Windows 8 and 8.1 Forums


Hey all Windows 8 AHCI problem.

  1. #1


    Birkenvagus
    Posts : 4
    Windows 8 Retial

    Hey all Windows 8 AHCI problem.


    Greets and merry xmas.

    I've been banging my head off the table trying to get AHCI enabled on my new install im running a.

    Asus Crosshair V Formula AMD 8 core cpu 2x 6970's XFire 16gig ram 2 OCZ Agility 3's (none raid) and an OCZ 4.

    i have downloaded the latest AHCI drivers from AMD installed them i have tried doing all the reg tweaks Storeahci the start override ect but every time i reboot it goes back to normal and no AHCI it is set in the bios ect and windows reports in device manager IDE ATA/ATAPI Controllers AMD SATA Controller but no ahci could you guys point me in the right direction before i introduce a massive hammer to my pc.

    Thanks for your time.

    Mike.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 5,592
    ME, XP,Vista,Win7,Win8,Win8.1


    Welcome to EightForums.

    Why did you change the BIOS to IDE?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Birkenvagus
    Posts : 4
    Windows 8 Retial


    Hey theog i've not changed it to IDE its still in AHCI.

    I had no problems setting AHCI in windows 7 windows 8 is being a $"%%$ about it left me scratching my head a bit
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 5,592
    ME, XP,Vista,Win7,Win8,Win8.1


    Why did you change the BIOS to IDE?

    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Birkenvagus
    Posts : 4
    Windows 8 Retial


    Quote Originally Posted by theog View Post
    Why did you change the BIOS to IDE?

    Click image for larger version
    I DID NOT change the bios from AHCI to IDE the BIOS reports AHCI on all ports and enabled windows does not show the controllers I have tried to change the reg in windows 8 to use the AHCI by changing the STORAHCI and the Start Override without success it just reverts the StartOverride from 0 back to 3 the Start key stays 0 but still no AHCI.

    I've tried changing adpahci as well as i thought that would be the driver reg key as I have googled it a lot over the last 24 hours without success.

    Click image for larger version

    my current device list.

    Click image for larger version

    I think this is the AMD AHCI reg. Changed start to 0 override to 0

    All the google sites i have been to want you to change the STORAHCI reg entry start to 0 override some sites say delete it some say set it to 0 i've tried all ways with out success.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1,121
    Windows 8.1 x64


    I suppose we may be a little confused since you have already taken steps to change your system.

    But almost all new systems come with AHCI set as the default controller in the bios. With both Windows 7 and 8, the OS should install fine without you doing anything else. If this did not occur in a normal manner, please state where it went wrong.

    ASUS does not show any SATA drivers for Windows 8 on your motherboard, which means the drivers are already in Windows 8. It does show an ASMedia SATA driver for the eSATA and other Sata 6 Gb port. But ASMedia controller is different from the AMD controller.

    If you had loaded your system as a RAID Ready system, those drivers may show up under the Storage Controllers entry in device manager.

    You probably have a cell phone, so perhaps you could take a picture of your Bios setup page where it shows the AMD controller setup and the page where it shows the ASMedia controller setup.

    Still not sure how IDE was introduced into the situation. If we need to get into the registry, that should not be a problem, but setting a controller to START = 0 allows it and 3 turns it off.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Birkenvagus
    Posts : 4
    Windows 8 Retial


    yeah that is where i'm getting confused my other machine with the crosshair IV formula in it installed drivers np AHCI is running its in the device manager list without me touching a thing but the V shows it as not running AHCI. I have reinstalled windows 8 again just to be sure i have not stuffed somthing up no ahci again everything is default i will get a pic of my bios when i get home from work.
      My System SpecsSystem Spec

Hey all Windows 8 AHCI problem.
Related Threads
Hi guys, I'm having a really annoying problem here. A few days ago I updated my motherboard firmware. This all went smoothly but it reset all my bios settings, so I had to redo my overclocking. Now a few days later I am experiencing weird hickups and I then noticed it also reset other settings...
One day, I changed the configuration of IDE to AHCI through Windows registry and configuring the BIOS parameters. Today, I want to go back to IDE without reinstalling Windows. I do not know how to do. Can you help me? Thanks. :)
Windows 8 Pro ~ SATA/AHCI in Installation & Setup
Hello, Looking for some help, I obviously didn't do enough homework..!! Hope this post is in the right place.? I have installed Windows 8 Pro on a small new ASUS Intel H61 based mini PC. Everything appears to be working fine.? I had 1 "!" in the device manager that went after doing Windows...
AHCI( Intel RST) Windows 8 in Drivers & Hardware
I'm going to turn AHCI (and install Windows 8 x64) for the first time. I've done a lot of researching and now I would like if anyone could provide me right link to install them after installing the Operating system with it's own AHCI drivers, and then just to install Intel's AHCI drivers from .exe...
Can't Get AHCI To Work - Windows 8 in Installation & Setup
first, great community! here's my problem, really hope someone can help, i just can't seem to get windows 8 to install/use the ahci controller - some specifics: - new system - clean windows 8 install (non-pro) - one new ssd drive and one new hybrid drive, latest firmware flashed - windows 8...
Solved AHCI mode windows 8 pro in Installation & Setup
When I installed Windows 8 pro (oem x64) it wouldn't allow me to install with my sata controller set to AHCI mode so I set it to IDE and installed, now I'd like to have trim support so want to enable AHCI. Just enabling AHCI in BIOS boots too a blue :( (blue screen of unhappiness, BSoU??) screen...
Windows 8 AHCI ? in Drivers & Hardware
Can anyone see ahci driver installed in Device Manager ?
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook