Windows 8 and 8.1 Forums


Installation failing once “getting devices ready” @ 100%

  1. #1


    Toronto, Canada
    Posts : 3
    Genuine Windows® 7 Home Premium 64-bit1

    Installation failing once “getting devices ready” @ 100%


    Hello all,

    I have a Gateway DX4831 desktop PC which is currently running Genuine Windows® 7 Home Premium 64-bit, I am trying to install Windows 8 using the download assistant.

    I have uninstalled all of the software that the assistant recommended that I review and I have updated Windows 7 and have also unistalled the antivirus software.

    All additional hardware i.e. webcam, external HD are disconnected.

    The PC is connected to a 55" TV via HDMI cable from the Graphic card (ATI 4600)

    I am attempting to install without keeping my personal files and apps (clean)

    I get as far as the “getting devices ready” which reaches 100% but then the PC switches off, when I restart the computer it gives me the error message that the installation failed and my previous OS will be loaded, which the restarts windows 7.

    Any suggestions on what could be causing the issue..? I have looked on the Gateway website but they have no information concerning this...

    thanks for any tips or tricks..

    Andrew

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 5,592
    ME, XP,Vista,Win7,Win8,Win8.1


    The PC is connected to a 55" TV via HDMI cable from the Graphic card (ATI 4600)
    Try using a VGA Monitor.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2,156
    Win7 Ult on DIY; Win8 Pro on MBP/Parallels; Win7 Ult on MBP/Boot Camp; Win7 Ult/Win8 Pro on HP


    Quote Originally Posted by xxajxx View Post
    Hello all,
    Any suggestions on what could be causing the issue..? I have looked on the Gateway website but they have no information concerning this...

    thanks for any tips or tricks..

    Andrew
    Did your current setup work under Win7 (including the TV)? I assume so. Did the upgrade assistant hint at any problems other that having some questionable software?
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Toronto, Canada
    Posts : 3
    Genuine Windows® 7 Home Premium 64-bit1


    Hi,

    Here is an update and answers to the above questions & tips.

    ***Yes the set up I had (including the TV) worked without any issues under windows 7***

    ***I disconnected the TV and replaced it with a VGA Monitor and re ran the installation same issue***

    I then contacted Microsoft support over their Chat support service and had a technician trying various different things and installation types (Disk, USB, from desktop...) and also from a clean windows 7 installation. I must say they were very good and would have probably not given up but I had to get to work so we will try again tonight (by the way they connected to the PC @ 9.30pm and I stopped them this morning at 6.45am)

    I will keep you updated on the progress, but if you have any other tips & tricks please keep them coming…

    Thanks

    Andrew
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 2,156
    Win7 Ult on DIY; Win8 Pro on MBP/Parallels; Win7 Ult on MBP/Boot Camp; Win7 Ult/Win8 Pro on HP


    Will do.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Toronto, Canada
    Posts : 3
    Genuine Windows® 7 Home Premium 64-bit1


    Oh one more thing, the assistant did bring up a few things that needed attention, these were then de-installed and or updated, and I also removed the anti virus software (and cleaned the registry).
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 2,156
    Win7 Ult on DIY; Win8 Pro on MBP/Parallels; Win7 Ult on MBP/Boot Camp; Win7 Ult/Win8 Pro on HP


    Got it.
      My System SpecsSystem Spec

Installation failing once “getting devices ready” @ 100%
Related Threads
Read more at source: Microsoft CFO Klein: We're ready for devices of all sizes | ZDNet
I am using asus pc dual core 2.2 ghz, 4 gb ram intel centrino, by last few months I can use freely my windows 8 without any problems, having maintenance at all. But yesterday when I turn on my laptop is stuck at "getting devices ready" i already tried to use automatic repair and check disk, I...
it's stuck on 25%
Hello everyone... I have a brand new Acer Predator AG3620. It has an Intel I7, 12 GB of RAM and an NVIDIA GeForce GT 630 2GB video card. It shipped with a 2 TB hard drive and Windows 8 which worked fine. I installed a Mushkin Chrone 240GB SSD drive and wanted to install a clean copy of...
I upgraded from XP SP3 to Windows 8 a week ago using the Assistant program with no problem. Then 2 days later that HDD crapped out. So I made the DVD/USB media on another PC and tried a clean install. After 10 attempts to clean install with all the "tricks" I could find on the net the installation...
Getting Devices Ready in Installation & Setup
Im installing Windows 8 and im stuck on getting devices ready 100% No devices connected to the computer except the USB flash drive for the windows 8 installation. Been like this for about an hour now please help
I had two failed installation attempts of Windows 8 CP. I want to dual boot with Windows 7. Used this tutorial: https://www.eightforums.com/tutorials/2393-windows-8-vhd-create-boot-dual-boot.html Both times I tried to install to an expanding VHD that I had created on my Windows 7 C:\ ...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook