Windows 8 and 8.1 Forums


AODDriver 4.2.0 service failed to start

  1. #1


    France
    Posts : 52
    Windows 8 Pro x64

    AODDriver 4.2.0 service failed to start


    Hi,
    This error appears at every Windows (8.1 update 1) start:

    Issue Details

    AODDriver 4.2.0 service failed to start - The system cannot find the specified file. This from Event Viewer:

    - System
    - Provider
    [ Name] Service Control Manager
    [ Guid] {555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}
    [ EventSourceName] Service Control Manager
    - EventID 7000
    [ Qualifiers] 49152
    Version 0
    Level 2
    Task 0
    Opcode 0
    Keywords 0x8080000000000000
    - TimeCreated
    [ SystemTime] 2014-05-15T13:36:25.744249100Z
    EventRecordID 95248
    Correlation
    - Execution
    [ ProcessID] 616
    [ ThreadID] 620
    Channel System
    Computer Desktop
    Security

    - EventData
    param1 AODDriver4.2.0
    param2 %%2
    41004F00440044007200690076006500720034002E0032002E0030000000


    Binary data:
    In Words
    0000: 004F0041 00440044 00690072 00650076
    0010: 00340072 0032002E 0030002E 0000

    In Bytes
    0000: 41 00 4F 00 44 00 44 00 A.O.D.D.
    0008: 72 00 69 00 76 00 65 00 r.i.v.e.
    0010: 72 00 34 00 2E 00 32 00 r.4...2.
    0018: 2E 00 30 00 00 00 ..0...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------


    I have tried everything - but the problem is always there, unless no AMD software is installed.
    Uninstalled AMD software and drivers normally. Installed older or latest AMD software, and it is still there.

    I have completely uninstalled all AMD software using the AMD cleanup utility. I have installed the previous version 13.12, but the error still appears. Strangely this error was not there prior to installing 14.4, but now it is there using 13.12 even though the AMD cleanup utility was used.
    So nothing seems to clear this except to uninstall all AMD software using the cleanup utility.
    When no AMD software is installed there is no error (obviously!).
    However, when subsequently installing any AMD graphics software the error returns.


    Graphics Card
    Radeon HD 6450
    AMD Catalyst Driver Version, and Driver History
    14.4, previous 13.12, and all previous Catalyst software for many years.

    Operating System
    - Windows 8.1 Update 1 Pro 64-bit.

    Power Supply 450w


    Display Device Samsung Syncmaster P2250


    Applications

    The usual stuff, but NO GAMES.

    CPU Details
    AMD Phenom 9850 Quad Core

    System Memory Type & Amount
    4GB

    Additional Hardware
    Seagate Hard Drive x 3

    Blu Ray writer


    Any help gratefully appreciated.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Do you have "AMD Owerdrive installed" ?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    France
    Posts : 52
    Windows 8 Pro x64


    Hi,

    If AMD Overdrive, is Fuel Service, then yes, but I do not use it.

    I may have solved this. I again uninstalled all AMD Software using normal uninstaller. Then ran the AMD Cleanup utility. As previously stated this made the error disappear.
    I then installed v13.12, error returned (as expected). Upgraded to v14.4, error still there (as expected).
    Here is the difference - I stopped, then disabled the 'AMD Fuel Service'. I then deleted the single reference to 'AODDriver 4.2.0' in the registry. Rebooted. Error now gone. Have rebooted a few times over two days and there is no sign of it, so hopefully that has solved the problem.

    I will wait a few more days before confirming, but it looks good.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    There's AMD OOD as a separate program AMD OverDrive? that's why I asked about it. Anyway, AMD drivers and control center relay on .NET so maybe you can see something about that.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    France
    Posts : 52
    Windows 8 Pro x64


    OK thanks. No do not use that.

    Will wait see if I have solved this for a few days.

    Thanks again for your time.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    France
    Posts : 52
    Windows 8 Pro x64


    Just to confirm that I appear to have resolved the problem as above.


    No repeats of the problem since these actions were taken.
      My System SpecsSystem Spec

AODDriver 4.2.0 service failed to start
Related Threads
My Networking is working for Browsign and FTP - at least, but not for Windows Update. It does not look right Error shown in Network and Sharing Center the dependecy service or group failed to start. The icon on the taskbar shows an Yellow Exclamation sign, and says Ethernet Limited I...
The system log shows The Group Policy Client service failed to start due to the following error: The service did not respond to the start or control request in a timely fashion. That tells me nothing. I can use the computer because I am the administrator, I can access files, programs, etc....
User Profile Service service failed to sign-in in User Accounts and Family Safety
Hello All, So for the past few hours I have been trying to create an account on my computer and have not been able to log onto it. It doesn't matter if I create a local User, Admin, or use a Microsoft account (Admin or not). I've tried restarting my computer. Tried turning it off and letting it...
The User Profile Service service failed the sign-in. I reimaged the pc with Easeus Todo Backup and I get the above message. Can't start in safe mode or use a restore point. I may have used the image from one of my other gigabyte desktops. Is there any way I can make this work?
Solved The User Profile Service service failed the sign-in. in User Accounts and Family Safety
The User Profile Service service failed the sign-in. User profile cannot be loaded. (Window 8) Today when I tried to use my laptop, I got an error when attempting to log on with my profile. It states: "The User Profile Service service failed the sign-in. User profile cannot be loaded." ...
Hi guys, new guy here hoping to get some help. So after encounter a failure of the User Profile Service and messing around on my computer a bit, I was able to get the problem fixed and have created a new account. The problem is that now everything on my old account is now under the old user folder....
The User Profile Service service failed the sign-in in User Accounts and Family Safety
I cannot log in at all, and I was wondering if there was a bypass available. No safe-mode login, no regular login. I get the error message: The User Profile Service service failed the sign-in. User profile cannot be loaded. Is there anything you know that can help me?
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook