But every time I try, something causes it to fail. If I try upgrading from inside Windows, it will install fine all the way up to where it says either "Getting things ready" or "Moving your settings", but then it...
I'm looking to do an in place upgrade of Win7 Ultimate to Win8 Pro. I am running a Lenovo Thinkstation with SAS Raid, 2 quad core processors and 24 gig of memory. The raid is configured raid 10 and is one 500gb partition (C Drive). I have a secondary 2 TB sata drive that I used for swap and...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook