Windows 8 and 8.1 Forums


Only Detects Intel 4600 Not Nvidia GPU - NEW PC

  1. #1


    Posts : 7
    Windows 8.1 64x

    Only Detects Intel 4600 Not Nvidia GPU - NEW PC


    Hello.

    I just bought a Zeus Mini i300 from Best Buy. PC arrived today, set it up and it will not detect the GTX 750. it only detects the Intel Integrated HD card on the mobo. Not sure what to do, I've tried a number of things and my computer doesn't even detect the GTX 750. In GPU-z only the Intel HD shows up. I don't know if this is a factor but upon first boot, I had the monitor plugged into the mobo i.e. Intel HD. Whenever I try to plug into the GPU, be it HDMI or regular cable that came with the monitor, there is nothing but darkness. Tried to install Nvidia drivers, it cannot detect hardware. In the BIOS it's under PEG instead of IGD but still nothing. When I boot up with the cable plugged into the slot for the GPU, I cannot even see the BIOS. It's just a dark screen. My last resort was to try Windows Update, and it downloaded some nVidia apater/drivers right now for the GTX 750. Updates were a success, apparently, yet in device manager I still only see the Intel 4600 and when trying to manually install the Nvidia driver that I downloaded from their website, it says "could not find compatibable hardware". I am at a loss and this is a completely new system. Under device manager, when I click to show hidden items, it does show the GTX 750 and says it is not properly connected (code 45).

    My friend and I tried to do some troubleshooting and now the GTX 750 doesn't even show up under hidden devices.

    As soon as I plug into the MSi GTX 750 slot, HDMI or regular cable from the monitor, doesn't matter...no input. BIOS is set to PEG and not IGD. Doesn't matter, it just defaults to the Intel 4600.

    Whenever I try to install drivers it just says it doesn't detect the hardware. I am at a loss and by no means an expert in any of this. I am not sure if maybe the GPU came loose during transit, it was packaged pretty tight but you never know. I am afraid if I open it, the Cyperpowerpc warranty will be voided. Since I am in Canada, I am also at a loss as to what to do. I bought it from Best Buy Canada. It was an Online Only purchase. Can you even return those in store?

    I really do appreciate any help provided. I am just at a loss and so disappointed and deflated right now. I was really excited for this PC.

    EDIT: Researched, seeing as how it's Cyperpowerpc, opening the case will not void their warranty. Only damaging hardware will.

    Yeah, I can't even get the side panels of the case off after unscrewing what was holding it.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    You should be able to take it to the nearest store. Make them fix it or return your money.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 7
    Windows 8.1 64x


    Yeah I figure I will just return it to Best Buy.

    I guess it's a DOA card. Maybe it came loose inside, who knows, but Best Buy won't do that and I didn't get any of that Geek Squad shit.

    14 days to return it. Already packaged it back up. Really disappointed and defeated right now.I was looking forward to a new desktop with these specs. I have been on an ASUS G53JW for the past 4 years with aging hardware (GTX 460M, i7 1.73 GHz, 6 GB's) and I really needed something new. This was the best price for these components I could find in my budget (under 1K). I just shelled out a ton for uni textbooks so. And sadly, only found this model on Best Buy - Online Only model.

    Do I take a chance and order it again after I get my refund...? I don't know but I don't know what else to get.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 6,490
    Windows 10 Education 64 Bit


    Read the reviews for that card on the site you bought it on. If you see a lot of reports of DOA cards or other such issues don't rebuy that card from them again. Maybe even avoid that card altogether. If it is getting good reviews then you likely gut got unlucky. It happens sometimes.

    You had the required power supply wattage and plugged in all the required power cables?
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 7
    Windows 8.1 64x


    It was a pre-built system.

    http://www.bestbuy.ca/en-CA/product/cyberpowerpc-cyberpowerpc-zeus-mini-zmi300-pc-intel-core-i5-1tb-8gb-nvidia-geforce-gtx-750-1gb-english-zmi300/10299595.aspx?path=3b336c8321aa9a54cdd37fabe1029fa0en02

    350W PSU inside.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 6,490
    Windows 10 Education 64 Bit


    OK, for some reason I thought you added the card to the system. Reseat it in the slot, if you haven't already. Otherwise, as suggested, return the system and or have them fix the issue.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 7
    Windows 8.1 64x


    I tried to open the case. I can't slide it off. I unscrewed the thumbscrews at the back, they were in there damn good and it won't slide off on either panel. I am afraid if I use more force than I already am, I may break it. In which case, I can't return it to Best Buy.

    I am on hold with them right now to see if they can open it themselves (Geek Squad) even though I don't have a service plan and check the GPU.

    It would be a shame to return this new system when the solution could be as simple as the GPU needs to be reset or came loose during transit. This was an Online Only purchase from Best Buy.

    Any ideas as to what could be causing this? Getting Code 45 when I saw the GTX 750 under hidden devices. It's completely gone now after some troubleshooting my friend and I did but it's not like it worked before either.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    That code, it does seem it probably did come loose.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 6,490
    Windows 10 Education 64 Bit


    It happens some times. Especially if the card is big and or heavy. There should be a locking tab but it doesn't take much to bypass some of them, or it didn't lock completely when the card was installed. I can't find a rear view of that case, but the manual should tell you how to open it. It could also be DOA, you won't know for sure until you reseat it. You'd think it was checked as operational before the PC was shipped?
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 7
    Windows 8.1 64x


    It's Best Buy, so....I doubt it. Who knows. When I was uninstalling some stuff, I did find the Nvidia drivers and all that in there, it said they were installed on June 19, 2014. Bought this late evening September 4th, shipped out afternoon of September 5th and received it today.

    Got off the phone with someone at Best Buy who actually knew what the hell I was talking about. Told him I don't want to open the case myself even though it is a custom built one (CyperpowerPC) as I don't want to damage anything and then not be able to return it in 14 days at BB. I tried to get the case off to check the GPU, it's on real good and I can't slide it off unless I try to use more force and honestly I am afraid I will break it.

    They said bring it in, have Geek Squad open it and take a look at it themselves if the solution is as simple as the GPU came loose or anything like, simple solution. If not and they suggest sending it to the manu for an overhaul or anything like that, best to return it as it is within the 14 days. Then I can either re-order it (Online-Only purchase ugh) or find something else.

    I have my heart set on this PC as I don't have the time or knowledge at the moment to build my own. It has the specs I wanted and is in my budget. I really hope they can get this sorted and it really is as simple as it came loose during transit. The GPU does seem quite big if I peek through the side-panels.
    Click image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger versionClick image for larger version

    I don't know if any of these help, I doubt it, but it's what I have from when I was trying to troubleshoot it. I have it packaged up already but if someone has a solution that doesn't involve opening it, I am willing to take it out to try that.

    The GPU is at the top and the mobo is at the bottom. The GPU had the plug for the HDMI slot, I took it out but the issue arose even before I did (I used tweezers to pull it out, so I definitely didn't damage anything). It was like this from first boot, went right to the 4600 and couldn't detect the 750.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Only Detects Intel 4600 Not Nvidia GPU - NEW PC
Related Threads
I have a RAID 0 array consisting of 4x WD Black. Windows lists the array as an SSD in the optimize/defragmenter UI. Both 'Analyze' and 'Optimize' are greyed out and therefore I cannot defragment the array. How do I fix this? For the record I have the latest BIOS for my motherboard (which is an...
So, i have a laptop with optimus graphics (intel/nvidia), and i'm looking for a way to run windows system files with nvidia graphics. Small info : laptop bios doesnt have any settings about optimus graphics, so we are talking about in-windows solutions only. The thing is, that its not only windows...
Intel HD 4600 in Graphic Cards
I have one of the Core i7s with integrated graphics (HD 4600). However, it is not being used because I have a Radeon R9 285 dedicated video card installed (for gaming). Is there any way that the HD 4600 could be used for anything? Maybe like OpenCL, etc? Seems wasteful to have it not doing...
Solved nvIdia on Intel?? in Drivers & Hardware
The laptop has Intel HD 4000 graphics. When I go to Toshiba's website to update drivers, I enter my product and everything available comes up. Not only are 'Intel Display Drivers' available, but 'nVidia Display Drivers' are as well. I'm confused because I thought these were 2 totally different...
I have a bit of a weird one. Sometime ago my old Nvidia GTX560 Ti died. I don't have the ability to replace the card at the moment so I've been using my onboard Intel HD 4600. I must say I'm pretty impressed by what that little GPU on die can do. Anyway, I'm having some really weird issues. ...
Today I tried to install the new BETA driver for my Intel HD 4600 Integrated Graphics unit, however, regardless of installation through through my driver with the extracted driver-ware, or through an .exe nothing seems to work. I either get the "system does not reach minimum requirements.", or...
Hey folks, new to the forum looking for some help. I have Windows 8 on my laptop, I have a monitor I hook it up to through HDMI. The problem is, whether the monitor is hooked up or not, windows thinks I have 2 laptop screens somehow. When I go to screen resolution, there are two identical...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook